TÉMA

Zdravotní stav

Někdejší pohraničník Muzikář stanul před soudem a odmítl vypovídat

Bývalý zástupce náčelníka komunistické Pohraniční stráže Jan Muzikář stanul před soudem. Podle obžaloby spoluzodpovídá za to, že jeho podřízení v osmdesátých letech na hranicích stříleli, případně nechali prchající roztrhat vycvičenými psy. Obžaloba za to navrhuje podmínku a stotisícovou pokutu. Obžalovaný vypovídat odmítl.
11. 6. 2024|

Zdravotní stav postřeleného premiéra Fica se podle nemocnice dál zlepšuje

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl po atentátu z poloviny května hospitalizován, se postupně zlepšuje. Potvrdilo to pondělní konzilium na základě výsledků vyšetření a následně o tom informoval úřad slovenské vlády i nemocnice v Banské Bystrici, ve které Fico prodělal operace.
27. 5. 2024|

Ficův stav je stabilizovaný s mírným zlepšením, hlásí úřad vlády a nemocnice

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je po atentátu nadále stabilizovaný, lékaři zaznamenali mírné zlepšení. Ve stručném společném prohlášení to v pátek uvedly slovenský úřad vlády a fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde je předseda slovenské vlády od útoku z minulé středy hospitalizovaný.
24. 5. 2024Aktualizováno24. 5. 2024, 15:23|

Králíček a Pekarová Adamová debatovali o situaci na Slovensku po atentátu a poučení pro Česko

Schůzka slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a jejího zvoleného nástupce Petera Pellegriniho se zástupci parlamentních stran v úterý nebude. Jednání mělo uklidnit situaci ve společnosti po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer). Dvě ze tří vládních stran – Smer a SNS – se však k jednání stavěly odmítavě. Podle člena sněmovního výboru pro bezpečnost Roberta Králíčka (ANO) je potřeba v tamní politice zklidnit emoce. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová upozornila na to, že do politiky patří souboj názorů a argumentů, měl by se však vést s respektem. O problémech slovenské politiky diskutovali v pořadu Události, komentáře.
20. 5. 2024|

Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.
20. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 20:11|

Fico je mimo ohrožení života. Na „kulatý stůl“ ještě čas nedozrál, obává se Pellegrini

Hospitalizovaný slovenský premiér Robert Fico (Smer) je mimo ohrožení života, oznámila nemocnice v Banské Bystrici, kde se postřelený politik léčí po středečním atentátu v Handlové. Jeho stav je ale podle lékařů vážný a rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu. Na Slovensku po útoku na Fica stoupá napětí, úterní jednání všech politických stran se podle zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho (Hlas) zřejmě konat nebude.
19. 5. 2024Aktualizováno19. 5. 2024, 20:05|

Ficův stav je vážný, operace ale pomohla, uvedla slovenská ministryně zdravotnictví

Premiér Robert Fico (Smer) je po středečním atentátu ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, oznámila slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas). Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení. Že se situace vyvíjí pozitivním směrem, potvrdil také ministr obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer). Fico, který je podle Kaliňáka při vědomí, nicméně zůstává na jednotce intenzivní péče a nemůže být z nemocnice v Banské Bystrici přemístěn do jiného zařízení, uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 20:06|

Fica postřelil atentátník. Operace podle vicepremiéra dopadla dobře

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) postřelil útočník, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel Fico na náměstí mezi občany. Pravděpodobného pachatele atentátu policie zadržela. Fico podstoupil mnohahodinovou operaci v nemocnici v Banské Bystrici, asi hodinu před půlnocí slovenský vicepremiér Tomáš Taraba řekl, že zákrok dopadl dobře a šéf vlády není v ohrožení života. Ministři obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok předtím kolem 20. hodiny zmiňovali, že premiérův stav je mimořádně vážný.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 23:45|

Seniorům na samotách pomáhá tísňové tlačítko. Zájem o služby se zvyšuje

Mezi seniory v Česku roste zájem o tísňovou péči. Starší lidé, kteří mají i zdravotní problémy, si často potřebují přivolat pomoc, například když upadnou. Vyšší zájem nyní potvrzují provozovatelé těchto služeb, podle nich senioři často využívají i plánované hovory, které mají zamezit pocitům osamění. Senioři jsou s dispečinkem propojení elektronicky prostřednictvím tísňového tlačítka.
2. 4. 2024|

Exprezident Zeman zůstává v péči lékařů motolské nemocnice

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní nemocnice Motol. Při zákroku mu lékaři kvůli otoku nařízli kryty svalů, tyto otevřené nářezy je nyní třeba pravidelně ošetřovat. Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala mluvčí nemocnice Pavlína Danková po pondělním jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout, dodala. Podle informací ČTK Zeman zůstává na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 14:19|

Bývalý prezident Zeman je po operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu, uvedla nemocnice Motol

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit, konstatovala nemocnice v tiskové zprávě. Podle ní byl exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Mluvčí bývalého prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Zemanovy zdravotní komplikace souvisí i s cukrovkou. Brzké uzdravení Zemanovi popřál jeho nástupce v prezidentské funkci Petr Pavel.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:03|

Bývalý prezident Zeman je v nemocnici. Kvůli krevní sraženině podstoupil operaci

Bývalý prezident Miloš Zeman je po operaci. Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnice Motol v Praze, její mluvčí Pavlína Danková uvedla, že příčinou bylo náhlé nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že hospitalizace souvisí s cukrovkou a trvat by měla zhruba týden. V předchozích dnech Miloš Zeman přijímal návštěvy a vystoupil taky v rozhovoru pro Českou televizi.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:14|

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

Ministr obrany USA Austin je od pondělí v nemocnici, Pentagon to do pátku tajil

Americký ministr obrany Lloyd Austin je od pondělí z blíže neupřesněného důvodu hospitalizován. Pentagon o tom podle agentury Reuters informoval až v pátek pozdě večer, aniž by uvedl, proč to několik dní tajil. Sedmdesátiletý Austin je nejvyšším velitelem americké armády hned po prezidentu Joeu Bidenovi a jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoli krizi v oblasti národní bezpečnosti.
6. 1. 2024|

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Domů zamířila další rukojmí

Jedenáct rukojmí, která v pondělí propustilo teroristické palestinské hnutí Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele, píše agentura Reuters. Izrael a Hamás se také dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o prodloužení klidu zbraní podle agentury Reuters také potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta. Pravidla podle teroristické skupiny platí stejná jako při dosavadním příměří.
27. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 00:15|

Saakašviliho stav vzbuzuje obavy, odsouzený gruzínský exprezident mluví o otravě

Značné obavy vzbudil zdravotní stav bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Pětapadesátiletý politik měl v pondělí soudní stání, k němuž se připojil přes video z nemocnice v Tbilisi, kde si pod policejním dozorem odpykává trest vězení. K jeho okamžitému převozu ze země vyzvala Ukrajina, kde Saakašvili několik let působil.
4. 7. 2023|

Debata o Bidenově zdraví se opět rozvířila poté, co upadl při ceremonii v Coloradu

Čtvrteční pád Joea Bidena na pódiu v Coloradu znovu vyvolal otázky ohledně jeho zdravotního stavu. Nejvyšší představitel v USA zakopl o nevhodně umístěný pytel s pískem, dle Bílého domu je ale v pořádku. Bidenovi kritici však upozorňují na jeho další obtíže. Nejde ale jen o ně. Dle průzkumu, který zveřejnil The Washington Post, jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Šestačtyřicátá hlava USA přitom plánuje, že se příští rok na podzim pokusí mandát obhájit — pravděpodobně proti o čtyři roky mladšímu Donaldu Trumpovi.
2. 6. 2023|

Erdogan kvůli zdravotním potížím ruší předvolební program. Spekulace o infarktu jeho mluvčí odmítl

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který kvůli náhlým zdravotním obtížím ve středu přerušil předvolební kampaň, zrušil i část svého programu plánovaného na čtvrtek. Neobjeví se na shromáždění ve městě Mersin, oznámil místopředseda jeho Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Erkan Kandemir. Erdoganův mluvčí ve čtvrtek kategoricky popřel zvěsti ze sociálních sítí, že prezident utrpěl infarkt.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 17:10|

Musel do vazby, i když se staral o dítě bez matky. Muže se teď zastal Ústavní soud

Muž uspěl u Ústavního soudu se stížností na Krajský soud v Plzni, který trval na jeho vazbě v komplikované rodinné situaci. Staral se o dítě, jemuž krátce před tím zemřela matka. Ústavní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil s odůvodněním, že byla porušena základní práva stěžovatele na soudní ochranu a osobní svobodu zaručenou Listinou základních práv a svobod. Podle něj měl soud dbát nejlepšího zájmu nezletilého syna, kterého by se vazba otce nepochybně závažně dotkla. Muž měl problémy se zákonem kvůli drogové trestné činnosti.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 11:38|

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

30 let zpět: Útok na atašé kuvajtského velvyslanectví

V Praze byl před svým bytem postřelen atašé kuvajtského velvyslanectví Salam Jassim Al Mubarak. Vyšetřovatelům se podařila zajistit zbraň, ze které neznámý pachatel střílel. Jednalo se o speciální typ pistole ze 70. let, který byl určen pro příslušníky I. správy StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 9. 2022|

Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 19:29|

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici, dle Hradu plánovaně

Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na plánované kontrole vyživovací sondy. Po její kontrole bude propuštěn, řekl jeho kancléř Vratislav Mynář. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní, panovaly pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 13:46|