Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

Události: Nejasné dění kolem zámku v Protivíně (zdroj: ČT24)

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.

Protivínský barokní zámek chátrá. Slibovaná půlmiliardová investice údajného malajského sultána se podle místních zatím nijak neprojevila. „Vůbec nic, tady prostě od loňského podzimu zmizeli dělníci a od té doby tady nikdo nesáhne na nic,“ ukazuje na zámek zastupitel Milan Mráz (Strana za levnější vodu v Protivíně).

Čekání na opravu

Firma, která má práce na starosti, sice přislíbila, že se sem dělníci vrátí s příchodem přiznivějšího počasí, ale obyvatelé tu zatím nikoho neviděli. 

„Přeci není možné, aby se někdo takto barbarsky choval ke kulturní památce, která je dominantou města,“ diví se Mráz.  

(Ne)opravovaný zámek v Protivíně
Zdroj: ČT24

Zakladatelem IC Group, která zámek vlastní, je moskevský podnikatel Hasan Kuchakov. Ten se z firmy stáhl po invazi Ruska na Ukrajinu. Z orgánů ve stejnou dobu zmizel i rusko-tádžický byznysmen Bachridin Nažmudinov.

„Já a ani pan Kuchakov jsme nikdy nebyli a nejsme ve vlastnické struktuře těchto společností,“ řekla zástupkyně majitele zámku Věra Nagyová.

Diversity Capital nevyplácí slíbené peníze

IC group nyní kromě zámku řeší další problém. Investiční společnost Diversity Capital z její skupiny nevyplácí klientům slíbené peníze.

„Máme všechny důvody se domnívat, že se společnost Diversity Capital nachází v úpadku,“ říká advokát poškozených klientů Michal Žižlavský. Ani u této firmy není jasný vlastník. Společnost neuvedla jméno skutečného majitele do rejstříku. 

Na advokáty se zatím obrátily stovky poškozených. „Já se domnívám, že půjde o částku více než miliardu korun, tady je bohužel problém, že společnost Diversity Capital nezveřejňuje ve sbírce listin účetní výkazy,“ dodal Žižlavský. 

Žádné informace

Společnost Diversity Capital stejně jako celá IC Group sídlí na Václavském náměstí v Praze. Získat informace se zde, nebo od údajné kontaktní osoby však redaktorům nepodařilo. 

Ruští podnikatelé a firmy napojené na ruský kapitál vlastnili před rokem zhruba tři desítky historických budov a zámků. Asi třetina z nich od té doby změnila majitele, uvedl redaktor Hynek.