Světoví lídři odsuzují páteční útok v Moskvě. Popisují jej jako „odporný a strašlivý“

Světoví státníci odsuzují páteční teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ten si podle ruských vyšetřovatelů, na něž odkazuje ruský nezávislý deník Kommersant, vyžádal 133 lidských životů. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 145 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Páteční střelbu odsoudila také Rada bezpečnosti OSN, označila ji za „odporný a zbabělý“ teroristický čin. „Členové Rady bezpečnosti zdůraznili, že je třeba pohnat ke zodpovědnosti pachatele, organizátory, finančníky a sponzory těchto zavrženíhodných teroristických činů a postavit je před soud,“ uvedl také vrcholný orgán OSN.

„Záběry jsou prostě hrozné a těžko se na ně dívá. Naše myšlenky budou samozřejmě s oběťmi tohoto strašného, hrozného střeleckého útoku,“ vzkázal do Ruska mluvčí Bílého domu John Kirby.

K odsouzení útoku se posléze přidalo také americké ministerstvo zahraničí. „Posíláme upřímnou soustrast rodinám a blízkým zabitých a všem, kterých se tento ohavný zločin dotkl. Odsuzujeme terorismus ve všech jeho podobách a jsme s ruským lidem, který truchlí nad ztrátami na životech v důsledku této strašlivé události,“ uvedl v prohlášení americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Soustrast poškozeným vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron, informují agentury Reuters, AFP a TASS. „Francie vyjadřuje solidaritu s oběťmi, jejich rodinami a celým ruským lidem,“ sdělil v prohlášení Macron, který zároveň uvedl, že „důrazně odsuzuje teroristický útok, k němuž se přihlásil Islámský stát“.

Útok podle AFP odsoudil šéf britské diplomacie David Cameron. O nepřijatelné hrůze masakru nevinných civilistů se zmínila italská premiérka Giorgia Meloniová, která za svou vládu rozhodně odsoudila tento „odporný teroristický čin“.

Kancléř Olaf Scholz označil střelbu v Moskvě za strašný teroristický útok proti nevinným. „Záběry hrůzného útoku na nevinné lidi v budově Crocus City Hall u Moskvy jsou děsivé. Je třeba urychleně objasnit pozadí,“ poznamenalo německé ministerstvo zahraničí.

Rovněž německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zcela odmítá „zbabělý a nelidský teror, ať už se odehrává kdekoli“. „Nevinní lidé, kteří chtěli prostě jen jít na rockový koncert, byli chladnokrevně zavražděni,“ uvedla na síti X.

Polský premiér Donald Tusk pak doufá, že útok v Moskvě nebude záminkou k eskalaci násilí. „Polsko tento brutální útok důrazně odsuzuje. (...) Všichni truchlíme pro rodiny obětí. Doufáme, že tato strašná tragédie nikomu neposlouží jako záminka k eskalaci násilí a k agresi,“ napsal na sociální síti X.

„Záběry z Moskvy, kde si teroristický čin, k němuž se přihlásil Islámský stát, vyžádal mnoho obětí, jsou naprosto otřesné. V myšlenkách jsem s nimi, jejich blízkými a ruským lidem,“ vzkázal nizozemský ministerský předseda Mark Rutte.

Čínský prezident Si uvedl, že jeho země je teroristickým útokem otřesena a plně podporuje úsilí Ruska o zajištění bezpečnosti.

Na krvavý masakr reagoval také indický premiér Naréndra Módí, který ho odsoudil jako „ohavný“. Japonsko „útok na civilisty důrazně odsuzuje,“ poznamenalo Tokio. Jižní Korea vyjádřila hlubokou soustrast obětem „strašlivého teroristického útoku“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že jeho země „sdílí bolest ruského národa“ a přislíbil, že v boji proti terorismu bude Ankara bojovat. Upřímnou soustrast pozůstalým a brzké uzdravení zraněným popřálo egyptské ministerstvo zahraničí.

Projevy soustrasti od českých politiků

Z českých představitelů útok odsoudil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Premiér Petr Fiala (ODS) sdílel na síti X noční vyjádření českého ministerstva zahraničí, které útok odsoudilo. Příspěvek pak přesdílela také předsedkyně Poslanecké sněmovna Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v pátek večer na síti X napsal, že teroristický útok na bezbranné civilisty je neomluvitelný za každých okolností.