Fico v prvním veřejném vystoupení po atentátu zaútočil na opozici i média

Slovenský premiér Robert Fico v prvním veřejném vyjádření od pokusu o atentát na něj z poloviny května řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice a uvedl, že prý nemá důvod věřit, že se jednalo o útok „osamělého pomatence“. Řekl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Ministr obrany a Ficův blízký spolupracovník Robert Kaliňák (Smer) už dříve ve středu novinářům řekl, že většina závažných zdravotních komplikací premiéra pominula.

Značnou část svého vyjádření v nahrávce, zveřejněné na sociální síti, Fico věnoval kritice opozičních stran. „15. května se mě pro moje politické názory pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice,“ řekl ve videu. „Je načase, abych udělal první krok – tím je odpuštění. Necítím žádnou nenávist vůči neznámému člověku, který na mě střílel,“ řekl a dodal, že nebude žádat náhradu škody ani nepodnikne vůči němu právní kroky.

Atentátníka označil za „posla zla a politické nenávisti“, kterou podle něj rozvinula politická opozice. Ve videu zaútočil na média, opozici i nevládní organizace a obvinil je, že začnou bagatelizovat pokus o jeho vraždu. „Před několika týdny jsem na jednání vlády dokonce požádal ministry, aby nechodili do davu. Ne, neměl jsem žádnou zpravodajskou informaci. Ale moje zkušenosti z 32letého působení v politice mě varovaly,“ řekl premiér.

Tvrdil, že nenávist a agresivitu opozice kryla a tolerovala část médií a nevládních organizací. „Opozice zneužívá to, jak velké demokracie prosazují jediný povinný názor v zásadních zahraničněpolitických otázkách a odmítají suverénní postoje malých zemí,“ řekl. „Situace ve vztazích mezi mou politickou reprezentací a partnery v EU a NATO se vyhrotila po ruském útoku na Ukrajinu, kde jsme odmítli poskytnout Ukrajině kromě humanitární pomoci jakoukoliv vojenskou pomoc ze státních zásob a kde nadále zásadně dáváme přednost míru před válkou,“ řekl Fico.

Právě konflikt na Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské vojenské invazi, podle Fica v EU a v NATO „posvětil koncept jediného správného názoru, a to, že válka na Ukrajině musí pokračovat za každou cenu s cílem oslabit Ruskou federaci“. Řekl, že v EU přestalo existovat právo na jiný názor. Tvrdil, že předchozí slovenská vláda se plně podřídila zájmům velkých států a že v tom období bylo na Slovensku zneužíváno trestní právo na likvidaci opozice.

Zpravodaj Šilhan o situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Podotkl také, že „útok mu způsobil vážné poškození zdraví, opakované operace, hodně bolesti a utrpení.“ Další podrobnosti o svém zdravotním stavu neuvedl. „Bude zázrak, pokud se do práce vrátím za několik týdnů,“ dodal s tím, že si vždy chránil své soukromí, a proto velmi omezeně informoval o svém zdravotním stavu.

Šimečka: Místo smíru jen další obviňování

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakci řekl, že první vystoupení Fica je zklamáním. „Premiér čtrnáct minut obviňoval média, opozici, umělce, EU i naše zahraniční partnery. Místo toho, aby aktivně přispěl ke společenskému smíru, nazval atentátníka ‚aktivistou politické opozice‘,“ uvedl Šimečka.

Ficovo středeční vyjádření podle politologa z Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Lukáše Valeše nebude mít bezprostřední dopad na slovenskou veřejnost. „Tuto rétoriku už slyšíme poměrně dlouho. Slovensko mělo dvě možnosti. Buď najít nějakou cestu usmíření, nebo tu, že konflikt, který existoval dávno předtím, se ještě vyostří,“ podotkl s tím, že se i dle Ficova projevu zdá, že se realitou stává druhá možnost. 

UK: David Klimeš a Lukáš Valeš o nezávislosti médií na Slovensku (zdroj: ČT24)

Podle výkonného ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Davida Klimeše je „zázrak“, jak Fico na videu vypadá. „Opravdu se asi velmi rychle vrátí do úřadu. Před pár dny jsme nevěděli, jestli to vůbec slovenský premiér přežije,“ okomentoval. Slovensko je podle něj asi v jedné z nejtěžších epizod své historie. „Na druhou stranu si vůbec nechci představit, o čem bychom se tady bavili, kdyby atentát skončil fatálně,“ dodal Klimeš.

Fico byl po postřelení atentátníkem v polovině května hospitalizován ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici, ze které ho lékaři propustili minulý týden do domáčí péče. Podle dostupných informací Fico při útoku utrpěl pětinásobný průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu. Premiér nyní potvrdil, že o něj ambulantně pečuje jedna z bratislavských nemocnic.

Kaliňák: Většina Ficových závažných zdravotních komplikací pominula

Ministr obrany Robert Kaliňák dříve ve středu řekl, že Ficova rekonvalescence bude rychlejší, než se předpokládalo. „Jeho zotavování bude nadále probíhat v ambulantní péči. Následně bychom mohli očekávat jeho návrat do plného pracovního nasazení,“ uvedl Kaliňák. Termín možného Ficova návratu do pracovního života neupřesnil. Řekl, že to bude záviset na lékařích a samotném premiérovi.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok doplnil, že vyšetřování útoku pokračuje a že bezpečnostní složky stále pracují i s možností, že útočník nejednal sám. Střelce policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho pak poslal do vazby. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí.

V zemi podle ministra nadále trvají zvýšená bezpečnostní opatření včetně posílené ochrany politiků. Úřady podle něj získaly informace o možném útoku během akce Duhový pride, což je každoroční pochod za práva lidí z komunity LGBT+, který se má v Bratislavě konat příští měsíc.

Vládní politici v reakci na atentát na Fica zvažují změny zákonů a nová opatření. Podle Kaliňáka je ve hře například zajištění státního bydlení pro vrcholné politiky či zákaz konání demonstrací v rezidenčních zónách. V minulosti lidé na Slovensku protestovali například proti Ficovi či dalšímu expremiérovi Igoru Matovičovi (OĽaNO) u jejich bydlišť.