Amatérismus, hodnotí odborníci chování Ficovy ochranky

Události ČT: Otazníky kolem postupu Ficovy ochranky (zdroj: ČT24)

Postup slovenských ochránců premiéra Roberta Fica (Smer) ve středu v Handlové hodnotí řada odborníků na bezpečnost jako chybný, nekoordinovaný až amatérský. Útočník stihl na Fica vystřelit pětkrát během necelých čtyř vteřin. Slovenská policie se k této otázce zatím odmítla vyjádřit. Česká ochranná služba v reakci na atentát zopakuje pravidla a postupy chráněným osobám. Policie také zpřísní bezpečnostní opatření na předvolebních mítincích.

Pět vteřin před střelbou se nacházelo v blízkosti Fica pět členů ochranné služby. Další nejméně dva byli mezi lidmi za zábranou a kolem pak desítky policistů v uniformě. Lidi ale nikdo nezkontroloval. „Fyzická kontrola tam neprobíhá. Kdo tam přijde, je jen zkontrolován očním kontaktem policisty,“ říká bývalý člen ochranné služby prezidenta Aleš Lehký.

Podle bývalého příslušníka Útvaru rychlého nasazení Martina Svozila to je ovšem chyba. V této situaci stačilo jen málo. „Prostou otázkou: co máte v té tašce?,“ míní Svozil.

Špatně orientovaná pozornost

Na záběrech je vidět, jak si Fico následně podává ruku s prvním ze svých příznivců. Jednasedmdesátiletý atentátník se mezitím rozhlíží kolem sebe. Do střelby v té chvíli zbývaly dvě vteřiny. V těsné blízkosti premiéra se nacházeli čtyři bodyguardi. „Musí co nejblíž k chráněné osobě a sledovat dav, dívat se lidem do očí, dívat se po rukou,“ popisuje Lehký.

Jeden z bodyguardů ale podle Lehkého sledoval úplně jiný prostor, než by měl. „Dívá se špatně, on to měl číst dopředu, víc doprava,“ konstatoval expert s tím, že pak by asi člen ochranky zahlédl podezřelého včas.

Bodyguard stál za zábranou hned proti střelci, přesto zasáhl až po druhém výstřelu. „Ten člověk údajně zbraň vytáhl z igelitové tašky. Kluci z nějakého důvodu v tom perimetru, který pozorovali, si nevšímali nestandardních pohybů a nestandardních věcí,“ prohlásil Svozil.

Na střelce se pak vrhl osobní strážce premiéra i další kolegové. „Byla tam pudová reakce, jakmile viděli zbraň, snažili se tu zbraň strnout dolů,“ soudí Lehký.

Podle Svozila by se nemělo při podobné situaci stát, že padne pět výstřelů. „Když chytnete závěr, tak vystřelí jednou, ale on pravděpodobně držel ruku, proto mohl vystřelit dvakrát nebo třikrát. To, že ty poslední šly do rány, znamená, že zbraň neměli pod kontrolou,“ obává se Svozil.

Osobní strážce se podle něj neměl vrhat na střelce. Jeho úkolem bylo starat se o premiéra. „Když vidím, že se natahuje zbraň, nelíbí se mi ta ruka, okamžitě stoupám před něj, když mi VIP nereaguje, nespolupracuje, tak si ho zlomím v pase a odvedu si ho, kam potřebuju,“ říká Svozil.

Zraněný premiér zůstal osamocen

Postřelený Fico ale ve skutečnosti padl sám na zem a nikdo z dalších členů ochranky k němu okamžitě nešel. „Jestliže premiér leží na zemi, okamžitě by tam měl být někdo další z ochranky, kdo premiéra bude krýt, protože v okamžiku, kdyby to nebyl jeden útočník a byl tam druhý, tak Fica na zemi popravil,“ upozornil bývalý velitel speciálního oddělení SOG Lumír Němec.

Rozporuplné reakce vyvolaly záběry, na nichž zraněného premiéra ochranná služba přenáší do vozu. „To, že tam nebyl připravený člověk, který by hlídal dveře, aby byly připraveny na nástup, to bylo fakt amatérské,“ konstatoval Svozil. 

Slovenská policie zatím postup svých lidí při střelbě na premiéra nechce komentovat. Případem se zabývá generální prokuratura.

Podle české ochranné služby setkání prezidenta s občany vždy předchází obhlídka a plán opatření několik dní dopředu – a pak znovu před příjezdem. „Do jakého prostředí přijíždíte, kde jsou únikové zóny, kde jsou kritická místa, kam si přistavíte vozidla, záchranná vozidla, veškerou možnou techniku na to, abyste zajistil bezpečnost,“ podotkl Svozil.

Selhání bodyguardů v Česku

I Česko už zažilo podobnou událost, která mohla skončit hůř než jen skandálem. Před dvanácti lety muž vystřelil několikrát na tehdejšího prezidenta Václava Klause z airsoftové pistole. Nápadný byl podle oslovených odborníků předem. „Kuličkový atentát, to bylo ještě něco mnohem horšího. Tam ten člověk prošel skrz vnější perimetr, střílel kuličkovou pistolí, což nemůžete poznat, ale ochranka nereagovala v daném okamžiku žádným způsobem,“ vzpomíná Němec.

Napjatá situace nastala před lety i na Hradčanském náměstí, když muž pohladil tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamu. Ani tehdy ochranka nezasáhla. Podobné incidenty vedly podle expertů ke změně výcviku a snaze nic nepodceňovat. „Nesouhlasím s tvrzením, že setkání politika s lidmi je noční můrou ochranné služby. Vy jako osobní strážce s ním trávíte dost času, takže k vám má důvěru, takže když mu řeknete k zemi, on půjde k zemi a on ví, že vy víte,“ myslí si Svozil.

Události ČT: Pravidla ochranné služby při setkání významných politiků s lidmi (zdroj: ČT24)

Zvýšená bezpečnostní opatření

Na útok v Handlové už reagovala i česká policie. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přizpůsobila bezpečnostní opatření, přičemž se zaměří mimo jiné na předvolební mítinky. Policisté si také s chráněnými osobami zopakují, jak postupovat. „Probírají znovu pravidla, co se týká ochrany chráněných osob, zejména pak ve spojitosti s konáním veřejných akcí,“ upřesnil mluvčí Ochranné služby Policie ČR Tomáš Procházka.

Podle premiéra Petry Fialy (ODS) odborníci z ochranné služby a bezpečnostních služeb dělají svou práci dobře. „Jsou to profesionálové, mají moji plnou důvěru. Pokud se týká mě osobně, já nebudu měnit svoje návyky ani způsob své práce,“ zdůraznil v reakci na atentát Fiala.