TÉMA

Uvalde

Zásah proti střelci v Uvalde byl „kaskádou selhání“. Policie reagovala zmateně, tvrdí americké ministerstvo

Zásah proti střelci, který ve škole v texaském Uvalde připravil o život 21 osob, byl sérií selhání, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti v téměř šestisetstránkové zprávě. Policisté zasahující u události z května 2022 ji mylně nevyhodnotili jako situaci s aktivním střelcem, selhala také komunikace i velení. Podle zprávy se rovněž objevily nedostatky ve výcviku, uvedla agentura AP.
18. 1. 2024|

Střelec z Floridy, který zabil 17 lidí, dostane doživotí. Porota se neshodla na trestu smrti

Porota v procesu s Nikolasem Cruzem, který v roce 2018 ve střední škole na Floridě zabil 17 lidí, doporučila doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Informovala o tom agentura AP. Porota se podle ní jednomyslně nedohodla na trestu smrti.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 19:56|

Kvůli selhání při zásahu proti střelci v Uvalde skončil policejní velitel

Tři měsíce po smrtelné střelbě na základní škole v texaském Uvalde rozhodl místní školský obvod o vyhazovu policejního velitele kvůli selhání při zásahu. Správní orgán se podle amerických médií na propuštění šéfa policie Petea Arredonda shodl jednomyslně.
25. 8. 2022|

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz části útočných střelných zbraní. Senát zákon asi zablokuje

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který by zakázal prodej některých typů útočných střelných zbraní. Norma by byla návratem ke stavu z let 1994 až 2004, kdy tato omezení také platila, předpokládá se ale, že ji zablokuje Senát. Snahu o omezení dostupnosti některých střelných zbraní ze strany demokratického prezidenta Joea Bidena vyvolaly nedávné tragédie včetně střelby na škole v texaském Uvalde, kde zemřelo 21 lidí.
30. 7. 2022|

Policisté v Uvalde se rozhodovali „nehorázně špatně“, mohli zamezit některým obětem, uvádí zpráva

Systematická selhání, špatné řízení a špatná komunikace přispěly k rozsahu tragédie na škole v texaském městě Uvalde, kde na konci května střelec zabil 21 lidí. Vyplývá to z vyšetřovací zprávy texaské Sněmovny reprezentantů. Podle listu The Texas Tribune bylo na místě tragédie téměř čtyři sta policistů různých útvarů.
18. 7. 2022|

Velitel školní policie v texaském Uvalde v reakci na kritiku po masakru odstoupí z městské rady

Policejní velitel školního obvodu v texaském Uvalde Pete Arredondo odstoupí z městské rady. Důvodem je kritika jeho reakce na střelbu na základní škole, při které zemřelo na konci května devatenáct dětí a dvě učitelky. S odvoláním na místní list Uvalde Leader-News o tom informovala agentura Reuters.
3. 7. 2022|

Biden podepsal zákon o přísnější regulaci zbraní

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Zákon, který vypracovala skupina demokratických a republikánských senátorů, je nejvýznamnější americkou normou týkající se zbraní přijatou za posledních třicet let. Jde o reakci na střelbu ve škole v texaském Uvalde, při níž zemřelo 21 lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 15:25|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Důkazy svědčí o naprostém selhání policie při zásahu u střelby na škole v Uvalde, řekl texaský činitel

Existují přesvědčivé důkazy, že policejní zásah při květnové střelbě na základní škole v texaském Uvalde byl naprostým selháním, sdělil při slyšení ve státním senátu šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steven McCraw. Vyjádření přišlo poté, co několik médií přineslo nové podrobnosti o zdlouhavém zásahu, při němž více než desítka policistů zřejmě asi hodinu čekala na pokyn vniknout do místnosti, kde se nacházel útočník. Starosta města oznámil, že budova školy bude zbrourána.
21. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 11:44|

Osamělý střelec zabil v kostele v Alabamě tři lidi

Jednasedmdesátiletý muž zabil v noci na pátek v kostele v Alabamě tři lidi. Jeden muž podlehl svým zraněním ještě na místě, dvě ženy zemřely následně v nemocnici. Policie střelce zadržela a umístila ho do vazby, uvedla agentura AP.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:39|

Američtí senátoři se dohodli na přísnějších prověrkách pro koupi zbraní

Dvě desítky amerických senátorů, demokratů i republikánů v neděli oznámily, že se dohodly na ustanoveních ohledně regulace používání střelných zbraní. Jde o minimální opatření po posledních krveprolitích, která otřásla Spojenými státy, uvedla agentura AFP.
12. 6. 2022|

Ve Spojených státech zabíjel další útočník. Po střelbě před kostelem v Iowě zemřeli tři lidé

Tři lidé zemřeli při střelbě před kostelem ve městě Ames v americkém státě Iowa. Mezi mrtvými je i pravděpodobný útočník, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta k případu zatím nesdělila bližší podrobnosti, nebezpečí pro občany ale podle ní již pominulo.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 06:25|

Útočník střílel v nemocnici v Oklahomě. Zabil čtyři lidi a poté i sám sebe, uvádí policie

Neznámý útočník vyzbrojený puškou a pistolí ve středu zabil čtyři lidi a další zranil, když začal střílet v budově patřící do areálu nemocnice v americkém městě Tulsa ve státu Oklahoma. S odvoláním na místní policii o tom informují zahraniční zpravodajské agentury. Podle policie zůstal po útoku i pátý mrtvý, považovaný za střelce. Muž, jehož věk vyšetřovatelé odhadli na 35 až 40 let, se patrně zastřelil.
2. 6. 2022|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Policie se při zásahu proti střelci v Uvalde špatně rozhodla, řekl činitel texaské vlády

Vedení texaské policie po třech dnech sílící kritiky připustilo, že policisté udělali špatné rozhodnutí a příliš dlouho otáleli se zásahem proti střelci na základní škole ve městě Uvalde, který v jedné z učeben zastřelil devatenáct dětí a dvě učitelky. Téměř dvacet policistů stálo více než tři čtvrtě hodiny před dveřmi učebny, v níž se střelec zamknul, a čekali na příchod zásahové jednotky pohraniční stráže. Až poté policisté vnikli dovnitř a pachatele zastřelili. Velitel zásahu se podle šéfa texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Stevena McCrawa domníval, že děti v učebně nejsou v ohrožení.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:45|

Otec žačky z Uvalde si od holiče půjčil brokovnici a pomohl ze školy vyvést desítky dětí a učitelů, píší NYT

Jacob Albarado se zrovna usazoval v kadeřnictví, když mu v úterý přišla zpráva od manželky, že na základní škole v texaském městečku Uvalde někdo střílí. Jeho žena Trisha na škole učí a do druhé třídy tam dochází jejich dcera Jayda. Albarado, který pracuje u pohraniční stráže, se ihned po zprávě od manželky vydal na místo a nakonec pomohl z budovy vyvést svou dceru i desítky dalších dětí a učitelů, popisuje deník The New York Times (NYT).
27. 5. 2022|

Střelec na texaské škole řádil desítky minut, policisté otáleli se zásahem

Nové informace, které začaly vycházet najevo den po střeleckém útoku v texaské škole, vyvolávají pochybnosti o efektivitě zásahu bezpečnostních složek. Ty útočníka v městečku Uvalde podle oficiálních vyjádření zlikvidovaly až hodinu a půl poté, co dorazil na místo činu. Střelec byl zřejmě desítky minut zabarikádovaný v místnosti, kde zabíjel děti a učitele. Před areálem základní školy mezitím frustrovaní místní obyvatelé marně vyzývali policisty, aby vtrhli dovnitř, popsal svědek agentuře AP.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:54|

Biden po masakru v Texasu vyzval k omezení prodeje zbraní. Změnu blokuje část republikánů

Úterní střelba v Robbově základní škole v městě Uvalde ve státě Texas, při níž zahynulo jednadvacet lidí, znovu otevřela debatu o kontrole prodeje zbraní v USA. Emotivně se vyjádřil i americký prezident Joe Biden, který vyzval občany, aby se vzepřeli zbrojařské lobby. Zákony, které by umožnily omezit prodej útočných pušek, v americkém Kongresu dlouhodobě blokuje část zákonodárců z řad republikánů. Média proto předpokládají, že zemi žádné změny nečekají.
26. 5. 2022|

Před útokem mi poslal fotky zbraně a munice, tvrdí o útočníkovi z Texasu dle CNN bývalý spolužák

Někdejší spolužák útočníka ze školy v texaském Uvalde tvrdí, že mu pachatel před činem poslal fotografie zbraně a munice. Uvedl to web stanice CNN, který jeho svědectví citoval. Salvador Ramos v Uvalde zastřelil přes dvacet lidí, než ho zabila policie.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:23|

Střelec v texaské škole zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.  Agresora zabili policisté, uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.
24. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 07:26|