Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer), který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.

„V trestní věci obviněného J. C. pro pokus obzvláště závažného zločinu úkladné vraždy (…) byl obviněný upozorněn na změnu právní kvalifikace skutku, pro který mu bylo vzneseno obvinění,“ uvedl Žilinka na Facebooku. „Na základě pořízených důkazů bude stíhaný skutek dále právně kvalifikován jako obzvláště závažný zločin teroristického útoku,“ uvedl dále.

Střelec na slovenského premiéra je nově stíhán podle přísnějšího ustanovení ohledně teroristického útoku, za který trestní zákoník v případě uznání viny obžalovaného předpokládá uložení doživotí. Za pokus o úkladnou vraždu atentátníkovi hrozilo 25 let vězení nebo doživotí.

Na Fica střílel podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj C., kterého soud krátce po činu poslal do vazby. Na ministerského předsedu důchodce zaútočil z bezprostřední blízkosti poté, co premiér v polovině května po výjezdním zasedání vlády v Handlové přišel pozdravit lidi na místní náměstí. Střelec svůj čin podle soudního dokumentu zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou nynější vlády. Tvrdil, že politika nechtěl zabít.

Žilinka a ani prokuratura ve svém stanovisku změnu právní kvalifikace útoku na Fica blíže nekomentovali. Trestný čin teroristického útoku je na Slovensku kvalifikován kromě jiného jako útok na život a zdraví člověka v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost státu, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářskou nebo společenskou strukturu státu či donutit vládu, aby něco vykonala nebo opomenula.

Ficovi spolupracovníci dříve řekli, že premiér utrpěl při útoku pětinásobný průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu. O uplynulém víkendu pak vicepremiér Robert Kaliňák (Smer) řekl, že šéf vlády bude mít trvalé následky, které se týkají pohybového ústrojí.

První veřejné vyjádření měl Fico tři týdny po atentátu, a to prostřednictvím nahrávky. Řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice, v proslovu krátce před červnovými volbami do europarlamentu rovněž kritizoval opoziční strany, poměry v EU, slovenské nevládní organizace, herce a média.