Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.

K incidentu došlo v 06:42 ráno. Pachatel během krátké chvíle zranil nožem několik lidí, podle svědků si oběti vybral náhodně.

Zastavil jej až policista v civilu. „Zaútočil na mé kolegy a jednoho bodl nožem do zad. Další proto musel vůči němu použít služební zbraň,“ uvedl Yoann Maras, vedoucí policejních odborů Alliance Paris.

„Policistům se podařilo muže neutralizovat třemi ranami. Útočník zranil šest lidí, jedna z obětí je ve vážném stavu,“ upřesnil později ministr vnitra Gérald Darmanin, který dorazil na místo činu.

O motivech útoku zatím není nic známo. Nůž, kterým muž útočil, byl podomácku upravený. Policie proto nevylučuje, že si útok připravoval. Pachatel nyní leží s těžkým zraněním v nemocnici. Uvedl jen, že se jmenuje Amin B., výslechu ale nebyl schopen.

Gare du Nord je významný dopravní uzel, odkud vyjíždějí příměstské i celostátní vlaky. Je také výchozím bodem mezinárodních linek Thalys do Bruselu a Eurostar do Londýna. Právě nedaleko terminálu vlaků Eurostar k útoku došlo.