Barbarská, neomluvitelná a nevyprovokovaná agrese. Sněmovna odsoudila ruský útok na Ukrajinu

Události: Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Poslanci na mimořádné schůzi odsoudili útok ruské armády na Ukrajinu. V prohlášení ho označili za barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve sněmovně řekl, že Česko zahájilo kroky, které povedou k omezení vlivu ruských bezpečnostních složek na českém území.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Kategoricky odsuzujeme barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi Ruské federace proti Ukrajině,“ píše se v usnesení, které obsahuje devět bodů. Navržené stanovisko dolní komory schválilo všech 166 přítomných poslanců. 

„Sněmovna vyzývá Ruskou federaci, aby okamžitě zastavila vojenskou agresi proti Ukrajině a stáhla své jednotky z jejího území v mezinárodně uznávaných hranicích,“ uvádějí poslanci ve stanovisku.

Poslanci ve stanovisku vyjádřili i nesouhlas s předchozími „nelegálními kroky Ruské federace“ včetně uznání nezávislosti dvojice samozvaných republik na východě Ukrajiny a anexe ukrajinského Krymu v roce 2014.

Usnesení hovoří rovněž o „lživé a agresivní“ rétorice politického vedení Ruska, zejména prezidenta Vladimira Putina, která má nynější vojenský útok ospravedlnit a zpochybnit nezávislost Ukrajiny i její právo na existenci.

Bojujeme i za vás, apeloval ukrajinský velvyslanec


Jednání projevem zahájil premiér Petr Fiala (ODS), který zopakoval, že Rusko napadlo zemi, která je pro Česko partnerem a má společné historické vazby. „Další kroky musí být rychlé, účinné a tvrdé, jedině tak to může fungovat a jedině tak můžeme přispět k tomu, aby se ruská agrese zastavila,“ podpořil předseda vlády co nejtvrdší protiruské sankce.

„Našim přátelům musíme v těžkých časech pomáhat, a to za cenu vlastního nepohodlí a vlastních ztrát,“ zdůraznil Fiala. Ukrajincům v Česku zaručil to, že se nemusí obávat o prodloužení víz a o spojení s rodinami. „Jste zde vítáni a jste zde v bezpečí,“ dodal premiér.

Česko zahájilo kroky k omezení vlivu ruských bezpečnostních složek, řekl Lipavský

Schůze se zúčastnil i ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Poslanci ho na úvod schůze po uvítali potleskem vstoje. Zazněla ukrajinská hymna. Během projevu požádal o pomoc své zemi v hospodářské i vojenské oblasti. Vyzval také k diplomatické i ekonomické izolaci Ruska.

„Ukrajina se nikdy nevzdá svého území a svojí svobody. Budeme bojovat, budeme bojovat za sebe, budeme bojovat za vás, ale s vaší podporou to půjde snadněji,“ prohlásil s tím, že země chce vytvořit „protiputinovskou koalici“. 

Doporučil blokaci ruských bank a jejich dceřiných společností, blokaci bankovních účtů vysokých ruských úředníků, zákaz vývozu zboží do Ruska, vyhoštění ruských diplomatů nebo vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN.

Ministryně obrany Jana Černochová dodala, že reakce západních spojenců proti Rusku musí být jednotná a co nejtvrdší. Zopakovala, že Česko je připraveno vyslat do aliančních sil velmi rychlé reakce 400 vojáků z brigády rychlého nasazení a 180 z chemického vojska. Uvedla, že návrh by mohla předložit vládě už na mimořádné páteční schůzi.

Podle ministra Lipavského už Česká republika zahájila kroky, které povedou k omezení vlivu ruských bezpečnostních složek na českém území. Ministr vnitra Vít Rakušan v projevu zdůraznil, že v konfliktu je Rusko jasný agresor a Ukrajina oběť. Česko podle něj musí Ukrajině ukázat, že bude partnerem i po týdnech a měsících. Dodal, že konflikt může být dlouhý.  

Poděkování od předsedy ukrajinské Nejvyšší rady

„Sněmovnu jsem svolala kvůli výzvě sedmdesáti poslanců. Situace je mimořádná. Probudili jsme se do zcela nové reality a měla by na to reagovat i Poslanecká sněmovna,“ uvedla předsedkyně sněmovny s tím, že se od poslanců dá očekávat odsouzení ruské agrese a vyjádření jednoznačné podpoře svobodné Ukrajině. 

Sněmovní jednací řád takto urychlené svolání schůze v zásadě umožňuje. Pokud o to požádá nejméně čtyřicet poslanců, musí předsedkyně schůzi svolat do deseti dnů.

Adamová v tiskové zprávě doplnila, že dopoledne dostala osobní vzkaz od předsedy ukrajinské Nejvyšší rady Ruslana Stefančuka. „Děkuje České republice za dosavadní podporu a vyzývá, abychom v teto složité chvíli dělali maximum na podporu Ukrajiny, včetně tlaku na co nejpřísnější sankce vůči Rusku,“ citovala Pekarová.