TÉMA

Chátrání

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani

Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|

Chátrající kasárny v Terezíně by se mohly dočkat opravy, přimluvil se za ně i prezident

Vláda by mohla příští týden zaúkolovat některého z ministrů opravou slavných chátrajících Žižkových kasáren v Terezíně. Prezident Miloš Zeman během návštěvy Ústeckého kraje navrhl, aby si rozsáhlý areál vzala zpět armáda. Terezín sám na opravu za miliardu nemá.
23. 10. 2022|

30 let zpět: Muzea potřebují peníze na rekonstrukci

Reportáž z 20. dubna 1992 se věnuje dvěma muzeím v dezolátním stavu. Redaktorka navštívila Muzeum Chodska v Domažlicích, které shodou okolností na den přesně tři roky po odvysílání tohoto příspěvku vyhořelo. Po požáru muselo být zrestaurováno na 130 sbírkových předmětů. Reportáž se ale věnuje i nedostatečné problematice ochrany památkových sbírek. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 4. 2022|

Karlovarský kraj chystá opravu rašelinového pavilonu u Císařských lázní za stovky milionů korun

Karlovarský kraj plánuje rekonstrukci bývalého rašelinového pavilonu u Císařských lázní. V zanedbaném objektu by mohlo vzniknout kulturní centrum. Kraj chce na rekonstrukci využít státní dotace, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).
3. 12. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|