Fico stále bojuje o život, oznámil Kaliňák. Smrti unikl jen o vlásek, řekl Pellegrini

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) je stabilizovaný, ale velmi vážný, oznámila nemocnice. Fico podstoupil pětihodinovou operaci. Ministr obrany Robert Kaliňák následně uvedl, že je premiér stále v ohrožení života. Útočník podle něj Fica zasáhl čtyřmi střelami. Konstatoval také, že Ficovy pravomoci zatím nikdo nepřevzal, kabinet rovněž nehodlá vyhlásit výjimečný stav. Fica v nemocnici navštívil zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, premiér podle něj „unikl smrti jen o vlásek“. Ministerský předseda byl postřelen ve středu po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová. Policie z činu obvinila 71letého muže.

Ficův stav zůstává vážný, uvedl ministr obrany Robert Kaliňák po 13. hodině po jednání bezpečnostní rady státu. „Nemůžu zatím bohužel konstatovat, že vyhráváme nebo že perspektiva je pozitivní. Rozsah zranění, které bylo způsobené čtyřmi střelnými ranami, je natolik rozsáhlý, že odpověď organismu bude ještě velmi náročná,“ upozornil.

Ficův stav je podle Kaliňáka stabilizovaný, premiér se však stále nachází v ohrožení života.

Události: Politická situace na Slovensku (zdroj: ČT24)

Lékařský zákrok svou délkou i počtem nasazených lékařů vyjadřuje vážnost situace a rozhodně nebyl „kosmetickou operací“. Rekonvalescence nebude jednoduchá, přiblížil ministr. Doplnil, že nemá informace o tom, že by měl Fico podstoupit další zákrok. Premiér má podle něj jen omezenou možnost komunikace a jeho okolí se jej snaží nezatěžovat.

Brífink po jednání slovenské bezpečnostní rady (zdroj: ČT24)

Fico měl mnohočetná střelná poranění, následovat bude regenerace, sdělila ve čtvrtek dopoledne Miriam Lapuníková, ředitelka Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici, kde byl Fico po útoku hospitalizován. „Jeho stav je stabilizovaný, ale velmi vážný,“ dodala. „Proto bude zabezpečený na jednotce intenzivní péče,“ podotkla s tím, že se o něj bude starat tým lékařů. Ředitelka nemocnice také vyzvala k respektování premiérova soukromí.

Pellegrini s Ficem mluvil v nemocnici

Fica v nemocnici ve čtvrtek odpoledne navštívil Peter Pellegrini, který se ujme úřadu v polovině června. „Jeho zdravotní stav je nadále velmi vážný a bylo mi umožněné s ním mluvit jen několik minut. Jeho aktuální stav vyžaduje klid bez dalších vnějších vlivů,“ uvedl Pellegrini.

„Byla to velmi osobní konverzace o tom, jak se cítí, a že jsem rád, že přežil. Řekl jsem mu, že stojíme za ním, posíláme mu hodně energie a že tuto velmi složitou situaci zvládne,“ nastínil zvolený prezident. Fico, který je pod vlivem léků, mu řekl jen několik vět. Prostor pro politická témata v rozhovoru podle Pellegriniho nebyl.

Fico je velmi unavený, zdravotnický personál mu ale poskytuje špičkovou péči, řekl. Před premiérem jsou nyní „nejdůležitější hodiny a dny“. „Předseda vlády Robert Fico unikl smrti jen o vlásek. Stačilo, aby několik střelných ran bylo o několik centimetrů na jiném místě a dnes bych možná musel mluvit o úplně jiných věcech,“ uvedl Pellegrini. Věří, že premiérův zdravotní stav nebudou ztěžovat komplikace.

Vyjádření slovenského prezidenta Pellegriniho po návštěvě Fica v nemocnici (zdroj: ČT24)

Náročná operace

Operace podle Lapuníkové trvala pět hodin a podílely se na ní dva týmy, chirurgický a traumatologický. Fico zůstává na jednotce intenzivní péče anesteziologicko-resuscitačního oddělení.

„V průběhu noci se lékařům podařilo stabilizovat pacientův stav. V této chvíli probíhají další úkony, které mají směřovat ke zlepšování jeho zdravotního stavu,“ informoval ministr obrany Robert Kaliňák (Smer–SD). Poděkoval za „extrémní výkon“ týmu lékařů a sester, kteří „celý večer a celou noc bojovali o život předsedy vlády“. „Bohužel ten stav je nadále velmi vážný právě pro komplikovanost zranění, ale všichni chceme pevně věřit, že se mu tu situaci podaří zvládnout,“ dodal.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ve středu uvedl, že zadržený pachatel při atentátu na Fica vystřelil pětkrát.

Server listu Pravda napsal, že se lékařům podařilo zastavit krvácení do břicha, Fica ale ještě čeká operace kyčelního kloubu. Problémy mu podle serveru mohou způsobit léky na ředění krve, které dostává.

Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan upozornil, že zdravotní stav zatím Ficovi neumožňuje přesun například do některé z bratislavských nemocnic. Dodal, že příští tři až čtyři dny budou pro premiéra kritické.

Středeční dění

Už ve středu večer Denník N informoval, že Fico je po operaci při vědomí. Vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba (SNS) zároveň podle BBC sdělil, že operace dopadla dobře a předseda vlády už není v ohrožení života. Taraba také řekl, že jeden projektil zasáhl Ficovo břicho a další kloub. Lékaři se však k těmto informacím zatím nevyjádřili.

Ke střelbě došlo ve středu krátce před 14:45. Fico se po zasedání vlády zdravil na náměstí v Handlové s lidmi, když podle svědků zaznělo několik výstřelů. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok později potvrdil, že střel bylo pět. Policie záhy zadržela útočníka, ohradila pak místo činu. Ochranka zároveň zajistila bezpečnost ostatních členů vlády.

Po atentátu převezli premiéra do nemocnice v Handlové. Podle informací z Ficova facebookového profilu jej pak vrtulník transportoval do nemocnice v Banské Bystrici, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nutnosti akutního zákroku.

„Pan premiér byl v odpoledních hodinách převezen leteckou záchrannou službou na urgent Roosveltovy nemocnice, kde byl základně ošetřený, bylo mu provedeno CT vyšetření a následně byl transportovaný na operační sál,“ popsala Lapuníková.

Ještě krátce po středeční osmé večer slovenští ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Šutaj Eštok uváděli, že Ficův stav je kritický. Úřady dříve sdělily, že Fico byl v ohrožení života.

Kaliňák: Ficovy kompetence zatím nikdo nepřevzal

Redaktor ČT Šimon Švub uvedl, že s odkazem na slovenská i další zahraniční média je už zcela jistě možné říct, že střílel 71letý muž z nedalekého města Levice, kterého policie a ochranka zadržela v Handlové přímo na místě činu. O motivu zatím nic známé není. Mluvčí slovenského policejního prezidenta potvrdil, že vyšetřovací úkony nadále probíhají. O zásahu ochranky se podle redaktora ČT Daniela Stacha vedou na Slovensku debaty. Bezpečnostní rada státu se sešla v jedenáct hodin.

Kaliňák na tiskové konferenci po jednání rady na otázku novinářů uvedl, že vláda zatím funguje ve standardním režimu. Neoznámil, že by některý z jejích členů převzal Ficovy kompetence. Kabinet bude podle něj postupovat podle předem daných pravidel.

Podle zákona předsedu vlády během jeho nepřítomnosti zastupuje vicepremiér v souladu s rozhodnutím ministerského předsedy. Ficův nynější kabinet má čtyři místopředsedy, jedním z nich je právě ministr obrany a Ficův blízký spolupracovník z jeho strany Smer – sociálna demokracia Kaliňák.

Dle ministra obrany kabinet nerozhodl ani o vyhlášení výjimečného stavu či podobných opatření v souvislosti s atentátem. „Ano, při takovéto události to nemusí být neobvyklé, ale my jsme se rozhodli, že nechceme jít cestou omezování lidských práv,“ řekl Kaliňák po jednání bezpečnostní rady státu. „V případě, že by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace... samozřejmě k tomu můžeme znovu přistoupit,“ dodal.

Bezpečnostní opatření

Ficova přítomnost podle Švuba pravděpodobně nijak zásadně neomezuje celkový chod nemocnice v Banské Bystrici. „Samozřejmě oddělení, kde je Robert Fico na lůžku, je pod přísným bezpečnostním dohledem policistů. Policisté se pohybují i v celém areálu,“ popsal z místa.

Slovensko v reakci na útok posílí ochranu politiků, ale také médií. Národní rada už podle Švuba posiluje bezpečnostní opatření v parlamentu a přijímá také vyšší bezpečnostní opatření poslanců. Podle místopředsedy Národní rady Petera Žigy, který je v tuto chvíli pověřený jejím vedením, je to proto, že vícero členů Národní rady vyjádřilo obavy. Do odvolání jsou také pozastaveny návštěvy parlamentu v Bratislavě a rokování je odloženo minimálně do 21. května.

U sídla vlády zatím podle Stacha nejsou na první pohled přísnější bezpečnostní opatření viditelná. „Což ale neznamená, že bezpečnostní opatření nejsou nějakým způsobem zvýšená,“ upozornil.

Policie se nyní v rámci bezpečnosti podle Švuba také zaměřuje na sociální sítě. Prostřednictvím mluvčí policejního prezidia vyzvala veřejnost, aby vypnula komentáře pod příspěvky, které informují o atentátu a zdravotním stavu Fica. „Protože to poslední, co podle policejního prezidenta teď Slovensko potřebuje, je ještě více nějakým způsobem konflikt eskalovat,“ vysvětlil redaktor.

Výzvy ke klidu

Zpravodaj ČT Šilhan upozornil, že ačkoliv Slovensko zažilo množství politických útoků, vždy šlo o slovní agresi – přímý atentát na jednoho z nejvyšších ústavních činitelů zažívá společnost poprvé.

Mnozí psychologové vyzývají, aby lidé nepropadali panice a nepřispívali k rozjitření dalších emocí v už tak rozdělené společnosti. „Hlavní apel, který v tuto chvíli zaznívá ze strany odborníků – Slovensko se nesmí pouštět do dalších emotivních sporů, rozdělování společnosti, byť mnozí tvrdí a předpovídají, že pokud se politici i veřejnost nesemknou a budou dále živit to napětí, tak to může skončit dalšími možnými podobnými činy – včetně těch tragických,“ poznamenal Šilhan.

Silná polarizace ve společnosti má podle Šilhana několik příčin – zdravotnickou krizi při pandemii covidu-19, bezpečnostní krizi kvůli ruské agresi vůči sousední Ukrajině, ale také velmi emotivní kampaň před parlamentními a prezidentskými volbami, kterými Slovensko prošlo v rámci půl roku. „To všechno mohlo vést k tomu, co se včera na Slovensku při jednom z nejtragičtějších dní novodobé historie odehrálo,“ dodal zpravodaj.

„Z reakcí politiků i běžných lidí bylo včera z rozhovorů bylo vidět, že jsou lidé velmi šokovaní. Častokrát neuměli najít slova, kterými by vyjádřili nejen míru překvapení, ale obav a strachu,“ popsal sociolog a ředitel agentury Focus Martin Slosiarik. „Pro společnost je to jistým signálem, že je třeba se zastavit a hledat společné hodnoty, které společnost dokážou opět spojit.“

Je však otázka, jakým způsobem se vrcholní politici této příležitosti ujmou, nebo budou dále společnost polarizovat, dodal. „Doufám, že po emocionálních reakcích, které byly včera v médiích a byly velmi silné (...), hlavy trochu vychladly.“

Podle redaktora ČT Daniela Stacha „velké gesto“ ukázali prezidentka Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini, který ji v polovině června ve funkci vystřídá. „Společné vystoupení je něco výjimečného (...) Pokud se potvrdí, že všichni lídři parlamentních stran přijdou do prezidentského paláce, a potom uvidíme třeba společné prohlášení, tak to bude ještě další krok směrem dál, který mnozí včera ani dnes dopoledne neočekávali,“ popsal ve čtvrteční poledne.

Politici útok odsoudili

Útok odsoudili slovenští politici. Prezidentka Zuzana Čaputová ho označila za „hrozný a zákeřný“. Premiérovi popřála co nejrychlejší zotavení, varovala však také před pronášením rychlých soudů a apelovala na zastavení nenávistné rétoriky. Zvolený prezident Peter Pellegrini, který se úřadu ujme v červnu, uvedl, že „je zděšen“. Za útokem podle něj může být nenávist k jinému politickému názoru.

Ficův vládní partner a předseda Slovenské národné strany Andrej Danko obvinil z atentátu „nenávistnou opozici“ a novináře. Prohlásil, že pro SNS začíná politická válka a přijdou změny. „Tentokrát už vám garantuji, že už se nebudeme ohlížet,“ nechal se slyšet Danko.

Atentát odsoudili čeští a další zahraniční politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Měl by být varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti, uvedla hlava státu. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. Šéf ANO Andrej Babiš napsal, že se za Fica modlí.

Dlouholetý premiér Fico stanul v čele slovenské vlády znovu loni v říjnu, když jeho strana Smer – sociálna demokracia opět vyhrála parlamentní volby. Ficova strana nakonec vytvořila vládní koalici s Hlasem–SD a s SNS. Šéf Hlasu–SD Peter Pellegrini byl letos zvolen prezidentem.

Fico stál v čele slovenské vlády před rokem 2018 celkem deset let a zdálo se, že jeho pozice je neotřesitelná. Jeho strana vyhrála čtvery parlamentní volby za sebou. V březnu 2018 však musel Fico opustit post předsedy vlády po vraždě novináře Jána Kuciaka, která vyvolala na Slovensku politickou krizi.