Světoví lídři odsoudili útoky na Izrael, zasedne Rada bezpečnosti OSN

Události: Reakce světových velmocí (zdroj: ČT24)

Zástupci Evropské unie a jejích zemí odsoudili útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell, později vyzval také k okamžitému propuštění civilistů, kteří jsou drženi jako rukojmí. Útoky podle českého prezidenta Petra Pavla zablokují snahy o mírové řešení konfliktu. Stejně jako evropští lídři, tak i Spojené státy jednoznačně stojí za Izraelci a jejich vládou. Po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Rada bezpečnosti OSN se kvůli útokům sejde v neděli.

„Bezvýhradně odsuzujeme útoky Hamásu. Toto hrozné násilí musí ihned skončit. Terorismus a násilí nic nevyřeší,“ uvedl Borrell na internetu. Vyjádřil rovněž solidaritu s Izraelem, podobně se vyjádřili šéf Evropské Rady Charles Michel či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle agentury Reuters teroristické útoky proti Izraeli jasně odsuzuje. „Rád bych dal najevo svou naprostou solidaritu s oběťmi, jejich rodinami a blízkými,“ napsal na síti X. „Teroristické útoky“ proti Izraeli odsoudilo rovněž francouzské ministerstvo zahraničí. Potvrdilo „naprosté odmítání terorismu a podporu bezpečnosti Izraele“.  

Také Severoatlantická aliance odsoudila „teroristické atentáty spáchané hnutím Hamás proti Izraeli“, který je partnerem NATO. „Terorismus je základní hrozbou pro svobodné společnosti a Izrael má právo se bránit,“ napsal mluvčí Dylan White na síti X.

Německo je hluboce šokované útokem radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Napsal na sociální síti X spolkový kancléř Olaf Scholz. „Z Izraele k nám přicházejí děsivé zprávy. Jsme hluboce šokováni raketovým ostřelováním z Gazy. Německo tyto útoky Hamásu odsuzuje a stojí na straně Izraele,“ uvedl Scholz.

Německý velvyslanec v Izraeli Steffen Seibert vyzval německé občany, kteří jsou v regionu, aby zůstávali v blízkosti krytů. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na síti X připomněla „právo bránit se proti terorismu“. Rovněž italská vláda uvedla, že podporuje právo Izraele se bránit proti tomuto „brutálnímu útoku“. Španělsko uvedlo, že je šokováno násilím útoku na Izrael.

Britský ministr zahraničí James Cleverly na síti X napsal, že jeho země jednoznačně odsuzuje „hrůzné útoky Hamásu na izraelské civilisty“. Londýn podle něj bude vždy podporovat právo Izraele na sebeobranu.

Nizozemský premiér Mark Rutte na internetu uvedl, že si telefonoval s izraelským šéfem vlády Benjaminem Netanjahuem. Řekl mu, že Nizozemsko jednoznačně odsuzuje teroristické násilí a plně podporuje právo Izraele na sebeobranu.

Před vážnými důsledky nynějšího vzrůstu násilí mezi Palestinci a Izraelem v prohlášení varovala také diplomacie v Egyptě, který s Pásmem Gazy sousedí. Ministerstvo zahraničí v Káhiře vyzvalo obě strany konfliktu k co největší zdrženlivosti a snaze neohrozit civilní obyvatelstvo.

„Apelujeme na izraelskou i palestinskou stranu, aby okamžitě uzavřely příměří a ukončily násilnosti,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. K „rozumnému chování“ a zdrženlivosti strany konfliktu vyzval také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ukrajina, která se sama brání ruské agresi a opakovaně zaznamenává dopady ruských střel na své civilní cíle, plně podporuje právo Izraele na obranu vlastní existence a obyvatelstva. Podle agentury AFP ministerstvo zahraničí v Kyjevě důrazně odsoudilo pokračující teroristické útoky vůči Izraeli a odpalování raket na civilní cíle.

Na palestinskou stranu se naopak přidal například Katar, tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že vinu na eskalaci konfliktu nese Izrael, a varovalo před tím, aby Izrael nezneužil situaci k disproporčnímu útoku na Pásmo Gazy. Kuvajt vyjádřil „vážné znepokojení“ nad vývojem situace a obvinil Izrael z toho, co nazval „do očí bijícími útoky“. Kuvajtské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby „zastavilo provokativní praktiky okupace“ a „politiku rozšiřování osad“.

Hnutí Hizballáh označilo útoky Hamásu za „rozhodnou odpověď na pokračující okupaci ze strany Izraele“. Irácká vláda uvedla, že palestinský útok je přirozenou reakcí na desítky let systematického útlaku ze strany „sionistické okupační moci“. Poradce nejvyššího íránského duchovního vůdce ajatolláha Alí Chameneího uvedl, že Írán palestinský útok na Izrael podporuje.

Rada bezpečnosti OSN

Kvůli útoku na Izrael bude v neděli zasedat Rada bezpečnosti OSN, oznámil podle agentury Reuters mluvčí OSN Stéphane Dujarric. Brazílie, která tento měsíc převzala rotující předsednictví RB OSN, krátce předtím uvedla, že mimořádné zasedání svolá. Útoky Hamásu mezitím odsoudil generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval mezinárodní společenství „k veškerému diplomatickému úsilí“, aby se zabránilo rozšíření tohoto konfliktu.

„Generální tajemník má hluboké obavy o civilní obyvatelstvo a vyzývá k maximální zdrženlivosti. Civilisté musí být vždy respektováni a chráněni v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ uvedl Dujarric.

Brazílie vyjádřila solidaritu s izraelským lidem. V prohlášení rovněž zopakovala, že podporuje dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu, tedy vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.   

Útok na Izrael je odsouzeníhodný teroristický čin, prohlásil Pavel

Útok palestinského radikálního hnutí Hamásu je odsouzeníhodný teroristický čin vůči Státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu, uvedl v prohlášení prezident Petr Pavel. Raketové útoky a pronikání komand Hamásu na území Izraele podle něj na dlouhou dobu zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu.

Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle, zdůraznil český prezident.

Útoky palestinských ozbrojenců na Izrael odsoudil i premiér Petr Fiala (ODS), jeho předchůdce v čele vlády a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a další čeští politici. Zdůraznili, že Izrael se v této situaci může spolehnout na podporu České republiky.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že je znechucen teroristickými útoky na Izrael, a odsoudil „takové barbarské chování“. Praha jako důkaz solidarity s oběťmi útoku a podpory obyvatelům Izraele večer nasvítila Petřínskou rozhlednu v izraelských, tedy modro-bílých barvách. Českým politikům i občanům za vyjádření podpory poděkovalo na síti X izraelské velvyslanectví v Praze.

Kvůli teroristickým útokům vůči Izraeli policie rozhodla přijmout preventivní opatření pro zvýšení ochrany židovských objektů a kulturních památek v Česku. Informace o aktuální hrozbě na českém území nemá, oznámila v poledne na sociální síti X. Konkrétnější ohledně opatření nebyla. 

Zástupci pěti iniciativ a hnutí, které v neděli odpoledne chtěly protestovat proti pondělnímu jednání české a izraelské vlády v Praze, demonstraci nezruší. Jejich zástupce Zdeněk Jehlička řekl, že se akce bude konat k aktuálním událostem. Mluvčí českého kabinetu Václav Smolka sdělil, že plánované společné jednání české a izraelské vlády v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem se v pondělí v Praze kvůli nynější situaci v Izraeli neuskuteční.

Izrael má plnou podporu USA, řekl Netanjahuovi Biden

Spojené státy plně stojí za Izraelem a podporují jeho právo na sebeobranu po útoku palestinských ozbrojenců. V telefonickém rozhovoru to izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi řekl americký prezident Joe Biden. Rovněž šéf americké diplomacie Antony Blinken uvedl, že izraelská vláda má podporu USA a doplnil, že „pro terorismus neexistuje žádné ospravedlnění“.

„Premiéru Netanjahuovi jsem jasně řekl, že jsme připraveni nabídnout vládě a lidu Izraele všechny vhodné prostředky podpory,“ sdělil Biden v prohlášení po rozhovoru s Netanjahuem. „Izrael má právo bránit sebe a svůj lid. Spojené státy varují jakoukoli jinou stranu nepřátelskou vůči Izraeli, která by v této situaci hledala výhody,“ poznamenal.

„Premiér Netanjahu poděkoval americkému prezidentovi Bidenovi za neochvějnou podporu a ujistil, že je potřeba, aby Izrael v rozhodném a dlouhotrvajícím vojenském tažení zvítězil,“ uvedla na sociální síti X Netanjahuova kancelář.

„Podrobně sleduji vývoj v Izraeli. Naše neochvějná podpora izraelského práva na sebeobranu trvá… V následujících dnech se ministerstvo obrany bude ujišťovat o tom, že Izrael má vše, co potřebuje pro svou obranu a ochranu civilistů před nevybíravým násilím a terorismem,“ napsal v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin.

Jako první z představitelů Bílého domu se vyjádřil bezpečnostní poradce Jake Sullivan. Ten také uvedl, že je v telefonickém kontaktu se svým protějškem, poradcem izraelského premiéra pro národní bezpečnosti Cachim Hanegbim, a další vývoj bude podrobně sledovat.

„Odsuzuji nevybíravý raketový útok ze strany teroristů z Hamásu proti izraelským civilistům. Jsem v kontaktu s izraelskými představiteli a plně podporuji právo Izraele bránit se před takovými teroristickými činy,“ napsala na sociální síti X nejvýše postavená americká diplomatka v Izraeli Stephanie Hallettová, která působí jako chargé d’affaires na velvyslanectví USA v Jeruzalémě.

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy ráno zahájili rozsáhlý útok na Izrael, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelská armáda oznámila, že je ve válce.