Téma Ruská invaze na Ukrajinu

Ruská válka proti Ukrajině

„Nemyslitelné se stává skutečností,“ zdůvodňuje Macron svůj jestřábí obrat k Rusku
Francouzský prezident Emmanuel Macron během více než dvou let od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu zcela změnil svůj postoj k Moskvě. Evropský státník, který na začátku konfliktu vyzýval k vyjednávání, nyní mluví o možnosti nasazení západních vojáků v pozemních operacích na Ukrajině. V době, kdy mají Ukrajinci potíže s odoláváním ruskému tlaku na frontě a Spojené státy již nejsou spolehlivým partnerem, podle Macrona není možné mít ve vztahu ke Kremlu „žádné červené linie“.
Tereza Ondráčková
Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina
Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
ČTK, ag, mvr, +1 další
WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy
Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
ČTK, den
Francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině, řekl Macron
Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám. Podle agentury AFP to uvedl prezident Emmanuel Macron v sobotu zveřejněném rozhovoru s deníkem Le Parisien. Macron podotkl, že si takový scénář nepřeje a že Paříž takový krok neplánuje. Zopakoval ale, že Francie je připravena na všechny scénáře.
ČTK, mas, ktr
On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (březen 2024)
Pondělí 18. března 2024
23:04

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

22:24

Moldavská prozápadní prezidentka Maia Sanduová zahájila kampaň na podporu chystaného referenda o úsilí někdejší sovětské republiky vstoupit do Evropské unie. Vyzvala vůdce občanské společnosti k vyburcování podpory mezi 2,6 milionu obyvatel pro vstup země do společenství, uvedla agentura Reuters. V referendu mají voliči rozhodnout, zda snahu Moldavska přidat se k EU zapíší do ústavy, čímž by zakotvili toto směřování země, aby je nezměnily příští vlády.

20:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonickém hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinouuvedla turecká prezidentská kancelář.

19:38

Asi polovina hlasů pro Vladimira Putina byla podle serveru Novaja gazeta Jevropa podvržena. Jde o rekordní falšování prezidentských „voleb“ v Rusku. Server se odvolal na vlastní výpočty, podniknuté metodou matematika Sergeje Špilkina, která umožňuje odhalit anomálie v celkovém počtu hlasů. Podle oficiálních výsledků prezidentských „voleb“ získal Putin 87,3 procenta hlasů při účasti přesahující 77,4 procenta.

19:19

Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, informoval po skončení jednání v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Další detaily ohledně těchto sankcí by měly být podle médií dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.

18:31

Vladimir Putin se po vítězství v prezidentských „volbách“, které mu zajistily dalších šest let v Kremlu, setkal s Rusy na Rudém náměstí v Moskvě. Vyzdvihl anexi dalších ukrajinských regionů, zatímco dav skandoval: Rusko, Rusko! Napsala to agentura AFP.

17:22

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí poděkoval Česku za iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Aktivitu Prahy zmínil i šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Dění minutu po minutě od 24. února 2022 najdete zde.

Do Srbska odešly stovky tisíc Rusů. I tam ale kritici Kremlu čelí rostoucímu tlaku úřadů
Po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu vznikla jedna z největších ruských diaspor v Srbsku. Do země, která má k Rusku historicky blízko, odešlo podle odhadů až dvě stě tisíc lidí. I tam však kritici režimu ruského vládce Vladimira Putina čelí rostoucímu tlaku úřadů.
16. 3. 2024|ČT24, ktr
Ukrajinský dron zasáhl zatím nejvzdálenější ruskou rafinerii. Ostřelování hlásí i Bělgorod
V rafinerii v ruské Syzrani, ležící téměř devět set kilometrů od Ukrajinou kontrolovaného území, vypukl požár, který podle místních úřadů způsobil útok ukrajinského dronu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na guvernéra Samarské oblasti Dmitrije Azarova. Kyjev zatím nepotvrdil, že na zařízení cílily jeho stroje. Pokud by byly jeho, jednalo by se o útok dronem na jednu z největších vzdáleností od začátku války. Podle úřadů také zahynuli dva lidé a tři utrpěli zranění při novém ostřelování ruského města Bělgorod, které leží u ukrajinské hranice. Úřady útok připisují ukrajinským silám, informovala agentura Reuters.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 16:59|ČTK, ag
Rusko chce nelegálními volbami v okupovaných částech Ukrajiny ukázat, že má oblast pod kontrolou. Nutí lidi přijmout pas pod hrozbou násilí
Ruské prezidentské „volby“ se konají i na okupovaných územích Ukrajiny. Tady si dávají úřady obzvláště záležet na tom, aby účast a s ní i výsledky byly co nejpřesvědčivější. Jde o snahu demonstrovat, že okupační správa má situaci pod kontrolou. Tamní obyvatelstvo tak pod hrozbou násilí nutí přijmout ruské občanství a odevzdat hlas.
16. 3. 2024|ČT24, vik
První den prezidentských „voleb“ v Rusku provázela řada protestních aktů
V Rusku v pátek začaly prezidentské volby, které mají dopředu jistého vítěze. Hlavou státu se má znovu stát Vladimir Putin, kandidovat popáté mu umožnila změna ústavy potvrzená referendem. K obhajobě úřadu ruskému prezidentovi hned první den hlasování na sociálních sítích ironicky poblahopřál třeba šéf Evropské rady Charles Michel. Během prvního dne třídenních voleb hlasovala třetina voličů, policie za útoky a výtržnosti ve volebních místnostech zadržela nejméně osm lidí.
15. 3. 2024|ČT24, vik
Ruské rakety zabily v Oděse nejméně dvacet lidí a další desítky zranily. Po útoku okupantů jsou mrtví i ve Vinnycji
Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku Ruska na jihoukrajinskou Oděsu. Oznámil to předseda oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého dalších 75 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými i zraněnými jsou rovněž příslušníci záchranných složek, kteří se vydali na místo na pomoc po prvním ruském úderu, po kterém pak následoval další. Ve středoukrajinské Vinnycké oblasti zabil útok okupantů dva lidi.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:54|ČTK, ČT24, hop
Reportáže ČT z Ukrajiny
Vše k tématu
Evropská komise vyčlení 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU
Evropská komise (EK) vyčlení 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. V prohlášení informovala, že cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tím zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu. Finance získají také dvě české společnosti, oznámilo ministerstvo obrany.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:47|ČTK, jav
Babiš tahá veřejnost za nos, tvrdí Urbanová. Za bezpečnostní hrozbu považuje jeho rétoriku
Šéf ANO Andrej Babiš veřejnost v podstatě tahá za nos – předstírá, že můžeme rozpustit armádu, přestat zbrojit, můžeme přestat podporovat Ukrajinu a že všechno bude v pořádku, řekla v Interview ČT24 místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN). Politika podle ní pro bývalého předsedu vlády není střetem idejí, ale osobní záležitostí. Za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku považuje Babišovu rétoriku. Urbanová se v pořadu také vyjádřila k případu podmíněného trestu za znásilnění uloženého brněnským krajským soudem.
15. 3. 2024|ČT24, gla
Svět se stal nebezpečnějším a NATO silnějším, řekl Stoltenberg
Ukrajincům více než dva roky po otevřené ruské invazi do jejich země nedochází odvaha, ale dochází jim munice, řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v projevu v rámci výroční zprávy Aliance za rok 2023. Zdůraznil, že Ukrajina potřebuje ještě více podpory a potřebuje ji ihned. Letošní výroční zpráva ale byla patrně pro Stoltenberga poslední. Prodlužovaný mandát mu končí letos v říjnu a NATO již hledá jeho nástupce.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 15:43|ČT24, Reuters, ČTK, +2 další
The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu
Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.
14. 3. 2024|ČTK, ktr
Načítání...
Ukrajina brzy dostane munici získanou přes českou iniciativu, uvedl Kuleba
Ukrajinské ozbrojené síly brzy začnou dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy, řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. S českými kolegy se chce spojit ještě tento týden, kdy mají podle něj nastínit plán dodávek munice. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara by první dodávky dělostřelecké munice měly na Ukrajinu dorazit nejpozději v červnu.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:08|ČTK, Reuters, ag
Protikremelské oddíly chtějí útoky v Rusku upozornit také na nelegitimní Putinovy „volby“
Ozbrojené oddíly tvořené ruskými dobrovolníky a bojující na straně Ukrajiny po úterním průniku do ruské Kurské a Bělgorodské oblasti zřejmě nadále drží pozice v tamních vesnicích a údajně zlikvidovaly řadu vojáků a kusů techniky nepřítele. Oddíly také tvrdí, že podniknou údery na vojenské pozice ve městech Bělgorod a Kursk. Zdá se, že někteří bojovníci používají mimo jiné útočné pušky CZ BREN 2, které vyrábí Česká zbrojovka. K velkým útokům ruských odpůrců Kremlu na ruské pohraničí došlo již loni v květnu.
13. 3. 2024|ČT24, jch
Ukrajina při zřejmě největším dronovém útoku od začátku otevřené ruské invaze poničila nepříteli rafinerie
Ukrajinské síly uskutečnily v noci na středu zřejmě dosud největší koordinovaný dronový útok na Rusko od začátku plnohodnotné války před dvěma lety. Údery cílily na devět ruských oblastí, píše server The New Voice of Ukraine. Poškozena byla mimo jiné budova ruské tajné služby FSB v Bělgorodu. Podle některých médií ale za tímto úderem stála skupina proti-kremelských ruských dobrovolníků. Ukrajinská tajná služba SBU také zaútočila hned na tři ruské ropné rafinerie, uvedla agentura Unian. Obří rafinerie v Nižném Novgorodě musela dokonce zastavit provoz. Oběti na životech si vyžádaly nejnovější ruské údery na obytné domy v ukrajinském Myrnohradu a v Sumách.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:18|ČTK, ket