TÉMA

Postřelení

Začíná politická válka, řekl Danko po atentátu na Fica. Slíbil změny zákonů a „konec drzosti“

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko obvinil ze střelby na premiéra Roberta Fica novináře a ty z Denníku N označil za „odporná prasata“. Slovenský vicepremiér podle Denníku N napsal, že krev na rukou má „nenávistná opozice“. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok z koaliční strany Hlas apeloval na veřejnost i politiky, aby okamžitě přestali šířit nenávist. Šéf slovenského opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka politiky vyzval, aby se zdrželi takových prohlášení, která mohou přispět k eskalaci napětí. Podle Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) je nešťastné, že si politici předhazují, kdo polarizuje společnost. Útok odsoudila i slovenská média.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 21:35|

Podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti, reagují na atentát unijní politici

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica odsuzují přední evropští politici. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a německý kancléř Olaf Scholz uvedli, že podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti. Za šokující označili zprávu o útoku polský premiér Donald Tusk, britský ministerský předseda Rishi Sunak či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán hovoří o „ohavném útoku na přítele“. Americký prezident Joe Biden uvedl, že Spojené státy nabídly Slovensku pomoc. K atentátu se vyjádřil i ruský vládce Vladimir Putin, podle něj nemá ospravedlnění.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 18:55|

Odsouzeníhodné a děsivé, zní z Česka k atentátu na Fica

Čeští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD), který byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. Násilí podle něj nelze tolerovat, podobně se vyjádřili i další politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že se za Fica modlí.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 18:36|

V Krkonoších někdo smrtelně postřelil vlka s telemetrickým obojkem

V Krkonoších někdo zřejmě ve středu 29. listopadu postřelil vlka, který před necelými třemi týdny dostal telemetrický obojek. Smrtelně zraněné zvíře správci Krkonošského národního parku (KRNAP) našli a následně ho museli utratit, aby ukončili jeho trápení. Případem se zabývá policie.
7. 12. 2023|

Postřeleného na československých hranicích rehabilitoval soud. Odškodnění dosáhne stovek korun

Okresní soud v Chebu v pondělí rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Steffena Schlegela, který se v září 1989 pokusil spolu se dvěma přáteli o přechod hranice z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo. Českoslovenští pohraničníci ho při tom zadrželi a postřelili do nohy. Po čtyřech dnech zadržování byl vyhoštěn a předán německé tajné službě Stasi. Soudce Rostislav Tomis v pondělí rozhodl, že může požádat o odškodnění.
19. 6. 2023|

Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 20:30|

30 let zpět: Útok na atašé kuvajtského velvyslanectví

V Praze byl před svým bytem postřelen atašé kuvajtského velvyslanectví Salam Jassim Al Mubarak. Vyšetřovatelům se podařila zajistit zbraň, ze které neznámý pachatel střílel. Jednalo se o speciální typ pistole ze 70. let, který byl určen pro příslušníky I. správy StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 9. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Severoirská policie obvinila dva muže z vraždy novinářky McKeeové

Severoirská policie vznesla obvinění v případu úmrtí novinářky Lyry McKeeové. Žena přišla o život v dubnu 2019, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Podle vyšetřovatelů tehdy 29letou novinářku smrtelně postřelili. Policie teď obvinila dva muže z vraždy.
17. 9. 2021|