Slovenská policie vyšetřuje čtyřicítku případů šíření nenávisti na sociálních sítích, řekl ministr vnitra

Slovenská policie vyšetřuje zhruba čtyřicet případů šíření nenávisti na sociálních sítích a v této souvislosti zasahovala v pěti z nich, řekl v pátek televizi TA3 ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Žalobce mezitím podal návrh na vazební stíhání útočníka, který postřelil slovenského premiéra Roberta Fica (Smer). Soud oznámil, že obviněného vyslechne v sobotu.

Policie v zemi po středečním atentátu na premiéra Roberta Fica uvedla, že se ohledně tohoto zločinu na sociálních sítích objevily projevy nenávisti a výzvy k eskalaci násilí, které nehodlá tolerovat. „Lidé byli předvedeni na policejní stanici. Nejde o žádnou srandu, když někdo napíše na sociálním profilu nebo veřejně se vyjádří, že atentátník měl dokončit vraždu premiéra. Ponesou odpovědnost za své kroky,“ uvedl ministr Šutaj Eštok.

Podle jeho slov vykonala policie u muže obviněného z pokusu o vraždu domovní prohlídku. Podle televize Markíza kriminalisté za přítomnosti střelce prohledali jeho chatu a také byt v jihoslovenském městě Levice.

Analytik Hřích o vývoji na Slovensku (zdroj: ČT24)

Žalobce v pátek podal návrh na vazební stíhání útočníka. Soudce Specializovaného trestního soudu vyslechne obviněného v sobotu dopoledne. Soud sídlící ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy projednává mimo jiné nejzávažnější kriminální případy včetně úkladných vražd.

Podle médií právě z pokusu o tento zločin policie – v případu atentátu na Fica – obvinila 71letého muže. Za to mu v případě prokázání viny hrozí vězení na 25 let nebo na doživotí. Žalobce podle soudu návrh na vazbu zdůvodnil tím, že obviněný by na svobodě mohl pokračovat v trestné činnosti nebo uprchnout.

Ministr Šutaj Eštok rovněž řekl, že on sám a také jeden z poslanců Ficovy strany Smer čelili výhrůžkám smrtí. Autora těchto výhrůžek policie podle ministra dopadla a patrně i obvinila.

„Takto budeme pokračovat vůči všem, i těm, kdo vyhrožují členům vlády, představitelům opozice i vůči těm, kdo budou vyhrožovat novinářům,“ řekl Šutaj Eštok. Současně vybídl média, aby přestala se štvavou a nenávistnou kampaní.

Také šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivne Slovensko Michal Šimečka oznámil, že podal trestní oznámení kvůli výhrůžkám smrtí, které dostali on sám, jeho dcera a partnerka. „Bylo jich vícero, konkrétních a drastických, od konkrétních lidí. Bohužel není to nic nového,“ uvedl.

Socioložka Soňa Szomolányi o situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Střelec byl proti současné vládě, řekl ministr

Ministr zopakoval, že atentát na Fica byl motivován politicky a již obviněný střelec nesouhlasil s ničím, co dělá nynější vláda. Ta nastoupila do úřadu loni v říjnu. Například rozhodnutí kabinetu v oblasti trestního práva či médií vyvolaly v zemi v uplynulých měsících vlnu protivládních demonstrací. Vyostřená debata mezi představiteli opozice a koalice pokračovala v zemi také před letošními prezidentskými volbami.

Šutaj Eštok opět obhajoval premiérovu ochranku, kterou za její postup v souvislosti s atentátem a po něm kritizovali někteří odborníci. „Zachránili život premiérovi a lidem, kteří byli kolem. Odmítám, aby se přenášela odpovědnost za to, co se stalo, na ochranku premiéra. Motivace pachatele byla jasná,“ řekl ministr vnitra.

Útočník na Fica vystřelil pět ran, když premiér přišel na náměstí v Handlové pozdravit občany po výjezdním zasedání kabinetu. Ministerský předseda utrpěl několik poranění, byl letecky dopraven do nemocnice v Banské Bystrici a po pětihodinové operaci je jeho stav opakovaně označován za vážný.

Úterní pokus politiků o smíření

Současnou rozbouřenou politickou situací by se měli v úterý zabývat zástupci politických stran. Prezidentská kancelář je pozvala na společnou schůzku se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jejím zvoleným nástupcem Peterem Pellegrinim. Ten ke schůzce řekl TA3, že navrhl přijetí společného prohlášení o zásadních hodnotách a odmítání projevů nenávisti a agrese. Politici by podle něj měli vyslat signál solidarity a usmíření.

„V této vyhrocené době by bylo fajn zabránit další eskalaci, aby kromě zvoleného prezidenta a úřadující prezidentky tento signál vyslala společně i širší politická garnitura,“ uvedl Pellegrini.

Účast na schůzce už potvrdila opozice. Naopak předseda vládní nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko podle listu Sme řekl, že jen Fico mu může říct, že se má schůzky zúčastnit. Účast nepotvrdila ani Ficova strana Smer – sociálna demokracia (Smer–SD).

„Je nepochybné, že naše společnost potřebuje smír a vzájemný respekt, ale cesta k němu nevede přes falešnou politickou korektnost,“ uvedl v prohlášení ministr obrany a blízký spolupracovník Fica ve Smeru Robert Kaliňák. Dodal, že nelze jít kupředu, dokud nedojde k vypořádání s vyjádřeními politiků, některých médií a novinářů, která byla podle něj léta postavena na každodenním označování Fica například za zločince, diktátora či zlo, které je třeba zastavit.