TÉMA

Výběr redakce

Lídři EU a arabských zemí vyzvali k ukončení konfliktu na Ukrajině a k příměří v Gaze

Cílem středečního summitu Evropské unie a zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) bylo prohloubení vzájemných vztahů. Diskutovaly se společné geopolitické výzvy a hospodářská spolupráce. Jednání se za Česko účastnil premiér Petr Fiala (ODS). Společné prohlášení zemí EU a GCC hovoří o užší spolupráci a vyzývá k mírovému řešení konfliktů na Ukrajině a Blízkém východě. Jednání se zúčastnil i saudskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, který byl ještě před pár lety na Západě personou non grata kvůli vraždě saúdskoarabského novináře a disidenta Džamála Chášakdžího. Tu podle americké rozvědky princ přímo schválil.
09:07Aktualizovánopřed 16 mminutami|

AVU je bez vedení, odstoupila rektorka i prorektoři

Rektorka Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze Maria Topolčanská ve středu odstoupila z funkce. Učinila tak na mimořádném zasedání akademického senátu, který se zabýval návrhem na její odvolání. Podle návrhu, pod který se podepsalo sedmnáct lidí z AVU, se rektorka opakovaně pokoušela obejít senát, bagatelizovala problémy a spolupráce s ní byla neudržitelná. Už v pondělí rezignovali všichni čtyři prorektoři. Jako důvod uvedli to, že jejich představy o řízení a komunikaci se příliš rozcházejí s přístupem Topolčanské. Jejich rezignace prý nesouvisí s dřívější peticí kritizující nynější podobu AVU.
14:56Aktualizovánopřed 19 mminutami|

Vláda zadá nový systém stavebního řízení

Vláda se rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů stavebního řízení spuštěných 1. července. Pracuje na vypsání nové zakázky, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nové systémy, které se nebudou dále vyvíjet, bude podle něj možné dočasně používat souběžně s těmi starými. Kabinet také uvolnil tři miliardy korun na odstraňování následků povodní.
14:50Aktualizovánopřed 32 mminutami|

USA hrozí přerušením vojenské pomoci Izraeli

Izraelská armáda dopadla na jihu Libanonu tři členy zvláštních jednotek teroristického hnutí Hizballáh Radván, uvedla izraelská média. Hizballáh znovu vyslal na židovský stát až padesát raket. Spojené státy vyvíjejí tlak na Jeruzalém, aby jednal o příměří a přerušil útoky na Libanon. Washington vyzval také k urychlenému zlepšení situace v Pásmu Gazy, kde židovský stát válčí už rok s palestinským Hamásem. Pokud se humanitární krize nezlepší, hrozí USA svému přednímu spojenci v regionu přerušením vojenské pomoci.
06:17Aktualizovánopřed 39 mminutami|

Platy politiků i soudců vzrostou, schválila vláda

Platy vrcholných politiků i soudců a státních zástupců se příští rok zvýší o 6,95 procenta. Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst, se využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici, bude to až 700 milionů korun. Schválila to ve středu vláda, sdělilo ministerstvo práce, které návrh předložilo. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání kabinetu informoval o růstu platů o 6,9 procenta. Podle něj zvýšení platů odpovídá vývoji mezd v celé společnosti. Neobává se toho, že soudci rozhodnutí vlády znovu napadnou u Ústavního soudu.
15:30Aktualizovánopřed 41 mminutami|

Když smrt začne stávkovat. Podle opery z Terezína vznikl komiks

V říjnu 1944 vyjel z terezínského ghetta do Osvětimi takzvaný umělecký transport. Zařazeni do něj byli i skladatel Viktor Ullmann a básník Petr Kien, kteří v Terezíně napsali jednoaktovou operu Císař Atlantidy. Fantasy příběh se ptá: Co se stane, když smrt začne stávkovat? Konce války, natož premiéry opery v sedmdesátých letech, se umělci nedožili. O interpretaci jejich operního díla se pokoušeli spiritisté – a nově také komiks amerického scenáristy Davea Maase. Vyšel i česky.
před 2 h hodinami|

Všichni obvinění v kauze DPP jsou stíháni na svobodě

Všichni obvinění v kauze veřejných zakázek Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) jsou stíháni na svobodě. Dozorující státní zástupce Adam Borgula řekl, že v případu nebude navrhovat vazbu. Kontrolní výbor pražského zastupitelstva vyzval radu města, aby bezodkladně situaci v podniku projednala a doporučila dozorčí radě městské společnosti odvolat obviněné členy představenstva. Policie stíhá třináct fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, mimo jiné na bezpečnostní systém metra. Podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných už rozšířil na čtrnáct. Borgula to nekomentoval. Odpoledne pouze uvedl, že k případu už nebude poskytovat další informace.
08:42Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Zelenskyj odhalil část plánu vítězství. Prvním bodem je pozvání do NATO

Ukrajinský plán vítězství má pět bodů a tři tajné dodatky, řekl ve středu v ukrajinském parlamentu prezident Volodymyr Zelenskyj. První bod je geopolitický, druhý a třetí vojenský, čtvrtý se týká ekonomiky a pátý je bezpečnostní. Prvním bodem je pozvání do NATO, uvedl Zelenskyj. Prezident zároveň prohlásil, že pokud by se takzvaný plán vítězství podařilo realizovat, bylo by možné válku ukončit nejpozději v příštím roce. Šéf Aliance Mark Rutte nemůže říct, že by celý plán podporoval. Kreml v reakci prohlásil, že by Ukrajina měla vystřízlivět.
14:43Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Zdravotnické odbory se k protestu praktiků nepřipojí, chtějí vlastní příští rok

Protesty organizované lékařskými a zdravotnických odbory kvůli navýšení platů a mezd zdravotníků budou až příští rok. Může jít o výpovědi z přesčasové práce, ale i jinou formu, oznámila na středeční tiskové konferenci předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Odbory podle ní zvažovaly, že se připojí k protestům praktických lékařů a ambulantních specialistů oznámeným na konec října. Původně plánované opakování výpovědí z přesčasové práce oznámené v září nakonec odložily i kvůli povodním na začátek příštího roku.
11:04Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Zlu se nesmí ustupovat, komentuje Fiala výročí výbuchu ve Vrběticích

Výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, za kterými před deseti lety stáli podle české policie agenti ruské vojenské rozvědky GRU, jsou mementem ukazujícím, že Rusko a jeho zpravodajské služby nemají zábrany, napsala na síti X přesně deset let po první explozi Bezpečnostní informační služba (BIS). Premiér Petr Fiala (ODS) v den výročí vrbětických událostí zdůraznil, že zlu se nesmí ustupovat, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro změnu varoval před ruskou rozpínavostí. Prezident Petr Pavel hovořil o aktu státního terorismu.
14:29Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Lidé by chtěli zapomenout, říká k vrbětickému výbuchu místostarostka Vlachovic

Deset let po výbuchu ve Vrběticích zůstávají v místních vzpomínky. Lidé by ale podle místostarostky Vlachovic, pod které spadají i Vrbětice, Miroslavy Zoubkové (nestr.) chtěli zapomenout. Z obce se ale podle ní nikdo kvůli nepříjemným vzpomínkách neodstěhoval, naopak přicházejí mladé rodiny, staví nové domy. Lidi v obcích kolem skladů podle starosty Lipové Miloslava Svárovského (nez.) trápí ale například to, že nebyly odstraněny všechny následky událostí. Obce poukazují na to, že v částech vrbětického areálu a hlavně za jeho hranicemi stále není provedený hloubkový pyrotechnický průzkum.
před 3 h hodinami|

Antimonopolní úřad zasahuje v sídle Seznam.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) od úterý zasahuje v sídle společnosti Seznam.cz na neohlášeném místním šetření. Prověřuje podezření, že firma zneužila své postavení na trhu. Na inspekci upozornil server Info.cz. Informaci potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda i mluvčí společnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová.
10:30Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Rusové postupují na východě Ukrajiny. Civilisté musí opustit Kupjansk

Rusové obsadili vesnici Ostrivske v Doněcké oblasti, uvedl server Ukrajinska pravda. V úterý ruská armáda postoupila ve městě Toreck a ukrajinské úřady v Charkovské oblasti nařídily povinnou evakuaci všech civilistů z Kupjansku ve východní části regionu. Už dříve toto město musely opustit rodiny s dětmi.
před 6 h hodinami|

Zástupci Starostů a SPOLU v Libereckém kraji podepsali koaliční smlouvu

Liberecký kraj povede další čtyři roky koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, která skončila třetí. Jejich zástupci na Ještědu podepsali koaliční smlouvu. Koalice má většinu 25 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Kraj povede devítičlenná rada, šest míst obsadí Starostové a tři SPOLU. Hejtmanem by měl zůstat další čtyři roky lídr Starostů Martin Půta, bude to jeho čtvrté volební období.
před 8 h hodinami|

Policie obvinila dva lidi kvůli křivé výpovědi v kauze Čapí hnízdo

Policie obvinila finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra z křivé výpovědi u soudu v kauze Čapí hnízdo. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Kriminalisté se případem zabývají z podnětu soudce Městského soudu v Praze, který případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda řešil.
11:46Aktualizovánopřed 8 h hodinami|

Slunce dosáhlo maximální fáze svého jedenáctiletého cyklu

V úterý oznámili zástupci NASA, Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a mezinárodního panelu pro předpověď slunečních cyklů, že Slunce dosáhlo svého slunečního maxima. Tento vrchol aktivity naší hvězdy by mohl pokračovat i v příštím roce.
před 8 h hodinami|

Cherson terorizují ruské drony

Ruské drony a dělostřelectvo denně útočí na jihoukrajinský Cherson, ze kterého se po protiofenzivě Kyjeva musely kremelské síly před dvěma lety stáhnout. Okupanti za sebou zanechali vybrakované regionální muzeum, z něhož odvezli tisíce předmětů včetně zlata či zbraní. S pracovníky muzea, kteří ve městě plánují zůstat i přes každodenní stav ohrožení, natáčel štáb ČT se zpravodajkou Barborou Maxovou.
před 13 h hodinami|

Krnovské opravny a strojírny mají bez železničního spojení problém

Řada firem na Krnovsku netrpělivě čeká, až bude region po povodních znovu dostupný i po železnici. Mezi nimi Krnovské opravny a strojírny, které už výrobu po záplavách zčásti obnovily. Bez kolejí ale nejsou schopné dostat většinu produkce, především železniční vagony, z areálu. Správa železnic věří, že trať z části znovu zprovozní v posledních týdnech roku.
před 14 h hodinami|

První výbuch otřásl Vrběticemi před deseti lety

Přesně před deseti lety došlo k prvnímu ze dvou velkých výbuchů munice ve Vrběticích. Exploze a následný požár zničily 16. října 2014 sklad číslo šestnáct, v němž bylo 58 tun munice. Poté následovalo 355 neřízených výbuchů. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu 2014. Druhý výbuch 3. prosince 2014 zničil sklad číslo dvanáct, v němž bylo 98 tun materiálu a který měl taktéž pronajatý Imex. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.
před 14 h hodinami|

Komora a odbory se nedohodly s Válkem na odměňování lékařů

Na finální podobě zákona o odměňování lékařů se zdravotnické odbory a Česká lékařská komora (ČLK) s ministerstvem zdravotnictví po několika měsících jednání nedohodly. Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka jednání úterkem skončila, další návrh resort nepředloží. Další kroky chce ČLK představit ve středu. Proti úhradám na příští rok chtějí protestovat i praktičtí lékaři, Asociace českých a moravských nemocnic zvažuje napadnutí úhradové vyhlášky u Ústavního soudu. Protest zvažují i ambulantní specialisté.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

V Georgii začaly volby prezidenta USA. Kritiku budí rozhodnutí o ručním sčítání

V americkém státě Georgia začalo ráno místního času (odpoledne SELČ) v předstihu hlasování v prezidentských volbách, které se uskuteční 5. listopadu. Georgia se dlouhodobě řadí k sedmi takzvaným „swing states“, tedy kolísavým státům, v nichž někdy vítězí kandidáti demokratů a jindy republikánů. Nad přepočítáváním hlasů se už nyní vznáší řada pochybností a je podána i žaloba.
před 22 h hodinami|

Instalatér zítra, malíř i za několik měsíců. Ve větších městech bývají termíny lepší

Už dlouho se mluví o tom, jak dál s řemesly. Instalatéra na drobné práce není těžké sehnat hned na další den, ale třeba na malíře pokojů se čeká týdny i měsíce. Podobně jsou na tom elektrikáři – na rozsáhlejší projekty už nemají někteří letos prostor. Vyplynulo to z telefonické ankety České televize. ČT situaci mapovala v deseti českých městech. V těch větších je často nabídka širší, termíny se tak zkracují. Těžko se obsazují hlavně místa pokrývačů, klempířů nebo tesařů. Je to fyzicky náročná práce, kterou se noví zájemci učí po škole i pět let.
před 22 h hodinami|

Ve Středočeském kraji je jasno o obsazení rady

Zástupci STAN a SPOLU ve středních Čechách se domluvili na místech v radě kraje. Hejtmankou by měla být nadále současná šéfka kraje a volební jednička STAN Petra Pecková. Lídr SPOLU Jan Skopeček (ODS) bude mít na starosti regionální rozvoj. Zástupci obou uskupení chtějí koncem příštího týdne nebo v týdnu následujícím podepsat koaliční smlouvu, řekla Pecková po úterním koaličním jednání. Podle Skopečka se zároveň rozběhnou jednání o prioritách pro programové prohlášení rady kraje.
před 23 h hodinami|

Kdybych nebyl šéfem kanceláře prezidenta Zemana, tak tady nestojím, řekl Mynář u soudu

Bývalý šéf kanceláře tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář u soudu odmítl tvrzení obžaloby, že jeho firma před třinácti lety neoprávněně čerpala téměř šestimilionovou dotaci na stavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Za dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie mu žalobce navrhuje podmíněný a peněžitý trest. Mynářova firma podle obžaloby inkasovala evropskou dotaci na stavbu penzionu, na stejnou stavbu přitom dotaci už předtím vyplatilo ministerstvo školství. Případem se začala zabývat zlínská pobočka brněnského krajského soudu.
včera|