TÉMA

Sociolog

Čtyřdenní pracovní týden se v Brně osvědčil. Nehodí se však pro každou profesi, tvrdí sociolog

Firmy v Česku zavádějí nové benefity, aby si udržely zaměstnance, případně nalákaly nové. Jedním z takových benefitů je například čtyřdenní pracovní týden. V technologické firmě v Brně – Králově Poli se po zkušebním roce rozhodli ve zkráceném pracovním týdnu pokračovat. Jiné firmy zase sázejí na neomezenou dovolenou.
9. 2. 2024|

Jak se liší mileniálové od svých rodičů? Jsou vzdělanější a častěji žijí „single“, ukázala studie

Jedni vyrůstali v totalitě, v mládí zažili revoluci a stáli u budování demokracie, druzí dospívali ve svobodě, mají jiné zájmy, cíle i hodnoty než jejich rodiče – generace X a generace Y, jinak mileniálové. Odborníci ze společného centra Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR CERGE-EI zjišťovali, v čem se liší a co mají společného dnešní třicátníci a jejich rodiče. Zaměřili se hlavně na tři oblasti životního stylu: vzdělávání, přístup k manželství, partnerství a dětem a také finanční zabezpečení.
4. 5. 2023|

Protesty k demokracii patří, jejich publikem může být spíš veřejnost než politici, míní sociolog

Protesty jsou projevem zdravé demokratické společnosti, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích sociolog z Oxfordské univerzity Michael Biggs. Za jejich krajní formu považuje sebeobětování, k němuž se uchýlil v roce 1969 po okupaci Československa Jan Palach.
24. 3. 2023|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Protiválečné nálady v Rusku jsou, ale ne takové, aby mohly ukončit konflikt, míní sociolog z centra Levada v Moskvě

Vyhlášení všeobecné mobilizace kvůli pokračující válce na Ukrajině očekává v Rusku 65 procent obyvatel. Zjistil to nezávislý výzkum Analytického centra Levada v Moskvě. Poslední odvody skončily v říjnu a Kreml opakovaně tvrdí, že další vlnu nechystá. Velké mobilizace se podle sociologa Alexeje Levinsona z Levady většina Rusů přímo bojí.
12. 12. 2022|

Občané si vybírají z nabídky. Levicová alternativa pro vyjádření nespokojenosti chybí, míní sociolog

Do ulic českých měst ve středu vyšli lidé na protest proti krokům vlády. Požadovali její demisi a také vystoupení z mezinárodních organizací. Jako řešení energetické krize řečníci na demonstracích navrhovali nákup ruského plynu. Sociolog Ondřej Císař ze Sociologického ústavu AV ČR v pořadu Interview ČT24 uvedl, že občané vzhledem k absenci levicových subjektů nemají na výběr, jak vyjádřit svou nespokojenost. Uchylují se proto podle něj ke krajní pravici.
29. 9. 2022|

Zemřel sociolog Jaroslav Sýkora. Podle jeho pravidel se dnes létá do vesmíru

V osmdesáti osmi letech zemřel sociolog Jaroslav Sýkora. Byl členem Mezinárodní astronautické akademie a zabýval se dlouhodobou izolací posádky při pobytu ve vesmíru. V osmdesátých letech tuto problematiku zkoumal v rámci projektu Štola 88. Spolupracoval i na mezinárodním projektu Mars 500, který plně simuloval let na rudou planetu.
20. 8. 2022|

O příspěvky na bydlení nežádají všichni, kteří mají nárok, říká sociolog Prokop

Náklady na bydlení rostou. Domácnosti žijící pod hranicí chudoby za ně dokonce utratí až šestačtyřicet procent svých příjmů, říká v pořadu Interview ČT24 sociolog ze společnosti PAQ Research Daniel Prokop. O příspěvek ale přitom žádá mnohem méně lidí, než kolik jich na něj má nárok.
17. 8. 2022|

Odsouzený za velezradu i oceněný za zásluhy o demokracii. Zemřel filozof Karel Hrubý

Ve věku 97 let zemřel v neděli v Basileji sociolog, politolog a publicista Karel Hrubý. V pondělí to potvrdil jeho syn Jiří Hrubý. Působil dlouhá léta v čelných funkcích exilové sociální demokracie. Mezi lety 1989 až 1995 byl jejím posledním předsedou. Angažoval se také v dalších exilových organizacích.
7. 6. 2021|