Téma Ruská invaze na Ukrajinu

Ruská válka proti Ukrajině

Orbán dlouhodobě balancuje mezi EU a Kremlem

Jako „překvapivou“ hodnotí některá média úterní cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Kyjeva. Šéf Fideszu patří ke konzistentním kritikům podpory Kyjeva – ať už vojenské, či finanční – a lavíruje mezi podporou ruského vládce Vladimira Putina a působením v Evropské unii. Jeho kroky však podle analytiků více prospívají Kremlu – ať už dlouhodobý odpor vůči protiruským sankcím, či snaha o mírová jednání podle ruských podmínek.

Výrobce dronů pro Ukrajinu nabídl Česku testovací sadu

Společnost UAC, která v Kolíně před několika měsíci spustila výrobu vojenských dronů pro ukrajinské ozbrojené síly, testuje dron k ničení cílů. Bezpilotní naváděcí drony, kterých vyrábí nižší stovky ročně, zatím míří výhradně na Ukrajinu. Do budoucna chce společnost hledat zákazníky i v dalších zemích. České armádě nyní společnost nabídla k bezplatnému testování jednu sadu dronů pro výcvik ukrajinských vojáků, řekla po návštěvě společnosti ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Podpora Ukrajiny pomáhá českým firmám růst, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní konferenci o přispění českých firem k poválečné obnově Ukrajiny řekl, že tuzemské firmy jsou zapojeny do stovek konkrétních projektů či dodávek. „Pomáháme Ukrajině, peníze zároveň pomáhají českým firmám růst,“ prohlásil předseda vlády s tím, že tuzemské společnosti svou kvalitou dokáží zaujmout i zahraniční subjekty.

Rusko shazuje bomby na své území, píše The Washington Post

Podle ruských interních dokumentů invazní síly za poslední rok omylem shodily téměř čtyřicet klouzavých bomb na vlastní území. S největší pravděpodobností se tak stalo kvůli nefunkčním naváděcím systémům. Některé bomby zasáhly i město Bělgorod s populací zhruba čtyř set tisíc obyvatel. Informaci původně zachytila ukrajinská rozvědka a předala ji deníku The Washington Post.
On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2024)

  • Úterý 2. července 2024
  • 22:29

    Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak oznámil smrt dvou lidí při při ruském dělostřeleckém ostřelování Pokrovské hromady, která se nachází nedaleko Nikopolu. Hromada je ukrajinské označení pro správní jednotku zahrnující například město a přilehlé vesnice. Zahynula žena a muž.

  • 21:22

    K vojenským útvarům ukrajinských ozbrojených sil dorazilo ke konci června 3171 odsouzených Ukrajinců, kteří byli podmínečně propuštěni, aby mohli sloužit v armádě. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokuraturu.

  • 19:54

    Ukrajinské úřady hlásí tři zabité civilistky při ruských útocích. V Nikopolu v zahynuly dvě ženy, uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. V regionální metropoli Chersonské oblasti ruské ostřelování připravilo o život jednu ženu, napsala agentura Ukrinform. Další lidé jsou zranění.

  • 18:39

    Ruská armáda usiluje o přerušení silnice mezi Pokrovskem a Kosťantynivkou. Což by zkomplikovalo zásobování a personální zajištění ukrajinských jednotek na východní frontě, řekl podle agentury Unian vojenský expert a plukovník Ozbrojených sil Ukrajiny Vladyslav Seleznev.

  • 16:51

    Americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že USA brzy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,3 miliardy dolarů (54 miliard korun), informovala agentura AP.

  • 14:29

    Ukrajinský velitel Juryj Fedorenko tvrdí, že v posledních týdnech přibývá bezpilotních prostředků. Podle něj je na některých částech fronty poměr jedna ku dvěma ve prospěch ruské armády. „Obranné síly Ukrajiny pilotují bezpilotní letouny efektivněji než nepřítel,“ prohlásil Fedorenko, ale dodal, že „bychom neměli nepřítele podceňovat“.

  • 12:53

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Kyjevě za možný základ pro příští dohodu s Maďarskem. Ochotu ji uzavřít vyjádřil i Orbán, který vybídl k příměří.

Dění minutu po minutě od 24. února 2022 najdete zde.

Ruský útok u Záporoží si vyžádal mrtvé, bojuje se u Torecka

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho vojska dobyla osadu Šumy u Torecka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Kyjev oznámil, že v oblasti Torecka Rusové oživili tlak. V Doněcké oblasti se odehrávají boje i u Časiv Jaru, který má významnou strategickou pozici. Oběti má ruský útok na město Vilňansk v Záporožské oblasti, informoval oblastní šéf.
29. 6. 2024Aktualizováno29. 6. 2024, 23:46|

Porod pod palbou, noc v krytu. Válka odrazuje Ukrajince od založení rodiny

Válka s Ruskem se stále silněji promítá v poklesu porodnosti na Ukrajině. Už před plnohodnotnou ruskou invazí se snižovala o sedm procent ročně, teď se ale situace zhoršuje, hlavně poblíž frontové linie. Třeba v Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti se v roce 2022 narodilo 570 dětí, loni už jen 370 – třetina z nich v krytu. Situaci v místní porodnici mapovala zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.
29. 6. 2024|

Česko a Ukrajina podepíší bezpečnostní dohodu, slíbil Fiala

Česko a Ukrajina podepíší bezpečnostní dohodu ve čtvrtek 18. července na summitu Evropského politického společenství v Londýně. Na síti X to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se ve čtvrtek shodli na tom, že obě strany dokončí jednání o textu dohody před summitem Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, který se koná druhý červencový týden.
28. 6. 2024|

EU a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek odpoledne podepsali bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu ze strany EU. „Budeme podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba. Chceme být akceschopní a konkrétní,“ prohlásil po podpisu Michel.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 20:04|

První zásilka munice z české iniciativy dorazila na Ukrajinu

Na Ukrajině už je dělostřelecká munice, kterou se podařilo nakoupit v mimounijních zemích díky české iniciativě. První zásilka před časem dorazila na Ukrajinu, informoval premiér Petr Fiala (ODS) na síti X o výsledku společného nákupu organizovaného Českem.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 19:36|

Reportáže ČT z Ukrajiny

Vše k tématu

Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Šojgua a Gerasimova

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na bývalého ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a na náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova kvůli obvinění z útoků proti civilistům během ruské války proti Ukrajině, píše agentura Reuters. Kyjev rozhodnutí tribunálu v Haagu přivítal, Moskva ho označila za prvek západní hybridní války. Stejný soud už dříve vydal zatykač i na ruského vládce Vladimira Putina, a to v souvislosti s únosy dětí z okupovaných území Ukrajiny.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 17:38|

Další krok na cestě Ukrajiny do EU. Začnou přístupové rozhovory

Ukrajina se o další krůček přiblíží ke svému evropskému snu. V úterý začnou v Lucemburku formální rozhovory o jejím přistoupení do Evropské unie, čemuž předcházelo páteční schválení vyjednávacích rámců členskými zeměmi. K tomuto milníku Ukrajina urazila trnitou cestu poznamenanou dekádou ruské agrese.
25. 6. 2024|

Peníze ze zmrazených ruských aktiv v EU může získat Kyjev

Evropská unie (EU) potvrdila 1,4 miliardy eur (v přepočtu zhruba 34,9 miliardy korun) z výnosů ruských aktiv zmrazených v Evropě pro Ukrajinu. Uvedl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání ministrů zahraničí členských států EU v Lucemburku. První část peněz určených na vojenskou pomoc Kyjevu by měla do Ruskem napadené země zamířit příští týden. Platby dosud blokovalo Maďarsko, avšak podle analýz právníků z Rady EU Budapešť nemůže vyslání peněz zastavit. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó už podle agentury Reuters uvedl, že maďarský právní tým zkoumá, jak rozhodnutí zpochybnit.
24. 6. 2024Aktualizováno24. 6. 2024, 17:35|

EU schválila čtrnáctý balík sankcí proti Rusku

Členské státy Evropské unie formálně schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku, informovalo české zastoupení při Unii. Sankční seznam se rozrůstá o 116 fyzických i právnických osob, které se podle unijní diplomacie podílejí na ruské agresi proti Ukrajině, a rovněž o některé sektorové oblasti. Nové sankce mimo jiné obsahují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). Sankce definitivně odsouhlasili na pondělním jednání v Lucemburku unijní ministři zahraničí. Rada EU také uvalila sankce na šest ruských občanů zapojených do kybernetických útoků.
24. 6. 2024Aktualizováno24. 6. 2024, 13:44|
Načítání...

Ukrajinci podle Kremlu útočili na Ruskem okupovaný Krym pomocí amerických střel

Ukrajina útočila na Ruskem okupovaný Krymský poloostrov střelami dlouhého doletu ATACMS, uvedl Kreml. Moskvou dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev tvrdí, že zemřelo nejméně pět lidí a na 120 jich bylo zraněno. Ze zodpovědnosti za útok obvinilo ruské ministerstvo obrany primárně Spojené státy, které zbraně dodaly. Ukrajinská armáda zase hlásí ruský útok třemi raketami nad Kyjevskou oblastí.
23. 6. 2024Aktualizováno23. 6. 2024, 17:10|

Na Ukrajině roste počet dětí v domovech, často bez vyhlídek na novou rodinu

Více než třináct tisíc ukrajinských dětí zůstalo od začátku plnohodnotné ruské invaze bez rodičovské péče. Skoro dva tisíce jich kvůli válce osiřelo. Přibývá i rodin, které byly kvůli těžké sociální situaci zbaveny rodičovské péče. Adopce do zahraničí jsou pozastavené a výrazně se snížil také počet pěstounů, což dětem snižuje šance na náhradní rodinu. Na Ukrajině natáčela zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.
23. 6. 2024|

Útok Rusů v Charkově má tři oběti. Zasáhli i bytový dům

Nejméně tři lidé zahynuli a dalších více než padesát utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na Charkov, uvedli ukrajinští činitelé. Rusové zasáhli v druhém největším ukrajinském městě bytový dům. V noci na sobotu ruské ostřelování ve třech ukrajinských regionech poškodilo energetickou infrastrukturu a zranilo nejméně dva zaměstnance jedné z elektráren, informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky.
22. 6. 2024Aktualizováno22. 6. 2024, 22:03|