TÉMA

Eurostar

Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 20:30|

Konec roku ve Francii poznamená stávka železničářů, v Británii protest pohraničníků

Francie čelí vánoční železniční stávce. O víkendu nepojede zhruba čtyřicet procent rychlovlaků TGV a omezení provozu dopadne až na dvě stě tisíc cestujících. Státní železniční podnik SNCF slíbil vyplatit odškodné, jak ale upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, mnoho lidí se nedostane o Vánocích za rodinou. Dopravu o svátcích mohou stávky narušit i v Británii.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 14:17|

Ve Francii se stávkuje, k celonárodnímu protestu se přidali i úředníci či dopravci

Francii částečně ochromila celonárodní stávka pořádaná hned několika odborovými svazy. Zasáhla hlavně dopravu, ale připojili se i učitelé, úředníci nebo pečovatelské domy. Všichni požadují zvýšení platů kvůli vysoké inflaci. Pokračují i stávky zaměstnanců v ropném průmyslu, které způsobily nedostatek pohonných hmot.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:28|

Hladká cesta Ukrajinců do Británie dráždí neevropské běžence uvázlé v Calais

Část uprchlíků z Ukrajiny jede přes Česko či Polsko i dále na západ. Ve Francii většinou míří na jih do Nice. Přes sever země cestují do Velké Británie. Ta po nich nepožaduje víza, a nečeká je tak osud tisíců lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří kempují v Calais a sen o cestě přes La Manche se jim rozplývá.
16. 3. 2022|

Belgii ochromila generální stávka. Škody by se mohly vyšplhat k miliardě eur

Belgii ochromila jednodenní generální stávka, kterou svolaly tři odborové organizace požadující zvýšení mezd. Na belgických letištích od úterního večera nepřistávají ani z nich neodlétají pravidelné linky. Ochromena je veřejná doprava, svoz odpadu i činnost místních úřadů, škol, pošt či obchodů a v omezeném režimu fungují i nemocnice. Také železnice zrušily asi polovinu spojů. Belgický ministr hospodářství Kris Peeters odhadl škody způsobené stávkou na 929 milionů eur (asi 24 miliard korun).
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 19:44|