Ficův stav je stabilizovaný s mírným zlepšením, hlásí úřad vlády a nemocnice

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je po atentátu nadále stabilizovaný, lékaři zaznamenali mírné zlepšení. Ve stručném společném prohlášení to v pátek uvedly slovenský úřad vlády a fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde je předseda slovenské vlády od útoku z minulé středy hospitalizovaný.

„Vývoj zdravotního stavu předsedy vlády je stabilizovaný s mírným zlepšením. Věříme, že tento vývoj bude pokračovat,“ píše se v prohlášení. Představitelé banskobystrické nemocnice a úřadu vlády už v úterý sdělili, že je Fico při vědomí a komunikuje. Ve stejný den premiér podstoupil kontrolní vyšetření. Ve čtvrtek nemocnice informovala o nadále vážném, ale stabilizovaném stavu.

Devětapadesátiletého Fica před více než týdnem postřelil útočník ve slovenském městě Handlová, kde se konalo výjezdní zasedání kabinetu. Premiér utrpěl střelná zranění a po převozu do nemocnice prodělal pětihodinovou operaci. Minulý pátek podstoupil další chirurgický zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň. Už o víkendu zástupce nemocnice řekl, že Fico je mimo ohrožení života.

Střelce, podle slovenských médií 71letého spisovatele a aktivistu Juraje C., policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho o víkendu poslal do vazby. Stíhán je za pokus o úkladnou vraždu, za což mu hrozí vězení na 25 let nebo doživotí. Podle soudu atentát zdůvodnil svým nesouhlasem s politikou slovenské vlády.

Slovenská policie řeší případy schvalování atentátu

Slovenská policie prověřuje 153 vyjádření ze sociálních sítí kvůli podezření ze schvalování atentátu na Fica či souvisejících nenávistných projevů. Zabývá se také případy nebezpečného vyhrožování prezidentce Zuzaně Čaputové a předsedovi opoziční strany Progresívne Slovensko Michalu Šimečkovi, prohlásil dle slovenských médií ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Dále informoval, že pětapadesát podnětů už specialisté rozpracovali a zabývá se jimi elitní policejní jednotka NAKA. „Kdo bude šířit nenávist, bude se i zodpovídat,“ upozornil ministr podle listu Pravda.

„Žádali jsme občany, abychom se semkli, přestali s nenávistí a spojili se. Protože jistá individua nechápou situaci, tak — jak jsme prohlásili — budeme mít nulovou toleranci vůči nenávisti, vyhrožování a schvalování trestného činu,“ sdělil také Šutaj Eštok podle serveru Sme.sk. Připomněl, že ve vazbě už je člověk, který vyhrožoval poslancům a ministrům.