Chátrající kasárny v Terezíně by se mohly dočkat opravy, přimluvil se za ně i prezident

Události: Chátrající kasárna v Terezíně (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla příští týden zaúkolovat některého z ministrů opravou slavných chátrajících Žižkových kasáren v Terezíně. Prezident Miloš Zeman během návštěvy Ústeckého kraje navrhl, aby si rozsáhlý areál vzala zpět armáda. Terezín sám na opravu za miliardu nemá.

Střechou teče dovnitř a dvě stě let staré dřevěné trámy hnijí. Armády se tu střídaly. Naposledy tu byla ta československá lidová, po ní už nikdo. Prezident navrhuje, aby kasárny armáda opravila. „Poprosím ji, aby ze svého poměrně bohatého rozpočtu, který se každoročně výrazně zvyšuje, poskytla prostředky,“ řekl prezident v úterý. 

„Podle rozpočtových pravidel může ministerstvo obrany investovat pouze do svého majetku. Pokud by však ve vládě byla iniciativa opravit objekty v Terezíně, ministerstvo ji podpoří,“ řekla v reakci na to mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková. Podle správce kasáren ale není jisté, zda kasárny zvládnou další zimu.

Kasárny proslavil už film nacistické propagandy, ve kterém věznění Židé hráli fotbal. Turisté se na místo ptají. Návštěva areálu je ale bezpečná jen ve virtuální realitě. Model vytvořili studenti, Ústecký kraj teď chystá detailnější verzi. „Abychom je zachovali pro budoucnost, pokud se stane, že to skutečně spadne,“ zdůvodňuje hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Terezín byl stavěn až pro 70 tisíc vojáků, teď má ani ne tři tisíce obyvatel. A tomu odpovídá rozpočet. Nad zřícenou částí chce město postavit alespoň provizorní střechu.