Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.

Před školou v Uvalde byl na památku obětí zřízen památník, ke kterému pozůstalí a další obyvatelé města položili květiny, hračky a fotografie zastřelených v životní velikosti, které byly pověšené na 21 bílých křížích. Biden s manželkou se zastavili u každé fotografie a dotkli se tváří dětí. Hovořili také se zástupci školy.

Americký prezident po návštěvě památníku zamířil na mši do místního kostela. Při jeho odchodu dav zhruba sto lidí shromážděných před kostelem skandoval „Dělejte něco“. „Uděláme,“ odpověděl jim Biden podle agentury AP. Není ale jasné, jaké konkrétní kroky hodlá Bidenova administrativa podniknout. AP také připomněla, že od prezidenta se po návštěvě Uvalde neočekávalo žádné oficiální prohlášení.

„Chceme změnu. Chceme akci. Jde o něco, co se děje stále, pořád dokola. Masově se střílí. Objeví se to ve zprávách, lidé pláčou a pak je to pryč. Nikoho to nezajímá. A pak se to stane znovu. A zase znovu,“ uvedla sestřenice jedné ze zastřelených učitelek Mckinzie Hinojosaová. „Kdybych měla Joeu Bidenovi něco vzkázat, tak ať při návštěvě respektuje naši komunitu, což jsem si jistá, že udělá. My ale potřebujeme změnu,“ dodala. 

Prezidentská kolona s Bidenem a první dámou po návštěvě školy zamířila na místní stadion, kde se prezident setkal s rodinami obětí. Na tuto část programu, která se konala bez přítomnosti médií, měl Biden vymezeny ve svém programu tři hodiny.

Postup zasahujících složek přezkoumá ministerstvo spravedlnosti

Podle vyšetřovatelů si střelec Salvador Ramos po dovršení věku 18 let koupil dvě útočné pušky. Než zamířil do školy, postřelil svou babičku. Ve školní třídě následně zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Policie později přiznala, že situaci špatně vyhodnotila a měla zasáhnout dříve. Téměř 20 policistů stálo více než tři čtvrtě hodiny před dveřmi učebny, v níž se střelec zamkl, a čekali na příchod zásahové jednotky.

Policie za svůj pomalý zásah proti útočníkovi čelí silné kritice. Střelba v Uvalde je počtem obětí třetí nejhorší v USA za posledních 20 let.

V neděli americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že reakci orgánů činných v trestním řízení přezkoumá. Texaské státní a okresní úřady uvedly, že vedou vlastní vyšetřování. Anthony Coley, mluvčí ministerstva spravedlnosti, uvedl, že na žádost starosty města Uvalde provede „kritický přezkum“ reakce orgánů.

„Cílem přezkumu je poskytnout nezávislou zprávu o činnostech a reakcích orgánů činných v trestním řízení v ten den a určit poučení a osvědčené postupy, které pomohou prvním zasahujícím jednotkám připravit se na události s aktivním střelcem a reagovat na ně,“ uvedl Coley.

Pro Bidena je to v krátké době už druhá cesta na setkání s komunitami, které se vyrovnávají se střelbou na veřejnosti. Ta předchozí vedla do Buffala ve státě New York, kde jiný 18letý střelec předminulý víkend v supermarketu zabil deset lidí. Tamní útok byl podle vyšetřovatelů rasově motivovaný.

Prezidentova cesta také přichází v době, kdy se zvyšuje tlak na Washington, aby konkrétními kroky reagoval na nejnovější sérii hromadných střeleb. V USA se po události v Uvalde rozproudila veřejná diskuse o držení zbraní a jejich dostupnosti.