Čaputová a Pellegrini společně odmítli násilí

Společné prohlášení Čaputové a Pellegriniho (zdroj: ČT24)

Končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její nástupce Peter Pellegrini při společném vystoupení odmítli násilí. Útok na premiéra Roberta Fica je podle nich útokem na demokracii. Vyzvali k zodpovědnosti a opuštění bludného kruhu nenávisti.

„Se zvoleným prezidentem Pellegrinim jsme se shodli, že pozveme lídry všech parlamentních stran do prezidentského paláce, abychom uklidnili situaci a společně odmítli násilí,“ uvedla Čaputová při společném vystoupení s Pellegrinim.

„Vystupujeme spolu, protože chceme vyslat signál porozumění v této napjaté situaci. Jsme politici, kteří mají shodu v tom, co je pro společnost nejdůležitější. A to je uklidnění situace,“ řekla končící prezidentka.

Pellegrini apeluje na odpovědnost

„Máme naprostou shodu na odsouzení jakéhokoli násilí. Včerejší útok na premiéra Roberta Fica je v první řadě velká lidská tragédie, ale také útok na demokracii,“ upozornila. Atentát na Fica označila za individuální čin, ale dodala, že zodpovědnost za nenávist ve společnosti nesou všichni.

Pellegrini vyzval strany, aby alespoň načas přerušily nebo utlumily kampaň před volbami do europarlamentu. „Atentát na předsedu vlády je atentátem na demokracii. Máme-li se jako národ smířit – a pokud se takové atentáty na demokracii nemají zopakovat – musejí všichni projevit velkou míru odpovědnosti,“ prohlásil. Pellegrini tím myslel nejen politiky, ale také vlivné osobnosti a média.

Nově zvolený prezident dodal, že politici by neměli atentát využívat k získávání politických bodů. „Pokud dnes lidé na Slovensku něco urgentně potřebují, je to alespoň základní shoda slovenské politické reprezentace. A ne-li shoda, alespoň civilizovaná diskuse.“

Pellegrini po návštěvě Fica v nemocnici v Banské Bystrici apeloval zároveň na občany, aby se zamysleli nad tím, co se ve středu stalo, a uvědomili si, že „na Slovensku překročili jednu červenou čáru“. Lidé by podle něj měli odmítnout veškeré projevy násilí. Chce, aby se země vrátila do normálního politického života.

Vyjádření slovenského prezidenta Pellegriniho po návštěvě Fica v nemocnici (zdroj: ČT24)

Atentát znehodnotil mnoho let snah, míní Kaliňák

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) se po jednání bezpečnostní rady státu také vyjádřil k napjaté politické situaci na Slovensku. „Nikdo z nás nechce žít ve společnosti, kde se bude bát projevit svoje názory, aniž by neočekával nějaký útok,“ řekl. „Možná tak, jako těžké zranění Roberta Fica způsobí, že mnohé věci se bude muset učit znovu, možná i naše demokracie se bude muset znovu učit chodit,“ poznamenal.

Kaliňák zároveň poděkoval občanům i zahraničním představitelům za vyjádření podpory, jichž si slovenská vláda váží, protože „svádíme i souboj o novou podobu Slovenské republiky“. Atentát na Fica podle něj znehodnotil mnoho let snah o to, aby demokratický vývoj země byl svobodný a tolerantní.

Šimečka odmítá svalování viny na opozici a média

Předseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmítá po atentátu na Fica svalování viny za tento čin na opozici a média. Útok označil za čin jednotlivce, který nijak nesouvisí s poklidnými opozičními protesty proti některým krokům současné slovenské vlády. „Ze všeho nejméně potřebujeme obviňování vůči jedné nebo druhé straně,“ prohlásil.

Události: Politická situace na Slovensku (zdroj: ČT24)

Vyzval také slovenské politiky, aby se dohodli, že se minimálně na sto dnů zdrží útoků a kroků, které polarizují společnost. O detailech zatím ještě mluvit nechtěl, nejdříve je prý chce projednat se zástupci vládní koalice i opozice.

Šimečkova liberální strana už ve středu oznámila, že v tuto chvíli končí svoji kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Pozastavení oznámila i další opoziční strana Svoboda a Solidarita, která zároveň dočasně znemožnila komentování svých příspěvků na sociálních sítích, aby zastavila šíření nenávistných projevů. Také ministr Kaliňák řekl, že vládní uskupení „přehodnotí intenzitu kampaně“. Podobně se vyjádřil i šéf resortu vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Sociolog: Slováci musí hledat společné hodnoty

Slovenský sociolog Martin Slosiarik upozornil, že Slováci jsou po atentátu na Fica v šoku. „Řekl bych, že je to poprvé na Slovensku, kdy byl spáchaný v podstatě atentát na ústavního činitele. Nejen z reakcí politiků, ale i běžných lidí bylo vidět, že jsou velmi šokování. Často nedokázali najít slova, kterými by vyjádřili strach nebo obavy. Doufám, že je to pro společnost i jistý signál toho, že je třeba se zastavit a hledat jednoduše společné věci. Hodnoty, které společnost opětovně spojí,“ popsal.

Sociolog Martin Slosiarik komentuje dění na Slovensku (zdroj: ČT24)

Socioložka Jarmila Androvičová upozornila na to, že společenská krize na Slovensku je vážná. „Už předtím se množily důkazy, že rozpolcenost slovenské společnosti je opravdu kritická,“ uvedla. Androvičová se také domnívá, že je čas se vrátit k „normální“ politice a hodnotám.

Socioložka Androvičová o atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Také politologové spojují atentát na premiéra s dlouhodobou polarizací a radikalizací slovenské společnosti. Situaci na Slovensku vyostřily podle nich mimo jiné dvoje důležité volby v poslední době, parlamentní loni v září a prezidentské letos na přelomu března a dubna. Za cestu ven považují semknutí kolem zásad demokracie a právního státu.

Polarizace je mimořádně silná, hodnotí politolog

„Vidíme důsledky společenské polarizace a radikalizace, které jsou na Slovensku přítomné už delší dobu. Viděli jsme je velmi konkrétně v poslední předvolební kampani u řady slovenských stran, v útocích na prezidentku Čaputovou, nebo obecně ve vyšší oblibě dezinformačních konceptů, kterým se na Slovensku daří,“ komentuje dění na Slovensku politolog Jan Charvát z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

S rostoucí polarizací společnosti se odsouzeníhodný útok na Fica spojuje po právu, míní politolog Aleš Michal z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Ta se na atmosféře v zemi projevuje už delší dobu, mimořádně silně v posledních měsících, kdy proběhly dvoje po sobě jdoucí důležité volby,“ dodal.

Za zásadní považuje, aby politici neeskalovali situaci. „Do veřejného prostoru je pak důležité vysílat signály o společenském konsenzu alespoň na základních principech: svobody, demokracie a jasného a nezpochybnitelného odsouzení jakéhokoliv násilí,“ dodal Michal.

Důležitá v deeskalaci je i role bezpečnostních složek. „Policie na Slovensku musí důrazně postihovat verbální útoky na sociálních sítích a musí svou komunikací směrem k veřejnosti jasně deklarovat, které jednání nebude tolerovat,“ upozornil politolog.