Postřeleného na československých hranicích rehabilitoval soud. Odškodnění dosáhne stovek korun

Okresní soud v Chebu v pondělí rehabilitoval občana bývalé Německé demokratické republiky Steffena Schlegela, který se v září 1989 pokusil spolu se dvěma přáteli o přechod hranice z tehdejšího Československa do Spolkové republiky Německo. Českoslovenští pohraničníci ho při tom zadrželi a postřelili do nohy. Po čtyřech dnech zadržování byl vyhoštěn a předán německé tajné službě Stasi. Soudce Rostislav Tomis v pondělí rozhodl, že může požádat o odškodnění.

Tehdy jednadvacetiletý Schlegel už dříve ve výpovědi uvedl, že se mu a jeho přátelům podařilo překonat první z plotů státní hranice. Pak po nich začali pohraničníci střílet. Pod palbou se jim podařilo překonat i druhý plot, kde se nad nimi objevil vrtulník a snažil se je natlačit do hlubokých děr, které se za druhým plotem nacházely.

Příslušníci Pohraniční stráže proti nim vypustili psy a pokračovali ve střelbě, přičemž jedna z nich trefila jeho tašku, kterou měl u sebe. Když už byl na zemi a vzdával se, příslušník pohraniční stráže ho z bezprostřední blízkosti střelil do levého lýtka.

Schlegelův obhájce Luboš Müller, který v pondělí muže zastupoval u soudu, řekl, že systém tehdejší ochrany státních hranic byl v přímém rozporu s článkem 12 mezinárodního paktu o občanských a politických právech, kde se praví: „Každý může svobodně opustit kteroukoli zemi, i svou vlastní.“

400 korun jako odškodnění

Tento systém pak vedl k perzekuci, zraněním i smrti řady lidí. Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu i na základě Schlegelova případu začal stíhat tehdejší vysoké představitele komunistické strany a státu. Někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš se ale nedožil soudního verdiktu, bývalý tajemník ústředního výboru KSČ Jan Fojtík trpěl demencí a bývalý ministr vnitra František Kincl zase bludy.

Obhájce Müller v pondělí novinářům řekl, že podle zákona má nyní rehabilitovaný Němec nárok na něco přes 80 korun náhrady mzdy za den a zhruba 20 korun za den zadržení. V případě Steffena Schlegela to tedy dělá asi 400 korun.

Paradoxní je, že občané Německé demokratické republiky několik dní poté, co Schlegela postřelili pohraničníci na hranici, dostali souhlas k emigraci do Spolkové republiky Německo přes velvyslanectví v Praze.