Téma Atentát na Roberta Fica

Atentát na Roberta Fica

Pellegriniho čeká inaugurace, ovlivní ji nedávný atentát na Fica

Po pětiletém mandátu Zuzany Čaputové se její nástupce Peter Pellegrini, který je společně s ní dlouhodobě nejpopulárnějším politikem na Slovensku, v sobotu ujme prezidentského úřadu. Program inaugurace je dopředu striktně daný, nová hlava státu si přála jen drobné úpravy. Jedna důležitá část slavnostní ceremonie však s ohledem na květnový atentát na premiéra Roberta Fica (Smer) neproběhne.
15. 6. 2024|

Fico v prvním veřejném vystoupení po atentátu zaútočil na opozici i média

Slovenský premiér Robert Fico v prvním veřejném vyjádření od pokusu o atentát na něj z poloviny května řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice a uvedl, že prý nemá důvod věřit, že se jednalo o útok „osamělého pomatence“. Řekl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Ministr obrany a Ficův blízký spolupracovník Robert Kaliňák (Smer) už dříve ve středu novinářům řekl, že většina závažných zdravotních komplikací premiéra pominula.
5. 6. 2024Aktualizováno5. 6. 2024, 23:39|

Slovenskou vládní stranu Hlas povede po Pellegrinim Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu HLAS – sociálna demokracia (Hlas) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom v sobotu sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.
1. 6. 2024Aktualizováno1. 6. 2024, 17:18|

Fica podle médií převezli z Banské Bystrice do jeho bytu v Bratislavě

Zdravotníci převezli slovenského premiéra Roberta Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy, informují slovenská média. Informaci o převozu následně potvrdila ředitelka banskobystrické fakultní nemocnice Miriam Lapuníková televizi TA3, později upřesnila, že se bude doléčovat ve svém bytě v hlavním městě. Fico utrpěl vážná zranění při pokusu o atentát z poloviny tohoto měsíce.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 20:28|

Fico utrpěl průstřel střeva, sdělil jeho poradce

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) nadále probíhá podle očekávání, stav pacienta je uspokojivý, informovala fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které byl politik po atentátu z poloviny května hospitalizován. Šéf Ficových poradců Erik Kaliňák (Smer) podle portálu postoj.sk řekl, že Fico utrpěl při útoku opakovaný průstřel tenkého střeva. Podle ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) na Slovensku pokračuje zvýšený dohled policie, který země zavedla po útoku na Fica, a vláda by příští týden měla projednat první návrhy nových bezpečnostních opatření.
29. 5. 2024|

Předseda slovenské vlády Robert Fico (SMER–SD) byl ve středu 15. května 2023 kolem 14. hodiny v Handlové postřelen útočníkem, když se šel pozdravit s příznivci po výjezdním zasedání slovenské vlády.

Robert Fico utrpěl vážná zranění, s nimiž byl transportován do nemocnice v Banské Bystrici. Tam se podrobil několikahodinové operaci, po níž měl být jeho stav stabilizovaný.

Muž podezřelý z útoku byl slovenskou policií zadržen na místě.