TÉMA

Smer

Slovensko zpřísňuje tresty za některé činy po výhradách Evropské komise

Slovenský parlament schválil v úterý hlasy vládních poslanců zpřísnění trestů za některé trestné činy, které v únoru sněmovna naopak výrazněji snížila. Nejnovější změny vláda zdůvodnila výsledkem konzultací s Evropskou komisí, která stejně jako další evropské instituce měla výhrady už vůči dřívějším změnám ve slovenském trestním právu či jejich schvalování ve zrychleném režimu.
16. 7. 2024|

Zneužil sváteční projev k šíření nenávisti, kritizuje Fica opozice

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica (Smer–SD) za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.
6. 7. 2024|

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. Zkritizoval liberalismus a ocenil Orbána

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, naopak ocenil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. Páteční návštěva Orbána v Rusku vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí.
5. 7. 2024|

Z RTVS je STVR, slovenská opozice se obrací na soud

Na Slovensku začal platit zákon o zrušení veřejnoprávní stanice Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Místo ní je nově zřízena Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Předčasně tak končí dosavadní generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj. Změny od začátku kritizuje slovenská opozice i část zaměstnanců stanice. Zákon označují za prostředek, kterým chce vládní koalice ovládnout veřejnoprávní médium. Vláda i prezident to odmítají.
1. 7. 2024|

AfD je otevřená evropské spolupráci s ANO, Fideszem a FPÖ

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci, oznámil šéf FPÖ Herbert Kickl. Ke spolupráci vyzývají i další evropské strany, cílem je založit v Evropském parlamentu novou frakci. Otevřená spolupráci s novým uskupením je i strana Alternativa pro Německo (AfD).
30. 6. 2024Aktualizováno30. 6. 2024, 17:12|

Slovensko omezí právo na shromažďování

Slovenský parlament hlasy vládních poslanců schválil takzvaný „lex atentát“, tedy zákon, kterým země omezí shromažďovací právo, rozšíří státní ochranku na větší počet politiků včetně šéfů opozičních stran a zavede vyplácení doživotního platu také některým dalším bývalým vrcholným politikům. Opatření navrhla vláda v reakci na květnový atentát na premiéra Roberta Fica. Opozice i nevládní organizace Amnesty International změny kritizovaly, byť vládní koalice od několika původně navrhovaných opatření ustoupila.
27. 6. 2024|

Bratislava kritizuje českou policii

Úřad slovenské vlády vyjádřil znepokojení nad tím, že výroky schvalující květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica považuje česká policie za projev svobody slova. Českou policii kritizoval za nestíhání autora zmíněných výroků zveřejněných na sociální síti i poslanecký klub Ficovy strany Smer. Slovenský prezident Peter Pellegrini reakci politiků chápe. České policejní prezidium už v reakci na zmíněná vyjádření sdělilo, že policie je vázána příslušnými právními předpisy.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 14:23|

Smer po kritice mírní návrhy na omezení shromažďování, na zákonu o RTVS trvá

Nejsilnější slovenská vládní strana Smer-sociálna demokracia (Smer) premiéra Roberta Fica mírní po kritice ze strany opozice a nevládních organizací podobu návrhů na omezení shromažďovacího práva a jiných opatření, která vláda navrhla po květnovém atentátu na Fica. Vyplývá to z pátečního vyjádření poslance Smeru a policejního exprezidenta Tibora Gašpara. Vládní koalice ale dál trvá na tom, aby součástí změn bylo zavedení doživotní renty a státní ochranky pro další bývalé vrcholné politiky, byť by to pomohlo patrně pouze Ficovi samotnému. Zákon o RTVS nicméně vládní strany v parlamentu prosadily a ten tak míří k podpisu prezidentovi.
21. 6. 2024|

Slovenská sněmovna schválila zákon o televizi a rozhlasu. Ostuda, zní z opozice

Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer hlasy vládních poslanců schválila nový zákon o veřejnoprávní Slovenské televizi a rozhlasu (STVR), který opozice označila za prostředek k ovládnutí této stanice nynějším kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Norma například předpokládá, že ve funkci předčasně skončí generální ředitel tohoto média, které nyní funguje pod značkou RTVS jako Rozhlas a televize Slovenska. Proti změnám opakovaně protestovala také část pracovníků RTVS, opoziční poslanci před hlasováním sněmovny zase opustili jednací sál.
20. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 22:46|

Budeme diskutovat o obnovení mezivládních konzultací, řekl Lipavský na Slovensku

Vzájemné vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou nadstandardní a je třeba o ně dbát, vůle k tomu je na obou stranách, prohlásil v úterý český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle Lipavského česká vláda „v nějaký moment“ povede diskusi ohledně možného obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem, které pozastavila letos v březnu kvůli rozdílným názorům obou zemí na klíčová témata zahraniční politiky. Ty se projevují hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Lipavský jednal se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem (Smer), sešel se i s novým slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 20:24|

Lidé protestovali v Bratislavě proti vládnímu „lex atentát“

Centrem Bratislavy v úterý vpodvečer prošel protestní pochod svolaný občanskými organizacemi proti řadě vládních návrhů, které podle organizátorů akce podkopávají základní občanská práva, svobodu institucí a ohrožují ochranu životního prostředí. Asi tisícovka demonstrantů šla z bratislavského Náměstí Slovenského národního povstání na náměstí Svobody, kde posléze začal koncert na podporu svobody médií. Protestující skandovali hesla jako „svobodu nedáme“ nebo „nebudeme zticha“.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 19:58|

Ficovi k zotavení pomohlo, že sám bojoval, uvedl ošetřující lékař

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) po atentátu souviselo s tím, že premiér sám chtěl a bojoval. Slovenskému listu Postoj to řekl jeden z ošetřujících lékařů, přednosta kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny banskobystrické nemocnice Jozef Valky.
18. 6. 2024|

Část zaměstnanců slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize vstoupila do stávky

Část pracovníků veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v pondělí kolem poledne vstoupila do dopředu ohlášené zhruba tříhodinové výstražné stávky kvůli vládou prosazovanému novému zákonu o této stanici.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 17:10|

Eurovolby na Slovensku vyhrálo opoziční Progresívne Slovensko

Volby do Evropského parlamentu (EP) na Slovensku podle oficiálních výsledků vyhrálo opoziční proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS) se ziskem 27,81 procenta hlasů před vládní stranou Smer premiéra Roberta Fica s podporou 24,76 procenta. Celkově 15 křesel v EP si rozdělilo pět stran; osm mandátů získaly strany, které odmítají vojenskou pomoc Ukrajině bránící se ruské invazi. Oficiální výsledky hlasování, které v neděli večer oznámila státní volební komise, se shodují s údaji o podpoře stran, jež dříve během dne zveřejnila některá slovenská média. Volební účast dosáhla rekordních 34,38 procenta.
9. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 11:23|

Fico v prvním veřejném vystoupení po atentátu zaútočil na opozici i média

Slovenský premiér Robert Fico v prvním veřejném vyjádření od pokusu o atentát na něj z poloviny května řekl, že vůči útočníkovi necítí nenávist. Střelce ale zároveň označil za aktivistu slovenské opozice a uvedl, že prý nemá důvod věřit, že se jednalo o útok „osamělého pomatence“. Řekl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Ministr obrany a Ficův blízký spolupracovník Robert Kaliňák (Smer) už dříve ve středu novinářům řekl, že většina závažných zdravotních komplikací premiéra pominula.
5. 6. 2024Aktualizováno5. 6. 2024, 23:39|

Slovenskou vládní stranu Hlas povede po Pellegrinim Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu HLAS – sociálna demokracia (Hlas) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom v sobotu sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.
1. 6. 2024Aktualizováno1. 6. 2024, 17:18|

Fico utrpěl průstřel střeva, sdělil jeho poradce

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) nadále probíhá podle očekávání, stav pacienta je uspokojivý, informovala fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které byl politik po atentátu z poloviny května hospitalizován. Šéf Ficových poradců Erik Kaliňák (Smer) podle portálu postoj.sk řekl, že Fico utrpěl při útoku opakovaný průstřel tenkého střeva. Podle ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) na Slovensku pokračuje zvýšený dohled policie, který země zavedla po útoku na Fica, a vláda by příští týden měla projednat první návrhy nových bezpečnostních opatření.
29. 5. 2024|

Ficův stav je stabilizovaný s mírným zlepšením, hlásí úřad vlády a nemocnice

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je po atentátu nadále stabilizovaný, lékaři zaznamenali mírné zlepšení. Ve stručném společném prohlášení to v pátek uvedly slovenský úřad vlády a fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde je předseda slovenské vlády od útoku z minulé středy hospitalizovaný.
24. 5. 2024Aktualizováno24. 5. 2024, 15:23|

Slovenští poslanci odsoudili atentát na Fica a vyzvali k zastavení nenávisti

Slovenská sněmovna hlasy všech přítomných 130 poslanců odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer) z minulého týdne. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany, hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist vůči vládě či politikům. Výsledek hlasování sněmovny jako potřebný a důležitý krok k uklidnění společenské atmosféry uvítala prezidentka Zuzana Čaputová.
21. 5. 2024Aktualizováno21. 5. 2024, 15:17|

Králíček a Pekarová Adamová debatovali o situaci na Slovensku po atentátu a poučení pro Česko

Schůzka slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a jejího zvoleného nástupce Petera Pellegriniho se zástupci parlamentních stran v úterý nebude. Jednání mělo uklidnit situaci ve společnosti po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer). Dvě ze tří vládních stran – Smer a SNS – se však k jednání stavěly odmítavě. Podle člena sněmovního výboru pro bezpečnost Roberta Králíčka (ANO) je potřeba v tamní politice zklidnit emoce. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová upozornila na to, že do politiky patří souboj názorů a argumentů, měl by se však vést s respektem. O problémech slovenské politiky diskutovali v pořadu Události, komentáře.
20. 5. 2024|

Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.
20. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 20:11|

Čeští policisté řeší deset příspěvků, které schvalují útok na Fica

Čeští policisté aktuálně prošetřují deset případů možného protiprávního schvalování útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl České televizi mluvčí policejního prezidia David Schön. Tuzemská policie po incidentu zvýšila bezpečnostní opatření například před slovenským velvyslanectvím v Praze nebo při konání hokejového šampionátu v Ostravě. Právě tam soutěží slovenský národní tým.
20. 5. 2024|

Gašparovič: Všichni na Slovensku si uvědomili, že takto to dál nepůjde

Slovensko v těchto dnech prožívá situaci, kterou v samostatné historii ještě nezažilo. Premiér Robert Fico (Smer) je po středečním atentátu stále ve vážném stavu v nemocnici v Banské Bystrici a vládu místo něj převzal první vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer). Bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič v rozhovoru pro ČT řekl, že pokud nenastanou pooperační komplikace, mělo by to s Ficem dobře dopadnout. Názorově rozdělená země dle něj muže Ficova formátu potřebuje ve funkci premiéra více než kdy jindy.
17. 5. 2024|

Ukrajině dáváme málo a pozdě, míní ministr Dvořák. Se Slováky prý Češi pokaždé nebyli jen kamarádi

Pokračující ruská válka proti Ukrajině ukazuje, že Západ nebyl na podobný konflikt připraven, což se projevuje i v nedostatečné pomoci. V Interview ČT24 to prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a dodal, že Ukrajina je pod tlakem, protože Rusko na rozdíl od Evropy přestoupilo na válečnou ekonomiku. V souvislosti s česko-slovenskými vztahy a pozastavením mezivládních konzultací Dvořák podotkl, že ne vždy byly v historii vztahy obou zemí na přátelské úrovni.
26. 3. 2024|