Jsem šokovaná, řekla Čaputová k atentátu na slovenského premiéra

Vyjádření slovenské prezidentky Čaputové k útoku na premiéra Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystoupila na mimořádné tiskové konferenci po postřelení premiéra Roberta Fica. Útok odsoudila a označila za „hrozný a zákeřný“. Premiérovi popřála co nejrychlejší zotavení, varovala však také před pronášením rychlých soudů a apelovala na zastavení nenávistné rétoriky. Zvolený prezident Peter Pellegrini, který se úřadu ujme v červnu, uvedl, že „je zděšen“. Za útokem podle něj může být nenávist k jinému politickému názoru.

„Jsem šokovaná, všichni jsme šokovaní z hrozného a zákeřného útoku,“ uvedla Čaputová na úvod krátkého brífinku. „Stalo se něco, čehož vážnost si zřejmě ještě nedokážeme uvědomit nebo to nedokážeme obsáhnout.“

Fyzický útok na premiéra je podle ní „především útokem na člověka“, ale také útokem na demokracii. „Jakékoliv násilí je neakceptovatelné,“ dodala. Nenávistná rétorika ve slovenské společnosti podle ní vede k nenávistným činům. „Prosím vás, zastavme to,“ apelovala.

Požádala též, aby se lidé zdrželi předčasně vynášených soudů. „Policie zadržela pachatele. Když to bude možné, určitě přinese víc informací,“ uvedla. Nejdůležitější podle ní v tuto chvíli je, aby se Robert Fico co nejdříve zotavil.

Prezidentka už v dřívějším vyjádření útok odsoudila, označila jej za brutální a bezohledný a Ficovi popřála rychlé zotavení.

On-line přenos

Atentát na Roberta Fica

  • Čtvrtek 16. května 2024
  • 05:35

    Redaktor ČT Šimon Švub po čtvrteční páté hodině ráno uvedl, že nové informace o zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica stále nejsou. Není zatím avizovaný ani komentář lékařů.

  • Čtvrtek 16. května 2024
    Středa 15. května 2024
  • 23:25

    Operace postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica dopadla dobře, řekl serveru BBC slovenský vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Podle něj není premiér v ohrožení života.

  • 23:05

    Slovenský premiér Robert Fico je po operaci a při vědomí, napsal Denník N s odkazem na zdroje. Podle serveru Aktuality.sk je jeho stav stabilizovaný.

Jiné politické názory se podle Pellegriniho nesmí vyjadřovat se zbraní v ruce

K atentátu na Fica se vyjádřil i Peter Pellegrini, který Čaputovou vystřídá v prezidentském úřadu v polovině června. „Jsem zděšen, k čemu může vést nenávist k jinému politickému názoru. Nemusíme se vším souhlasit, ale existuje mnoho způsobů, jak demokraticky a legálně vyjádřit svůj nesouhlas,“ reagoval.

„Pokud budeme jiné politické názory vyjadřovat se zbraní v ruce na náměstích, a ne ve volebních místnostech, ohrožujeme vše, co jsme společně za 31 let slovenské suverenity vybudovali,“ dodal.