Robert Fico podstoupil další operaci, oznámil ministr Kaliňák

Brífink ke zdravotnímu stavu Roberta Fica (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) podstoupil další operaci, oznámil v pátek po poledni ministr obrany Robert Kaliňák. Potrvá několik dnů, než bude jasné, jak se jeho stav vyvíjí, dodal. Ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že předseda vlády je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu. Každé ráno se bude scházet lékařský tým, který rozhodne o dalším postupu.

Podle Kaliňáka trvala další operace asi dvě hodiny a lékaři se „snažili posunout stav pacienta“ k pozitivní prognóze. Přesnější informace ale neposkytl. „Stav je nadále velmi vážný,“ dodal na tiskové konferenci v Banské Bystrici.

Kaliňák zdůraznil, že první čtyři dny po střelném zranění jsou nejnáročnější. „Mám lepší náladu, protože vidím progres,“ prohlásil ministr obrany, který je Ficovým dlouholetým spolupracovníkem. Připustil však, že stále přetrvává riziko, že se pozitivní prognóza zvrátí.

Podle Kaliňáka se při páteční operaci potvrdilo, že středeční pětihodinový operační zákrok byl proveden dobře. „Nikdy jsem neviděl silnějšího muže, než je Robert Fico. Proto věřím, že navzdory závažnosti jeho stavu se můžeme každou hodinu posouvat vpřed,“ podotkl.

Šéfka nemocnice Miriam Lapuníková na brífinku upřesnila, že Fico v pátek podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. V tomto okamžiku nelze podle ní říci, zda bude zapotřebí další operace.

Události: Situace na Slovensku (zdroj: ČT24)

Nabídky na převoz do zahraničí

Slovensko dostalo nabídky od několika států na převoz premiéra Fica do jejich nemocnic. K takovému kroku se však Bratislava nechystá. „Všichni, včetně předsedy vlády, máme absolutní důvěru ke kapacitám fakultní nemocnice v Banské Bystrici,“ ujistil Kaliňák s tím, že nemá pochybnosti o tom, že je Fico v dobrých rukou. Podle Kaliňákova vyjádření není premiér ve stavu, který by převoz umožňoval.

Fico byl do nemocnice v Banské Bystrici převezen bezprostředně po středečním útoku v nedaleké Handlové, kde na něj 71letý muž po výjezdním jednání kabinetu několikrát vystřelil. Z pěti vystřelených ran politika podle dostupných informací zasáhly čtyři. Policie střelce okamžitě po činu zadržela a následně obvinila z pokusu o úkladnou vraždu. Hrozí mu až doživotní trest.

Lapuníková sdělila, že nemocnice bude informace o Ficově zdravotním stavu zveřejňovat každý den na sociálních sítích.

Fico si všechno pamatuje, říká Pellegrini

Zvolený prezident Peter Pellegrini, který ve čtvrtek Fica krátce navštívil v nemocnici, televizi TA3 řekl, že předseda vlády si útok pamatuje a že po atentátu byl při vědomí. „Byl naprosto překvapen, jak se to mohlo stát, jak rychle se to semlelo. Nemá ani nějaký šok, kdy tělo někdy obranně vymaže část špatné události,“ tvrdí Pellegrini.

„(Pamatuje si), jak mu byla poskytnuta prvotní péče, jak byl převezen do Handlové, vrtulníkem do Banské Bystrice, jak se o něj staraly lékařské týmy na urgentním příjmu. Až když šel na operační sál, uspali ho. Do té doby byl při vědomí,“ upřesnil Pellegrini pro TA3.

„Musím říct, že to bylo velmi emotivní. Pana premiéra znám přes dvacet let a něco jiného je setkávat se s ním v pracovním životě, něco jiného je slyšet, že se něco stalo, a něco jiného je vidět jej pak na vlastní oči na jednotce intenzivní péče. Pár minut jsem s ním mluvil. Byl to velmi lidský rozhovor. Držím mu place, protože teprve přichází ta hlavní část. Lékaři odvedli špičkovou práci, ale teď je řada na panu premiérovi, aby ty následující hodiny a dny zvládl. Jeho stav je dál velmi vážný,“ dodal.

Zpravodajové ČT Šilhan a Miřejovský o zdravotním stavu slovenského premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Činnost slovenské vlády se po středečním atentátu odvíjí obvyklým způsobem a její další řádné zasedání je naplánováno na příští středu. Řídit ho bude vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák, oznámil v pátek úřad slovenské vlády.

Podle zákona ministerského předsedu v jeho nepřítomnosti zastupuje místopředseda vlády, kterého určí premiér. Kaliňák je kolegou Fica ve straně Smer–SD a dlouhodobě jeho blízkým spolupracovníkem. Další tři slovenští vicepremiéři zastupují jiné vládní strany.