Fica postřelil atentátník. Operace podle vicepremiéra dopadla dobře

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) postřelil útočník, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel Fico na náměstí mezi občany. Pravděpodobného pachatele atentátu policie zadržela. Fico podstoupil mnohahodinovou operaci v nemocnici v Banské Bystrici, asi hodinu před půlnocí slovenský vicepremiér Tomáš Taraba řekl, že zákrok dopadl dobře a šéf vlády není v ohrožení života. Ministři obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok předtím kolem 20. hodiny zmiňovali, že premiérův stav je mimořádně vážný.

„Pokud vím, operace proběhla dobře – a myslím si, že nakonec přežije. V tuto chvíli není v ohrožení života,“ řekl ke stavu Fica pozdě večer Taraba. „Byl těžce zraněn, jeden projektil zasáhl břicho, druhý zasáhl kloub,“ dodal ministr. Lékaři však zprávu zatím nepotvrdili.

Dříve, krátce po 20:00, slovenští ministři Kaliňák a Šutaj Eštok řekli novinářům, že zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je po atentátu kritický. Jeho operace v té době trvala již přes tři a půl hodiny.

„Podle informací, které máme, utrpěl premiér vážné polytrauma po několika střelných poraněních,“ řekl Kaliňák, který je blízkým spolupracovníkem Fica v jeho straně Smer–SD. Šutaj Eštok doplnil, že těsně před tiskovou konferencí jim lékaři sdělili, že pacientův stav je kritický. Ministr vnitra také prohlásil, že útok na Fica byl motivován politicky.

Oba ministři se s novináři setkali v banskobystrické Fakultní nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Tam byl odpoledne Fico letecky dopraven z Handlové, kde se atentát odehrál.

Následně také ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková hovořila o kritickém stavu devětapadesátiletého politika.

Asi hodinu před půlnocí napsal také Denník N s odkazem na své zdroje, že Fico je již po operaci a při vědomí, podle serveru Aktuality.sk je jeho stav stabilizovaný.

Slovenský ministr obrany Kaliňák a ministr vnitra Šutaj Eštok ke zdravotnímu stavu premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Jak k činu došlo

Ke střelbě došlo krátce před 14:45. Fico se po zasedání vlády zdravil na náměstí v Handlové s lidmi, když podle svědků zaznělo několik výstřelů. Ministr vnitra později potvrdil, že střel bylo pět. Policie záhy zadržela útočníka, ohradila pak místo činu. Ochranka zároveň zajistila bezpečnost ostatních členů vlády.

Po atentátu převezli premiéra do nemocnice v Handlové, jejíž mluvčí podle agentury Reuters uvedla, že byl při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány.

Události: Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Úřad vlády poté oznámil, že Ficův život je ohrožen. Podle informací z jeho facebookového profilu jej pak vrtulník transportoval do nemocnice v Banské Bystrici, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nutnosti akutního zákroku. Svědkyně střelby podle Denníku N řekla, že politik měl krvavé zranění na hrudníku a na hlavě. Informace o povaze zranění se nicméně různí.

Banskobystrická nemocnice ani tři hodiny od Ficova přijetí nesdělila žádné informace o zákroku, který podstupuje, ani o jeho stavu. Podle přítomných novinářů uvalili na celý případ informační embargo.

Slovenská média informovala, že vyšetřování činu si přebírá Národní kriminální agentura, elitní policejní orgán.

On-line přenos

Atentát na Roberta Fica

  • Čtvrtek 16. května 2024
  • 05:35

    Redaktor ČT Šimon Švub po čtvrteční páté hodině ráno uvedl, že nové informace o zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica stále nejsou. Není zatím avizovaný ani komentář lékařů.

  • Čtvrtek 16. května 2024
    Středa 15. května 2024
  • 23:25

    Operace postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica dopadla dobře, řekl serveru BBC slovenský vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Podle něj není premiér v ohrožení života.

  • 23:05

    Slovenský premiér Robert Fico je po operaci a při vědomí, napsal Denník N s odkazem na zdroje. Podle serveru Aktuality.sk je jeho stav stabilizovaný.

Útočník měl údajně zbraň legálně

Identita zadrženého útočníka zůstává neznámá. Podle některých slovenských médií jím je 71letý muž z jihu Slovenska. Televize Markíza za útočníka označila spisovatele Juraje C. z města Levice a uvedla, že na místo střelby přijel vlastním vozem.

Portál Aktuality.sk napsal, že zbraň, kterou muž několikrát vystřelil na premiéra, útočník zřejmě vlastnil legálně. Dodala, že údajný pachatel v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub Duha a v roce 2016 pracoval pro soukromou bezpečnostní službu. Tehdy se sám stal terčem útoku v nákupním centru.

Reakce slovenských politiků

Na událost reagují slovenští politici. Ostře odsuzuji brutální a bezohledný útok na premiéra Fica, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Jsem šokována. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli mnoho sil, aby se z útoku zotavil," uvedla.

„Zlost, hněv, nenávist, to je výsledek vaší činnosti – progresivistů, celé opozice, liberálních médií. Kvůli vaší nenávisti bojuje (Fico) o život. Léta jste živili strašidelnou nenávist. Vinu, kterou nesou progresivisté, všechna liberální média, nikdy nesmyjí,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda slovenské sněmovny a Ficovy strany Smer–SD Ľuboš Blaha. „Nikdy v historii Slovenska se takový čin nestal. Považuji to za výsledek vybičovaných vášní a rozdělení slovenské společnosti na dva nesmiřitelné tábory. Stojíme před základní výzvou, jak uklidnit společnost,“ řekl místopředseda sněmovny za vládní stranu Hlas–SD Peter Žiga, který je zastupujícím šéfem parlamentu.

Místopředseda slovenské sněmovny v reakci na postřelení premiéra na neurčito přerušil zasedání parlamentu, který dopoledne na své mimořádné schůzi začal jednat o novém zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu.

Opoziční strany útok na Fica odsoudily. „Věříme, že bude v pořádku. Zároveň vyzýváme všechny politiky, abychom se zdrželi jakýchkoliv vyjádření a kroků, které mohou přispět ke stupňování napětí,“ uvedl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka. „Útok na premiéra země, ať již máme jakýkoliv politický názor, je nepřijatelný. Odsuzujeme jakékoliv násilí a útoky na politiky a věříme, že premiér se brzy uzdraví," napsal v prohlášení předseda strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling.

Atentát odsoudili také čeští politici

Atentát odsoudili čeští a další zahraniční politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Měl by být varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti, uvedla hlava státu.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující a děsivou, atentát podle něj nelze ničím ospravedlnit. Násilí nesmíme tolerovat a nesmí mít ve společnosti místo.