Ficova ochranka se dopustila chyb, zhodnotili experti

Média zachytila momenty atentátu na Fica i zásah ochranky (zdroj: ČT1)

Na místě útoku na slovenského premiéra Roberta Fica ve městě Handlová byli přítomni příslušníci ochranky i bezpečnostních složek. Podle některých expertů však jejich počínání během a po útoku nebylo bez chyb. Postup ochránců nebyl koordinovaný, na místě vznikl chaos a někteří z nich nesledovali svůj určený prostor, zhodnotili.

Střelba i následný zásah příslušníků bezpečnostních složek proti možnému pachateli se odehrály během několika okamžiků, stejně jako odjezd auta s premiérem do nemocnice. Na místě v tu chvíli byli policisté i členové ochranky Roberta Fica.

Vteřiny spáchání atentátu zachytila některá slovenská média. Robert Fico na záběrech přichází ke svým příznivcům a podává si s nimi ruku. Mezi lidmi a slovenským premiérem je v tu chvíli jen kovová zábrana, vedle něj stojí několik jeho ochránců. Pak zazní pět výstřelů.

Bezpečností složky se okamžitě vrhají po útočníkovi. Slovenský premiér leží na zemi, zvedají ho dva členové ochranky a nesou ho k autu, na zadní sedadlo. Na místo přibíhají další lidé v oblecích. Jedna z fotografií zachytila celkem deset mužů, pravděpodobně z bezpečnostní služby. Někteří z nich nasedli do vozidla ke zraněnému premiérovi, to zhruba během deseti vteřin odjelo do nemocnice.

Události: Podezřelého ze střelby policie zadržela (zdroj: ČT24)

Na místě bylo i několik uniformovaných policistů. Údajného útočníka drželi pod kontrolou na chodníku. Část vládní ochranky setrvala v místě útoku, kde podle slovenských médií vypukla panika. Videa, která se šíří na sociálních sítích, zachycují lidi, kteří utíkají pryč, někteří ale přihlížejí, jak policisté zatýkají podezřelého. Zákrok provázely výkřiky i urážky na adresu útočníka, zatímco se policisté pokoušeli dav uklidnit a odtlačit dál od podezřelého.

Před premiéra nikdo neskočil, kritizoval bývalý šéf slovenské vládní ochranky

Podle bývalého šéfa slovenského úřadu na ochranu ústavních činitelů Juraje Zábojníka nebyl postup ochranky během atentátu bezchybný. Po incidentu nastal chaos a postup bezpečnostních složek nebyl koordinovaný, uvedl. „Když vyjde čtyři nebo pět ran, tak někdo je vinen. Ochranka asi v pořádku není. Neviděl jsem, že by někdo skočil před premiéra,“ komentoval Zábojník v televizi TA3 zveřejněné záběry z útoku na Fica.

Podle něj na místě incidentu nebylo tolik lidí, aby situaci nešlo zvládnout. „Bylo tam minimum lidí. Když se něco takového stane a při tak velké sestavě pracovníků ochranky, tak to bude velmi tvrdým předmětem vyšetřování,“ řekl.

„Může se stát, že vyjde první rána, ale druhá už nesmí. Druhá rána, pokud vyjde, tak objekt musí být chráněn. I když jde mezi lidi, nesmí být odkrytý. V davu musejí být operativci,“ doplnil bývalý šéf vládní ochranky. Dodal, že incident bude kaňkou na úřadu ochrany ústavních činitelů.

Podobnému útoku se dá předejít jen těžko, shodli se experti v Událostech, komentářích

Bývalý operátor Útvaru rychlého nasazení (URNA) Martin Svozil v Událostech, komentářích řekl, že samotnému útoku se dalo zabránit jen těžko. „Ale výkon týmu, který ho měl chránit, byl minimálně neprofesionální. Kdyby takto fungovali lidé, se kterými jsem pracoval, tak bychom se vrátili k výcviku a opravdu bychom museli hodně zabrat,“ zhodnotil výkon slovenské ochranky.

„Jak to, že nikdo nezkontroloval, co mají lidé u sebe? Nemusí jít o osobní prohlídku, ale co mají v tašce,“ ptá se. Podle Svozila si měli navíc Ficovi bodyguardi všimnout, že se k němu blíží muž, který nemá prázdné ruce. „Když to vidím já na kameře, on to viděl ze dvou tří kroků. Jak to, že nereagovali?“ otázal se. „Nepůsobili na mě jako lidé, kteří vědí, kde mají zbraň, a rychle ji dokážou vytasit,“ doplnil s tím, že ochranka nepůsobila ani jako sehraný tým.

Problematický podle něj byl i samotný převoz zraněného premiéra, který provázel „opravdu zajímavý chaos“. Upozornil, že auto nebylo připravené na odjezd. Pokud se navíc potvrdí, že „trvalo hodinu, než se dostal z místa střelby vrtulníkem na převoz“, šlo podle něj o „obrovské selhání“.

Čeští příslušníci ochranné služby jsou podle Svozila v porovnání s tím „připraveni velmi dobře“. „Myslím si, že by se tohle u nás tímto způsobem neodehrálo,“ doplnil.

Události, komentáře: Bezpečnostní experti o postupu ochranné služby premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda uvedl, že setkání chráněné osoby s veřejností ve volném prostranství je „noční můra všech bodyguardů“. „Politici chtějí, aby je lidé viděli, aby si s nimi podali ruku. Pokud je tam v takovém okamžiku někdo, kdo má v plánu zaútočit, dá se tomu jen těžko předejít,“ souhlasil. Ochranka může napadení předejít tím, že bude předvídat dění a zmapuje terén, dodal.

Případná pochybení na Slovensku komentovat nechtěl. „Záběry jsou velice nekomplexní, takže posuzovat jejich chyby by bylo z mého pohledu neprofesionální,“ uvedl s tím, že kontrolní orgány se po vyšetřování k věci jistě vyjádří. Vytknout lze podle něj „drobné dílčí nedostatky“, na postup ochranných složek však musí být nahlíženo jako na celek.

Připustil však, že reakce ochranky „působila poměrně chaoticky“. Vzhledem k tomu, že šlo o výjezdní zasedání vlády, měla být pravděpodobně opatření komplexnější, domnívá se Kazbunda. „Příslušníci takového elitního útvaru by měli provádět i operativní šetření předtím, než k celé akci dojde, a mít zmonitorováno, jaký typ osob se bude v místě pohybovat, co případně hrozí,“ dodal.

Jeden z členů ochranky nesledoval prostor, domnívá se bývalý členy Útvaru rychlého nasazení

I podle bezpečnostního poradce Lumíra Němce udělala Ficova ochranka chybu, ve veřejném prostoru mezi lidmi měla být semknutější. Jeden z jejích členů pak ve chvíli útoku nesledoval svůj určený prostor, řekl bývalý příslušník útvaru URNA na základě zveřejněných záběrů z atentátu.

Ochranka premiéra podle Němce může fungovat v několika modech. V Handlové zvolila klasický ochranný box, tedy čtyři členy okolo předsedy vlády. Šířka boxu se podle situace mění. „Když je premiér mezi lidmi, měl by být semknutý,“ uvedl Němec. Jeden z bodyguardů mohl být podle něj v době střelby Ficovi blíž. Dodal však, že neví, jaké měli členové ochranky pokyny.

V takzvaném boxu má také podle bezpečnostního poradce každý ze čtyř bodyguardů na starosti jednu část prostoru, o kterou se má starat. Ze záběrů podle něj vyplývá, že jeden příslušník ochranné služby svoji část nesledoval. „Kdyby se díval na druhou stranu, možná by byla šance, že by útočníka zaregistroval včas,“ uvedl.

Po útoku postupovala ochranka podle Němce standardně – snažila se Fica dostat co nejrychleji na bezpečné místo. Za jedinou chybu považuje to, že dveře auta, kam bodyguardi premiéra odvedli, nebyly dopředu otevřené. Ze záběru ale podle něj nebylo zřejmé, zda náhodou nebyl vůz otevřený z druhé strany.

Za ukázkový příklad selhání ochranné služby v českém prostoru označil Němec již dříve atentát na tehdejšího prezidenta Václava Klause v roce 2012 v Chrastavě. Na něj při otevírání mostu na Liberecku sedmkrát zblízka vypálil z airsoftové zbraně mladý dělník. Prezidenta zasáhl čtyřikrát, přičemž ochranná služba nečinně přihlížela. Kvůli případu rezignoval hned další den ředitel hradní ochranky. Dva její členové pak čelili trestnímu stíhání, které ale Klaus zastavil. Dělník dostal za útok na veřejnou osobu půlroční podmínku.