Podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti, reagují na atentát unijní politici

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica odsuzují přední evropští politici. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a německý kancléř Olaf Scholz uvedli, že podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti. Za šokující označili zprávu o útoku polský premiér Donald Tusk, britský ministerský předseda Rishi Sunak či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán hovoří o „ohavném útoku na přítele“. Americký prezident Joe Biden uvedl, že Spojené státy nabídly Slovensku pomoc. K atentátu se vyjádřil i ruský vládce Vladimir Putin, podle něj nemá ospravedlnění.

Rázně odsuzuji odporný útok na premiéra Roberta Fica. Takovéto násilné činy nemají místo v naší společnosti a podrývají demokracii, naši nejcennější společnou hodnotu.
Ursula von der Leyenová
předsedkyně Evropské komise
Síť X
Jsem šokován a zděšen postřelením premiéra Roberta Fica. Přeji mu sílu k brzkému uzdravení. V myšlenkách jsem s Robertem Ficem, jeho blízkými a obyvateli Slovenska.
Jens Stoltenberg
generální tajemník NATO
Síť X
Jsem šokován zprávou o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica po zasedání slovenské vlády v Handlové. Násilí ani podobné útoky nelze v žádném případě ospravedlnit. V myšlenkách jsem s panem premiérem a jeho rodinou.
Charles Michel
předseda Evropské rady
Síť X
Jsem šokována hrůzným útokem na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlové. Jménem Evropského parlamentu odsuzuji tento násilný čin. V myšlenkách jsem s ním a jeho rodinou v této těžké chvíli.
Roberta Metsolová
předsedkyně Evropského parlamentu
Síť X
Jsem hluboce otřesen zprávou o zbabělém útoku na slovenského premiéra Fica. Násilí nesmí v evropské politice existovat. V těchto hodinách jsem v myšlenkách s Robertem Ficem, jeho rodinou a občany Slovenska.
Olaf Scholz
německý kancléř
Síť X
Šokující zpráva ze Slovenska. Roberte, v této těžké chvíli jsou mé myšlenky s vámi.
Donald Tusk
polský premiér
Síť X
Hluboce mě šokoval odporný útok na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu i jeho zemi!
Viktor Orbán
maďarský premiér
Síť X
Jsem hluboce šokován zprávami ze Slovenska. Vyjadřuji upřímnou podporu slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Takové extrémní činy nemají žádné ospravedlnění a pachatelé musí být pohnáni k odpovědnosti.
Marcel Ciolacu
rumunský premiér
Síť X
Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otřesný. Důrazně odsuzujeme tento násilný čin proti předsedovi vlády našeho sousedního partnerského státu. Je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby se násilí nestalo normou v žádné zemi, v žádné formě a žádné sféře. Upřímně doufáme, že se Robert Fico brzy uzdraví, a vyjadřujeme solidaritu s obyvateli Slovenska.
Volodymyr Zelenskyj
ukrajinský prezident
Síť X
Tato hrozná zpráva mě šokovala. Všechny naše myšlenky jsou s premiérem Ficem a jeho rodinou.
Rishi Sunak
britský premiér
Síť X
Atentát na mého slovenského kolegu Roberta Fica mě hluboce šokoval. Před několika dny jsme spolu telefonovali a intenzivně probírali bezpečnostní témata. Přeji mu brzké a úplné uzdravení! Nenávist a násilí se v našich demokraciích nesmí rozmáhat a je třeba proti nim co nejrozhodněji bojovat!
Karl Nehammer
rakouský kancléř
Síť X
S hlubokým šokem jsem přijala zprávu o zbabělém útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Všechny mé myšlenky jsou s ním, jeho rodinou a obyvateli Slovenska. Jménem italské vlády chci také rázně odsoudit všechny formy násilí a útoky na klíčové principy demokracie a svobod.
Giorgia Meloniová
italská premiérka
Síť X
Jsem znepokojen zprávami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Odsuzujeme tento hrůzný násilný čin. Naše velvyslanectví je v úzkém kontaktu se slovenskou vládou a jsme připraveni pomoci.
Joe Biden
americký prezident
Reuters
Tento zrůdný zločin nelze nijak ospravedlnit. Roberta Fica znám jako odvážného a silného člověka. Pevně doufám, že mu tyto vlastnosti pomohou přežít tuto obtížnou situaci.
Vladimir Putin
ruský vládce
Reuters