TÉMA

Kasárny

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Před devadesáti lety se pokusili fašisté v Brně o ozbrojený puč. Přepadení kasáren ale selhalo

V noci z 21. na 22. ledna 1933 přepadli moravští fašisté kasárny v Brně-Židenicích. Chtěli tak začít změnu v Československu – pokus asi šesti desítek nepřipravených a špatně ozbrojených pučistů ale selhal.
21. 1. 2023|

Chátrající kasárny v Terezíně by se mohly dočkat opravy, přimluvil se za ně i prezident

Vláda by mohla příští týden zaúkolovat některého z ministrů opravou slavných chátrajících Žižkových kasáren v Terezíně. Prezident Miloš Zeman během návštěvy Ústeckého kraje navrhl, aby si rozsáhlý areál vzala zpět armáda. Terezín sám na opravu za miliardu nemá.
23. 10. 2022|

Rusko stáhlo přes deset tisíc vojáků do kasáren, částečně také od Ukrajiny

Rusko stáhlo do posádek stálého umístění přes 10 tisíc vojáků, kteří se zúčastnili měsíčního cvičení mimo jiné i v několika oblastech blízko Ukrajiny. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na oznámení jižního vojenského okruhu ruských ozbrojených sil.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 22:39|

Do židenických kasáren se možná vrátí uniformy. Policisté v nich chtějí vybudovat sídlo pro 800 lidí

Část kasáren v brněnských Židenicích by chtěli využít policisté jako sídlo městského ředitelství. Řeší už proto s městem směnu pozemků a uzavřeli smlouvu o vzájemné spolupráci. Podle magistrátu jsou teď zadané znalecké posudky, aby byla určena hodnota jak majetku města, tak policie. Kasárna pochází z 20. let minulého století.
5. 2. 2020|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|