Téma Atentát na Roberta Fica

Atentát na Roberta Fica

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. Zkritizoval liberalismus a ocenil Orbána

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, naopak ocenil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. Páteční návštěva Orbána v Rusku vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí.
5. 7. 2024|

Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer), který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.
4. 7. 2024Aktualizováno4. 7. 2024, 12:31|

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na nejvyšší možné úrovni, řekl Pellegrini

Slovenský prezident Peter Pellegrini dorazil do Česka na svou první zahraniční návštěvu po nástupu do funkce. U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctil památku obětí prosincové střelby. Na Pražském hradě ho následně přijal jeho český protějšek Petr Pavel, Pellegrini na tiskové konferenci po jednání prezidentů ujistil, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na nejvyšší možné úrovni. Sešel se i s dalšími ústavními činiteli. V době, kdy oba prezidenti mluvili o posílení spolupráce, ovšem z Bratislavy zazněla nebývale ostrá kritika premiéra Petra Fialy (ODS) i české policie.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 18:05|

Bratislava kritizuje českou policii

Úřad slovenské vlády vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica považuje česká policie za projev svobody slova. Českou policii kritizoval za nestíhání autora zmíněných výroků zveřejněných na sociální síti i poslanecký klub Ficovy strany Smer. Slovenský prezident Peter Pellegrini reakci politiků chápe. České policejní prezidium už v reakci na zmíněná vyjádření sdělilo, že policie je vázána příslušnými právními předpisy.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 14:23|

Slovenský „lex atentát“ má zajistit bezpečnost politiků a části doživotní rentu

Přísnější bezpečnostní opaření na Slovensku se mají dotknout politiků, online prostoru i demonstrací. Lidé třeba nebudou moci protestovat u vládních budov. Dlouhodobí premiéři mají získat doživotní rentu. Zákon zvaný „lex atentát“ podle útoku na premiéra Roberta Fica začal řešit parlament. Opozice varuje před možným zneužitím. Vicepremiér Robert Kaliňák připustil, že ve sporném návrhu může dojít ke změnám, v některých pasážích však úpravy předlohy odmítl.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 22:40|

Předseda slovenské vlády Robert Fico (SMER–SD) byl ve středu 15. května 2023 kolem 14. hodiny v Handlové postřelen útočníkem, když se šel pozdravit s příznivci po výjezdním zasedání slovenské vlády.

Robert Fico utrpěl vážná zranění, s nimiž byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici. Tam se podrobil několikahodinové operaci, po níž měl být jeho stav stabilizovaný.

Muž podezřelý z útoku byl slovenskou policií zadržen na místě.

Lidé protestovali v Bratislavě proti vládnímu „lex atentát“

Centrem Bratislavy v úterý vpodvečer prošel protestní pochod svolaný občanskými organizacemi proti řadě vládních návrhů, které podle organizátorů akce podkopávají základní občanská práva, svobodu institucí a ohrožují ochranu životního prostředí. Asi tisícovka demonstrantů šla z bratislavského Náměstí Slovenského národního povstání na náměstí Svobody, kde posléze začal koncert na podporu svobody médií. Protestující skandovali hesla jako „svobodu nedáme“ nebo „nebudeme zticha“.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 19:58|

Ficovi k zotavení pomohlo, že sám bojoval, uvedl ošetřující lékař

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) po atentátu souviselo s tím, že premiér sám chtěl a bojoval. Slovenskému listu Postoj to řekl jeden z ošetřujících lékařů, přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny banskobystrické nemocnice Jozef Valky.
18. 6. 2024|

Pellegriniho čeká inaugurace, ovlivní ji nedávný atentát na Fica

Po pětiletém mandátu Zuzany Čaputové se její nástupce Peter Pellegrini, který je společně s ní dlouhodobě nejpopulárnějším politikem na Slovensku, v sobotu ujme prezidentského úřadu. Program inaugurace je dopředu striktně daný, nová hlava státu si přála jen drobné úpravy. Jedna důležitá část slavnostní ceremonie však s ohledem na květnový atentát na premiéra Roberta Fica (Smer) neproběhne.
15. 6. 2024|