TÉMA

Hlavní události

Francie míří k nejvyšší volební účasti za dekády. Levice v průzkumech posílila

Ve druhém kole parlamentních voleb ve Francii hlasovalo do 17:00 skoro 60 procent oprávněných voličů. Účast tak bude patrně nejvyšší za více než čtyřicet let. Průzkumy předpovídají vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN), podpora strany ale klesá a nacionalisté zřejmě nedosáhnou na absolutní většinu. Proti RN se spojili centristé prezidenta Emmanuela Macrona s levicovou Novou lidovou frontou, v níž dominuje krajně levicová Nepodrobená Francie. Experti očekávají složitá koaliční jednání a možný pat. Klíčovým jazýčkem na vahách jsou Republikáni, které rozdělila otázka spolupráce s RN. ČT24 nabídne od 19:51 do 23:00 k Francii speciální volební vysílání.
06:00Aktualizovánopřed 40 mminutami|

V prezidentských volbách v Íránu zvítězil reformista Pezeškján

V druhém kole íránských prezidentských voleb zvítězil reformní kandidát Masúd Pezeškján. V sobotu brzy ráno to oznámilo íránské ministerstvo vnitra, podle kterého volební účast v druhém kole předčasného hlasování dosáhla bezmála 50 procent. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím. Vítězi voleb už pogratuloval například ruský prezident Vladimir Putin či vedoucí představitelé Saúdské Arábie.
včeraAktualizovánovčera v 11:20|

„Znovu vybudujeme Británii,“ slíbil nový premiér Starmer

Novým britským premiérem se stal šéf vítězných labouristů Keir Starmer. Ten v projevu k voličům slíbil, že jeho labouristi znovu vybudují Velkou Británii a budou sloužit veřejnosti. Během odpoledne také představil členy nové vlády. Finance povede Rachel Reevesová jako vůbec první žena v britské historii. Lídr konzervativců Rishi Sunak vyjádřil zklamání z výsledku parlamentních voleb a omluvil se spolustraníkům. Odpovědnost za debakl Konzervativní strany bere na sebe.
5. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:49|

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. Zkritizoval liberalismus a ocenil Orbána

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, naopak ocenil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. Páteční návštěva Orbána v Rusku vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí.
včera|

Labouristé slaví, konzervativci zažili historický debakl

Labouristická strana dosáhla v britských volbách do sněmovny mimořádného úspěchu a téměř dorovnala svůj dosud nejlepší výsledek. Do čela nové vlády se postaví vůdce labouristů Keir Starmer. Naopak historickou porážku utrpěli konzervativci v čele se současným premiérem Rishim Sunakem.
5. 7. 2024Aktualizováno5. 7. 2024, 19:01|

Orbán jednal s Putinem. Nezastupoval EU, upozorňují unijní představitelé

Po úterní návštěvě v Kyjevě a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským dorazil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán do Moskvy, kde jednal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Cesta šéfa maďarské vlády do Ruska byla podle jeho mluvčího součástí „mírové mise“. Maďarsko nyní předsedá Radě Evropské unie, ale šéf Evropské rady Charles Michel i šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell zdůraznili, že šlo o bilaterální návštěvu bez pověření od EU.
5. 7. 2024Aktualizováno5. 7. 2024, 16:59|

Apoštolský nuncius ve Velehradě ocenil český smysl pro lidskost

Národní pouť ve Velehradě na Uherskohradišťsku navštívilo v pátek zhruba třicet tisíc lidí z Česka i zahraničí. Návštěvnost byla podobná jako loni, řekl tajemník velehradských Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Dvoudenní akce dopoledne vyvrcholila poutní mší na prostranství před velehradskou bazilikou. Arcibiskup a apoštolský nuncius v České republice Jude Thaddeus Okolo, který u nás zastupuje Vatikán, ocenil smysl Čechů pro lidskost, který v průběhu staletí vytříbila řada zkoušek. Česko v pátek slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti jejich odkaz připomínají.
5. 7. 2024|

V britských volbách zřejmě drtivě zvítězili opoziční labouristé

Ve Velké Británii se uzavřely volební místnosti a začíná sčítání hlasů. Výsledky rozhodnou o tom, jak bude vypadat rozdělení 650 křesel v dolní sněmovně tamního parlamentu. Vítěz bude také sestavovat příští britskou vládu. Podle takzvaných exit pollů drtivě vyhráli středoleví labouristé, kteří byli dosud hlavní opoziční silou. Naopak pravicoví konzervativci po 14 letech u moci zřejmě utrpěli porážku, jakou strana ještě nezažila. Další křesla patrně obsadí liberální demokraté, nacionalistická strana Reform UK nebo skotští nacionalisté.
4. 7. 2024Aktualizováno5. 7. 2024, 04:40|

Britové volí novou sněmovnu

Voliči ve Spojeném království si ve čtvrtek vyberou nové členy dolní komory parlamentu ve volbách. Podle komentátorů může hlasování „otřást tamní politickou scénou“. K zisku většiny hlasů podle všeho směřují středoleví labouristé, kteří byli dosud hlavní opoziční silou. Naopak pravicové Konzervativní straně po čtrnácti letech hrozí podle volebních modelů porážka, jakou v moderní éře nezažila. Od 23 hodin začíná v České televizi speciální volební vysílání, které potrvá do jedné hodiny po půlnoci.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 21:15|

Tržby obchodníků už šestý měsíc v řadě rostly, tempo ale zpomaluje

Maloobchodní tržby v Česku v květnu meziročně stouply, je to už šestý měsíc v řadě. Růst však zpomalil na 4,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel klesly o 0,1 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici upozorňují, že meziroční růst byl zhruba o jeden procentní bod za očekáváním trhu. Podle nich se sice nic nemění na tom, že spotřeba domácností v letošním roce bude hlavním tahounem české ekonomiky, dynamika maloobchodu ale podle nich bude slabší, než se dosud předpokládalo – a nelze očekávat výrazný růst tržeb.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 19:10|

EU zavádí prozatímní cla na dovoz čínských elektromobilů

EU zavádí prozatímní cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů, oznámila Evropská komise. Cla platí od pátku 5. července dodatečně k existujícímu desetiprocentnímu. Spolupracující automobilky budou platit méně. O konečných clech budou státy hlasovat v říjnu. Čínské ministerstvo obchodu však vyjádřilo naději, že se podaří dosáhnout dohody. Německá automobilka Volkswagen cla kritizuje a varuje, že evropský automobilový průmysl neposílí.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 16:49|

Hurikán Beryl se žene k Mexiku, má už deset obětí

Počet obětí karibského hurikánu Beryl stoupl na deset, informuje agentura Reuters. Žene se teď k Mexiku, kde má zasáhnout turistické oblasti. Vítr přesahuje rychlost 200 kilometrů v hodině. Naposledy hurikán zpustošil ostrov Jamajka, Kajmanské ostrovy a souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 15:31|

Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer), který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 12:31|

Několik guvernérů se sešlo s Bidenem. Věří v jeho schopnost zastávat úřad

Několik amerických guvernérů za Demokratickou stranu, kteří se ve středu večer osobně setkali s prezidentem Joem Bidenem, vyjádřilo důvěru v jeho schopnost zastávat nejvyšší úřad v zemi a podpořilo jeho kandidaturu do listopadových voleb. Uvedli také, že s prezidentem upřímně a otevřeně hovořili o jeho slabém vystoupení v televizní debatě z minulého týdne. Informovaly o tom v noci na čtvrtek tiskové agentury.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 08:25|

NCOZ: Informační operace v Česku mají umožnit šíření ruských narativů

V České republice dochází k informačním operacím, které mají demoralizovat veřejnou debatu tak, aby v ní bylo možné šířit ruské narativy, uvádí ve výroční zprávě za loňský rok Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jde podle ní o součást informační války, jejímž cílem je zastavit přísun materiální pomoci Ukrajině. K nárůstu takzvaných hybridních hrozeb dochází i v dalších evropských státech, trendem je stále častější zapojování místních obyvatel nebo lokálních kriminálních skupin do různých činností, dodává. Vyjádřila se také k migraci nebo počtu obviněných v loňském roce.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 20:02|

Česko už poslalo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř sedm miliard

Česká republika poskytla Ukrajině od vypuknutí otevřené ruské agrese v únoru 2022 do konce letošního května vojenskou pomoc v hodnotě 6,75 miliardy korun. Veškerý materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, a to z bezpečnostních důvodů. Kabinet ale na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odtajnil seznam darované pomoci.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 15:45|

Ústavní soud zamítl stížnost Imex Group kvůli Babišovým výrokům

Ostravská firma Imex Group neuspěla s ústavní stížností poté, co se u soudů neúspěšně domáhala odškodnění za negativní výroky bývalého ministra financí a pozdějšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Pronesl je v pořadu České televize Otázky Václava Moravce po explozi muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Sklady měla firma v pronájmu. Ústavní soud stížnost zamítl. Podle soudce zpravodaje Jana Wintra měl Babišův projev patřičný pravdivostní základ a osoba působící ve veřejném prostoru a ve věcech veřejného zájmu musí snést vyšší míru kritiky. Advokát firmy Radek Ondruš po vyhlášení řekl, že se ještě obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 14:14|

Zelenskyj poprvé jednal v Kyjevě s Orbánem. Ten vyzval k příměří

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Kyjevě za možný základ pro příští dohodu s Budapeští. Ochotu ji uzavřít vyjádřil i Orbán, který vybídl k příměří. Do Kyjeva se vydal den poté, co se jeho země chopila předsednictví v Radě EU. Maďarsko blokuje téměř veškerou vojenskou pomoc pro Ukrajinu, na které se shodly ostatní unijní státy. Orbán navštívil Kyjev naposledy v roce 2012, tedy ještě před nelegální anexí Krymu a vpádem ruských sil na východ Ukrajiny.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 23:08|

Vzdejte souboj o Bílý dům, vyzval Bidena první demokratický kongresman

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett v úterý jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb, a neusiloval tak o znovuzvolení šéfem Bílého domu.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 23:01|

V Indii v tlačenici zemřelo přes sto lidí

Počet obětí úterní tlačenice při náboženském shromáždění ve vesnici poblíž města Háthras v severoindickém státě Uttarpradéš stoupl na 116, uvedla indická televizní stanice NDTV s odvoláním na úřady. Podle policie je mezi oběťmi řada žen a dětí. Zatím se podařilo identifikovat 72 těl, informovali vládní představitelé. Indická média informovala o tom, že zdravotní zařízení neměla kapacitu na příjem zraněných.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 21:13|

Na kufry čekají cestující na pražském letišti i několik hodin

Pražské Letiště Václava Havla má problémy s odbavováním zavazadel. Důvodem je podle mluvčí letiště Kláry Divíškové hustý prázdninový letový provoz. Prioritu podle ní dostal náklad zavazadel pro odlety, do cílových destinací letiště kufry posílá nejbližšími spoji. Tím se zpožďuje jejich výdej cestujícím, kteří přiletí do Prahy. Lidé mohou vyplnit reklamační formulář, díky kterému dostanou zavazadlo domů. Letiště také zřídilo dočasnou telefonní linku pro cestující, kterým nedorazilo.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 19:55|

Ve Francii odstoupilo 218 kandidátů, aby podpořili síly proti Národnímu sdružení

Účasti ve druhém kole parlamentních voleb ve Francii se vzdalo 218 kandidátů, z toho 130 za levici a 82 provládních, vyplývá z propočtů listu Le Monde. Nechtějí tak tříštit síly v klání proti Národnímu sdružení, které vyhrálo v prvním kole. Druhé kolo se uskuteční v neděli 7. července.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 19:29|

Věřím ve společné vítězství, řekl nový ukrajinský velvyslanec v Česku

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě přijal nové velvyslance. Kromě těch ze Španělska či Indie se setkání zúčastnil i nový velvyslanec Ukrajiny v Česku Vasyl Zvaryč, který dosud působil ve stejné funkci v sousedním Polsku. Zvaryč poděkoval Česku, prezidentovi, parlamentu, vládě a národu za podporu Ukrajiny v době ruské agrese.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 18:17|

Izrael nařídil evakuaci Chán Júnisu v Gaze

Poté, co v pondělí ráno zamířilo z Chán Júnisu asi dvacet raket na izraelské pohraniční obce, nařídila izraelská armáda evakuaci města. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) tvrdí, že se příkaz dotkl asi čtvrt milionu lidí. Z oblasti se přitom po jejím dobytí na začátku dubna vojáci stáhli, podle médií a zahraničního zpravodaje ČT současná situace naznačuje, že místo znovu ovládli teroristé hnutí Hamás. Židovský stát město nyní bombarduje a zřejmě do něj opět vstoupí i armáda.
2. 7. 2024Aktualizováno2. 7. 2024, 13:44|