TÉMA

Handlová

Ficův stav je stabilizovaný s mírným zlepšením, hlásí úřad vlády a nemocnice

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je po atentátu nadále stabilizovaný, lékaři zaznamenali mírné zlepšení. Ve stručném společném prohlášení to v pátek uvedly slovenský úřad vlády a fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde je předseda slovenské vlády od útoku z minulé středy hospitalizovaný.
24. 5. 2024Aktualizováno24. 5. 2024, 15:23|

Slovenská policie vyšetřuje čtyřicítku případů šíření nenávisti na sociálních sítích, řekl ministr vnitra

Slovenská policie vyšetřuje zhruba čtyřicet případů šíření nenávisti na sociálních sítích a v této souvislosti zasahovala v pěti z nich, řekl v pátek televizi TA3 ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Žalobce mezitím podal návrh na vazební stíhání útočníka, který postřelil slovenského premiéra Roberta Fica (Smer). Soud oznámil, že obviněného vyslechne v sobotu.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 20:01|

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, prohlásil ministr vnitra

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politicky motivovaný, řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočníkovi podle něj vadila vládní politika, o které čerpal informace z médií. Muže, který je podezřelý ze středečního útoku na premiéra, vyšetřovatelé ve čtvrtek obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informoval server televize Markíza. Podle televize má jít o Juraje C., hrozí mu až doživotní vězení. Slovenská policie po útoku na Fica registruje výhrůžky dalším politikům.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 17:10|

Fica postřelil atentátník. Operace podle vicepremiéra dopadla dobře

Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) postřelil útočník, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel Fico na náměstí mezi občany. Pravděpodobného pachatele atentátu policie zadržela. Fico podstoupil mnohahodinovou operaci v nemocnici v Banské Bystrici, asi hodinu před půlnocí slovenský vicepremiér Tomáš Taraba řekl, že zákrok dopadl dobře a šéf vlády není v ohrožení života. Ministři obrany Robert Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok předtím kolem 20. hodiny zmiňovali, že premiérův stav je mimořádně vážný.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 23:45|

Odsouzeníhodné a děsivé, zní z Česka k atentátu na Fica

Čeští politici odsuzují útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD), který byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. Násilí podle něj nelze tolerovat, podobně se vyjádřili i další politici. Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš napsal, že se za Fica modlí.
15. 5. 2024Aktualizováno15. 5. 2024, 18:36|

Na Slovensku ubývá věřících, počet lidí bez vyznání se během deseti let skoro zdvojnásobil

Na Slovensku, které je řazeno k tradičně katolickým zemím, dál ubývá věřících. Výrazně tam přibylo lidí bez náboženského vyznání, v loňském sčítání lidu se tak označila skoro čtvrtina obyvatel. Statistika odhalila bezmála dvojnásobný nárůst ve srovnání se stavem před deseti lety. Důvodů úbytku věřících může být víc, například generační obměna nebo změna životního stylu.
26. 1. 2022|