Rána do srdce společnosti, píše slovenský tisk. Zahraniční média si všímají, že vláda viní opozici

Za ránu do srdce slovenské společnosti, která čelí pokročilému rozkladu bezpečnosti a společenskému chaosu, označil slovenský tisk středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Zahraniční média si všímají, že vláda obviňuje z útoku opozici.

„Atentát na Roberta Fica není jen atentátem na premiéra, na představitele státu, na občana Fica, je to rána do srdce naší demokracie, společnosti – Slovenska. Slovensko, probuď se konečně,“ napsal list Pravda. Slovensko podle něj nezvládá demokracii, společnost se rozpadá, chybí úcta, respekt a spolupatřičnost a že mementem nebyla ani vražda novináře Jána Kuciaka z roku 2018, ani nejhůře zvládnutá pandemie nemoci covid-19 v rámci Evropské unie.

„Slovensko se stalo svědkem události, jaká nemá v dějinách našeho státu obdoby,“ uvedly Hospodárske noviny.

„Stali jsme se zemí s takovým stupněm veřejně komunikované nenávisti, v takovém pokročilém stavu rozkladu bezpečnosti a společenského chaosu, že si vůbec poprvé v celé své historii napíšeme do kroniky šokující zprávu – postřelili předsedu vlády,“ shrnul list Sme. Poznamenal, že slovenská společnost je plná křiku, frustrace a hněvu, je plná všech negativních emocí.

Šéfredaktoři předních slovenských médií ve společném prohlášení uvedli, že útok na Fica nesmí spustit další agresi, verbální útoky a pomstu. Zdůrazňují, že Slovensko se nesmí vydat na cestu nenávisti, která by zemi posunula na nejtemnější místa na mapě.

Zahraniční média: Vláda viní opozici, která atentát odsoudila

Zahraniční média popisují hrozbu politické polarizace, přičemž vývoj na Slovensku spojují s agresivním stylem Ficovy vlády. Také si všímají toho, jak vládní politici po atentátu ihned svalovali vinu na opozici a „liberální média“.

„Od znovuzvolení premiérem loni na podzim je Fico od liberální a konzervativní opozice tvrdě kritizován. Politici levicově nacionální strany Smer tvrdí, že útok jde na vrub opozici a liberálním médiím. Opoziční politici ale vyjádřili šok a čin odsoudili,“ napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Pozadí zločinu je stále nejasné. Atentát přichází v době politické nenávisti, se kterou se Slovensko dlouhodobě potýká. K této polarizaci přispěl také slovenský premiér. To se ukázalo i na rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputové znovu nekandidovat v letošních prezidentských volbách. Ficova oponentka už nevydržela tlak a tón svých odpůrců,“ píše magazín Der Spiegel.

Zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD uvedla, že slovenská společnost je extrémně polarizovaná a že atentát odborníci vysvětlují jako tragickou eskalaci. „Odcházející liberální prezidentka Zuzana Čaputová, která sama od Fica často čelila verbálním útokům, útok odsoudila stejně jako politici všech opozičních stran. Vyzývají ke smíření. Část Ficova táboru naopak rétoriku zesiluje, například místopředseda Ficovy strany Ľuboš Blaha.“

To, že Blaha obvinil z odpovědnosti za útok na premiéra liberální média a progresivní politiky, zaznamenal také magazín Stern. Ten rovněž uvedl, že Fico v koalici s krajně pravicovými stranami prosadil politický obrat, kdy Slovensko přestalo zbrojně podporovat Ruskem napadenou Ukrajinu. „Vládu v Kyjevě vyzval mimo jiné k tomu, aby Rusku postoupila území.“

BBC: Útok Slovensko zatáhl do neprobádaných vod

Od návratu Roberta Fica do pozice slovenského premiéra v zemi stoupalo napětí, středeční útok na předsedu vlády ale Slovensko zatáhl do neprobádaných vod, napsala zpravodajská společnost BBC. Ficova vláda podle ní za poslední půlrok „vzala na slovenské instituce kladivo“, a připomíná nedávnou reformu soudnictví nebo aktuální snahu vyměnit vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu.

Americký deník The New York Times (NYT) označil střelbu v Handlové za nejvážnější útok na evropského lídra za poslední dekády. „Pokus o atentát rozvířil obavy, že čím dál více polarizovaná a jedovatá politická debata v Evropě se zvrhla v násilí.“

Web Politico publikoval článek kanadsko-anglického novináře Toma Nicholsona, jenž dříve dlouho působil na Slovensku a podle něhož země prolomila „další tabu, o němž si občané nikdy nemysleli, že bude porušeno“.

Le Monde: Fico přiživuje atmosféru nenávisti

Okamžitého hledání viníka si všímají i další média včetně deníku The Washington Post. „Absence informací o možných motivech střelce nezabránila Ficovým populistickým spojencům ve svalování viny. Jakkoli zároveň volali po klidu, obviňovali politickou opozici a novináře ze šíření nenávisti a vytváření atmosféry, která přiživuje útoky,“ píše list.

Podle agentury Bloomberg útok na Fica rychle přitáhl pozornost ke „štvavé politice, která se v Evropě tak rozšířila od koronavirové pandemie a kterou dál rozdmýchala válka Ruska proti Ukrajině“. Spíše než s médii ale vývoj na Slovensku agentura spojuje s politikou samotného Fica, který se podle ní snaží využívat neshody ve společnosti a vykreslovat Evropskou unii či nevládní organizace jako nepřátele státu. „Tato strategie ve stylu ‚rozděluj a panuj‘ zanechala Slovensko více polarizované než kdy dříve,“ poznamenává Bloomberg.

Podle francouzského deníku Le Monde je jasné, že útok na premiéra žádnou národní jednotu nepřinese. List vychází z prvních reakcí některých vládních politiků, kteří hovořili i o krvi na rukách opozice a médií. „Vícero zástupců (parlamentní) většiny přicházelo s výbušnými tvrzeními od prvních minut po atentátu.“ Deník píše, že je to Fico, kdo „v zásadě přiživuje atmosféru nenávisti a neshod vůči všem svým oponentům a všem protiváhám, které se odváží vystoupit proti odklonu od demokracie, na který dohlíží“.

Do celoevropských souvislostí dávají incident i přední deníky ve Španělsku a Itálii. Podle komentátora listu El País Claudiho Péreze politické násilí dál komplikuje hledání shody napříč Evropskou unií na zásadních otázkách dnešní doby, jakými jsou ruská válka na Ukrajině a válka Hamásu s Izraelem nebo technologická revoluce.

Podle komentáře Paola Lepriho v italském deníku Corriere della Sera je EU nemocná a musí se vypořádat s nenávistí. „Tento atentát, který přichází po různých agresích z posledních dní v Německu, je pozoruhodným výstražným signálem, který by neměl být ignorován,“ uvádí Lepri s odkazem na útoky na dva německé politiky. „Politické násilí existuje, může překonávat hranice a rozvíjet se ve společenství zemí, o němž jsme si mysleli, že je v bezpečí před vnitřními hrozbami,“ pokračuje komentář v Corriere della Sera.