Rusko podle Zemana páchá zločin proti míru. Pomozme i za cenu vlastního nepohodlí, říká Fiala

Vyjádření premiéra Fialy před odletem na summit EU (zdroj: ČT24)

Prezident České republiky Miloš Zeman ostře zkritizoval Rusko a Vladimira Putina za útok na Ukrajinu. Uvedl, že Rusko se dopouští zločinu proti míru. Podpořil také přísnější sankce. Reakce přicházejí i od dalších českých politiků. Premiér Petr Fiala (ODS) označil ruský útok za neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce ze strany EU a Severoatlantické aliance (NATO). Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) svolala štáb svého ministerstva. Uvedla, že Rusko porušilo mezinárodní právo. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil útok za barbarský a sdělil, že Rusko přináší do Evropy válku a utrpení. Útok odpoledne jednohlasně odsoudili v usnesení také poslanci.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Sněmovna na čtvrtečním odpoledním zasedání odsoudila ruskou vojenskou akci vůči Ukrajině jako barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi, která ohrožuje základy bezpečnostní architektury v Evropě. „Ukrajina má plné právo na obranu svého území, stejně tak jako má právo na volbu svého vnitřního ústavního, společenského a politického uspořádání a svého zahraničněpolitického směřování,“ stojí v usnesení.

Premiér Fiala při schůzi například řekl, že Rusko napadlo zemi, která je partnerem a s níž má Česko historické vazby. „Našim přátelům musíme v těžkých časech pomáhat, a to za cenu vlastního nepohodlí a vlastních ztrát,“ hřímal předseda vlády. Ukrajincům v Česku zaručil to, že se nemusí obávat o prodloužení víz a o spojení s rodinami. „Jste zde vítáni a jste zde v bezpečí,“ uvedl premiér.

Vývojem situace na Ukrajině se bude v pátek od devíti hodin zabývat také Senát. „Je potřeba, abychom si uvědomili, že není žádné 'my' a 'oni'. Je jenom 'my', protože to, co se děje na Ukrajině, z historie dobře známe. A pokud se za zemi, za její suverenitu, svébytnost, nezávislost, celistvost a její zvolené představitele nepostavíme, tak to skončí špatně nejen pro Ukrajinu, ale pro celý demokratický svět,“ zmínil na krátkém brífinku ve čtvrtek navečer předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vyjádření předsedy Senátu Miloše Vystrčila k ruské agresi na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Česká republika samozřejmě je připravena poskytnout azyl politickým běžencům, děláme to běžně. Myslím, že v případě ukrajinského politického vedení, které je pod takovýmto útokem, by to asi nebyl problém. Důležité je, že Ukrajinci vyjadřují vůli bojovat, nechtějí odcházet ze země,“ řekl ve čtvrtek večer ve vysílání ČT24 ministr zahraničí Lipavský.

Ministr zahraničí Lipavský ve Speciálu ČT24 (zdroj: ČT24)

Zdůraznil, že na ministerstvu se pravidelně schází krizový štáb, který vyhodnocuje situaci, znovu zasedne v pátek v sedm hodin ráno. „Je to extrémně znepokojující, je to šílené,“ okomentoval Lipavský fakt, že se bojuje relativně blízko slovenských a unijních hranic.

Zeman: Je to zločin proti míru

„Rusko se dopouští zločinu proti míru, jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy,“ řekl v televizním projevu na ČT prezident Miloš Zeman. Podle něj je na čase sáhnout k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány. Omezen by měl být bankovní styk, uvedl.

Zeman vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. S premiérem Fialou se zúčastní on-line summitu NATO. Občany prezident vyzval ke klidu.

Zeman: Rusko se dopouští zločinu proti míru (zdroj: ČT24/ČTK)

„Jedná se o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit. A to nikoli pouze slovy, ale také činy,“ řekl Zeman k ruské agresi. „Mám rád ruskou kulturu, vážím si obětí ruského lidu ve druhé světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ dodal.

Na čtvrteční projev ruského prezidenta Vladimira Putina, ve kterém mimo jiné vinu za aktuální situaci přisuzoval západním zemím, odpověděl, že domnělé nebo skutečné chyby, jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku, nemohou být ospravedlněním chyb vlastních.

Zemanova slova na Twitteru vyzdvihl i známý kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Českého prezidenta přitom označil za jednoho z „nejvíce proputinovských prezidentů“. Někdejší ruský ropný magnát podotkl, že Rusko čeká po jeho nejnovějších krocích izolace. Odkázal se přitom na Zemanova slova, že „šílence je zapotřebí izolovat“.

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis ve Speciálu ČT24 (zdroj: ČT24)

Fiala: Česku nehrozí nebezpečí

Premiér Fiala se večer v Bruselu účastní mimořádného jednání Evropské rady. Už dříve uvedl, že Česká republika je připravena na všechny varianty vývoje na Ukrajině včetně uprchlické vlny či omezení dodávek surovin z Ruska.

Fiala vyzval všechny občany Česka na Ukrajině, aby zemi ihned opustili. Oznámil, že v tuto chvíli nejsou informace ani signály o tom, že by Česku a českým občanům hrozilo bezprostřední nebezpečí. Podle Fialy je to díky tomu, že je Česko součástí Evropské unie a NATO. 

Kabinet podle premiéra pracuje na tom, aby případné zhoršení situace mělo co nejmenší dopady na české občany. Své kroky koordinuje s partnery v Evropské unii a NATO, podporuje Ukrajinu a odmítá agresivní politiku Ruska.

Vyjádření premiéra Petra Fialy k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24/ČTK)

Černochová svolává štáb ministerstva obrany

Ministryně obrany Černochová svolala kvůli informacím o ruském útoku na Ukrajinu štáb ministerstva obrany. Rusko podle ní porušilo mezinárodní právo, ruského prezidenta Vladimira Putina označila za banditu. Uvedla to na Twitteru.

Podle ministryně obrany by měla být česká reakce na ruský útok na Ukrajině co nejtvrdší, uvedla v České televizi. Očekává, že NATO nyní požádá Česko o posílení východního křídla Aliance. „Bohužel se naplnil ten úplně nejhorší scénář,“ řekla. České instituce podle ní nyní svolávají své krizové štáby, zasedat bude Bezpečnostní rada státu, Severoatlantická rada a uskuteční se telefonáty mezi jednotlivými zeměmi. 

Ruskou invazi na Ukrajinu ráno odsoudil také Lipavský. Podle něj je to barbarský akt agrese, rozhodnutí Kremlu k naprosto nevyprovokovanému útoku je nepřijatelné a zcela v rozporu s mezinárodním právem, uvedl. Podporu Ukrajině vyjádřili i další ministři českého kabinetu.

Ministr zahraničí Lipavský k ruskému útoku na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Lipavský už také hovořil s ukrajinským velvyslancem v Česku Jevhenem Perebyjnisem. Vyjádřil solidaritu všem ukrajinským občanům a tamnímu šéfovi diplomacie Dmytru Kulebovi. „Jsem zděšený neakceptovatelným chováním Ruské federace, které nemá nic společného s moderní evropskou politikou. Se spojenci stojíme za Ukrajinou,“ uvedl.

Lipavský: Rusko přináší válku a utrpení

Lipavský na tiskové konferenci uvedl, že Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen nevinných ukrajinských, ale i vlastních občanů a Evropanů. Ačkoli se Západ snažil o vyřešení situace diplomatickou a mírovou cestou, Rusko si vybralo cestu války, řekl. 

Ministr zahraničí také informoval, že v cestovatelském systému Drozd je registrováno zhruba 150 Čechů na Ukrajině. Víceméně jde o občany, kteří dlouhodobě v zemi žijí. Před invazí nevyjádřili přání odejít, není jasné, jakým způsobem se toto nyní promění, dodal. 

Vyjádření ministra zahraničí Lipavského k útoku na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

„Jsme zemí, kde několik generací ví, co znamená probudit se do země, která je okupována,“ uvedla šéfka sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Na ruský barbarský útok musíme odpovědět rázně. Uvalit nejtvrdší sankce vůči Rusku a naprosto jej mezinárodně izolovat. Ukrajině dát veškerou podporu, o kterou zažádá. Jde i o naši svobodu,“ dodala.

Pekarová Adamová také upozornila na dezinformace, které se v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu mohou šířit. Vyzvala všechny občany, aby si informace ověřovali. Hoaxů podle ní může v následujících dnech přibývat. 

Podle historika a poslance ODS Pavla Žáčka se Putin přiřadil k nejhorším diktátorům minulého století. „Stojíme za Ukrajinou. Doslova. Válka je blíž, než si sami dokážeme připustit. Podporou Ukrajiny bráníme i naši zemi. Hranice svobody České republiky i naší společné Evropy,“ vyjádřil podporu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Brífink k přípravám Česka na možnou vlnu migrace z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že bezdůvodně byla napadena svobodná země. „Šílencem, který otevřené mluví o uspořádání Evropy a sfér vlivu z konce minulého století! Do dnešního dne to někteří ruští švábi u nás hájili a bagatelizovali!,“ napsal. Podle něj nyní musí přijít tvrdé sankce vůči Putinovu režimu ze strany Evropské unie a spojenců. 

Rychetský: Je namístě postavit Putina před tribunál

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský pokládá rozpoutání války na Ukrajině za tak hrubé porušení všech norem mezinárodního práva, že by bylo namístě postavit ruského prezidenta Vladimira Putina před mezinárodní tribunál. Zmínil také možnost vydat na Putina evropský zatýkací rozkaz a pozastavit členství Ruska v mezinárodních institucích, včetně OSN.

Občanům Ruska s výjimkou uprchlíků a azylantů by se měl podle Rychetského znemožnit vstup do členských států EU. Občanům Ukrajiny by naopak poskytl veškerou, nejen humanitární pomoc, včetně zjednodušeného azylového řízení.

Zdravotníci z Ukrajiny by mohli najít práci v Česku

Ministerstvo zdravotnictví chce v souvislosti s ruským útokem zjednodušit uznávání kvalifikace ukrajinských zdravotníků v Česku. Pokud ukrajinským zdravotníkům nezbyde nic jiného než uprchnout z válečného konfliktu, ministerstvo připraví vše tak, aby v Česku mohli co nejrychleji pracovat, sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

O této možnosti chce Válek diskutovat s profesními komorami, které v minulosti systém přijímání některých zahraničních zdravotníků kritizovaly. Věří tomu, že nyní budou komory vstřícné. „Systém je nastavený, jsme připraveni na všechny možné varianty a chceme jim (zdravotníkům z Ukrajiny) zjednodušit život v České republice,“ dodal. 

Babiš vyjádřil podporu Ukrajině

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i další politici opozičního ANO odsoudili útok Ruska na Ukrajinu a podpořili Kyjev. „Tvrdě odsuzuji chladně promýšlený a ničím nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu. Chtěl bych také vyjádřit jasnou podporu Ukrajincům, jejich státu, vládě a nezávislosti. NATO musí posílit a Evropa musí začít brát svou obranu a bezpečnost o řád vážněji než dosud,“ uvedl.

„Ruská agrese na Ukrajině je akt bezohlednosti, který není možné tolerovat. Čelit mu lze pouze, pokud budeme jednotní, a to jak na mezinárodní, tak národní úrovni. Proto musí naše vláda dostat podporu v dalších krocích, které budou plně v souladu s postupem NATO a EU,“ napsal na Twitteru místopředseda ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že se bohužel naplnil ten nejhorší scénář. „Mé myšlenky jsou s celým ukrajinským národem. NATO a Evropská unie musí reagovat,“ dodala. Šéf SPD Tomio Okamura sdělil, že jeho hnutí odsuzuje válečné řešení konfliktu na Ukrajině a dál podporuje mírová a diplomatická řešení.

K vývoji událostí na Ukrajině se vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus. „Radikální zvrat, který nastal dnes ráno, nás nejen překvapil, ale i šokoval. Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit. Očekávali jsme rozumné chování Ruska, bohužel k němu nedošlo,“ uvedl v prohlášení.

Perebyjnis: Dnes v noci se změnil svět

Ukrajinský velvyslanec Perebyjnis na brífinku řekl, že sankce vůči Rusku musí být okamžité, tvrdé a zničující. Zmínil zejména odpojení Ruska od bankovního systému. Rusko musí být plně izolováno, zdůraznil. Ukrajina podle velvyslance potřebuje dodávky zbraní, aby mohla bránit svoje území. 

Velvyslanec neočekává velkou vlnu migrace do Evropy, předpokládá ale vnitřní migraci Ukrajinců z východních regionů na západ Ukrajiny. Naopak by podle něj mohli Ukrajinci žijící v Česku zamířit za rodinami do vlasti.

Velvyslanec Ukrajiny v Česku Perebyjnis k útoku na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

„Dnes v noci se změnil svět. Trváme na tom, že svět by měl trvat na zastavení ruské agrese a záchraně toho, na čem stojí demokratický svět a demokratická Evropa,“ uvedl velvyslanec. Musí být podle něj okamžitě aktivován nový balíček tvrdých sankcí a svět by měl posiloval obranyschopnost Ukrajiny poskytováním zbraní. „Bohužel naděje, že v Kremlu zvítězí zdravý rozum, se nenaplnily. Putin oznámil novou agresi. Účelem je zničit ukrajinský stát, nastolit okupační kontrolu,“ poznamenal Perebyjnis s tím, že Ukrajinci jsou připraveni odrazit agresorský stát. 

Česko pozastavuje činnost konzulátů

Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Na brífinku po mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu to oznámil premiér Fiala.

Česko také odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně. Zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ministerstvo zahraničí si navíc pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku.

Češi na několika místech protestují proti ruskému útoku

Před ruskou ambasádou v Praze se dopoledne sešli demonstranti, kolem 10:00 jich byly desítky. Studenti před vchodem do ambasády za zvuků ukrajinské hymny umístili na zem transparenty s hesly: Žádná válka, Já nechci válku nebo Putin je zabiják.

Budovu demonstranti postříkali červenou barvou symbolizující krev. Dvojici aktérů zadržela policie, která na akci dohlíží. Protestující si přinesli vlajky Evropské unie, České republiky, Ukrajiny, ale i Běloruska. 

Transparent před ruským velvyslanectvím v Praze
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Asi stovka lidí demonstrovala během dne proti ruské invazi také na pražském Václavském náměstí, později odpoledne jejich počet vzrostl podle policie až ke třem tisícovkám. Většinu protestujících tvoří mladí lidé. Přinesli si vlajky Ukrajiny nebo transparenty s anglickými nápisy, ve kterých vyzývají ke konci války, k zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina nebo protestují proti ruské agresi. Občas demonstranti provolávají hesla jako „Sláva Ukrajině“. 

Proti ruské invazi chce ukrajinská komunita na pražském Václavském náměstí demonstrovat i odpoledne. Od 17:00 svolala protest s názvem Praha stojí za Ukrajinou!, podporuje ho například spolek Milion chvilek. Několik podobných akcí na podporu Ukrajiny má ve čtvrtek proběhnout na řadě míst v Česku.

Výbuchy v důležitých městech včetně Kyjeva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian.

Ruský prezident Putin k zahájení útoku na Ukrajinu (zdroj: ČT24)