Odsouzeníhodné a děsivé, zní z Česka k atentátu na Fica

Premiér Fiala k atentátu na slovenského protějška Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Čeští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD), který byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. Násilí podle něj nelze tolerovat, podobně se vyjádřili i další politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že se za Fica modlí.

„Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Měl by být varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti,“ uvedl Pavel.

Fiala řekl, že ho atentát na Fica šokoval. „Je to děsivé, ničím neospravedlnitelné. Násilí nemá žádné místo v demokratické společnosti,“ řekl. Slováky ujistil, že Česko je v těchto těžkých chvílích s nimi. Fiala myslí na Fica, jeho rodinu i nejbližší. „Přeji panu premiérovi, aby měl hodně sil a co nejlépe a nejrychleji se uzdravil,“ doplnil. Předtím na síti X napsal, že násilí nelze tolerovat.

Pavlův předchůdce na Pražském hradě Miloš Zeman označil za absolutně nepřijatelné vnášet násilí do politiky. „S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o atentátu na mého přítele Roberta Fica. Pevně věřím, že se Robertovi podaří uzdravit. A přál bych si velmi, aby byl pachatel atentátu přísně potrestán,“ uvedl.

„Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl vicepremér Vít Rakušan (STAN).

Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. „Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku.“

I vicepremiér vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdůraznil, že politika i přes rozdíly v názorech má být o diskusi, naslouchání, respektu a slušnosti. „Útok, násilí v jakékoliv formě je nepřijatelné, přeji Robertu Ficovi brzké uzdravení,“ napsal.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka k atentátu na slovenského premiéra (zdroj: ČT24)

„Útok na slovenského premiéra Roberta Fica mě šokoval. Násilí v politice naprosto odsuzuji. Přeji panu premiérovi hodně sil a brzké uzdravení,“ napsal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že jakákoliv forma politicky motivovaného násilí je naprosto nepřijatelná. „Robertu Ficovi přeji brzké uzdravení bez trvalých následků,“ doplnila.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová k atentátu na Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) napsal, že zpráva o útoku je děsivá. „V myšlenkách jsem se Slovenskem a přeji hodně sil,“ napsal.

Ministr vnitra Rakušan k útoku na premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Babiš se za Fica modlí

Babiš označil zprávy ze Slovenska za strašné. „Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku.“

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš k útoku na Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Předseda SPD Tomio Okamura útok na Fica co nejdůrazněji odsoudil, označuje ho za atentát. „Přejeme mu co nejrychlejší uzdravení. Je šílené, že se něco takového děje ve střední Evropě.“

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura o postřelení Roberta Fica (zdroj: ČT24)