Atentátník na Fica dle soudu tvrdil, že premiéra nechtěl zabít

Atentátník na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) tvrdil, že politika nechtěl zabít, vyplývá ze soudního rozhodnutí o vazebním stíhání útočníka, který ministerského předsedu minulý týden několikrát postřelil. Soudní dokument zveřejnila televize TA3. Podle něj se také muž na útok připravoval a Ficovi se za něj omluvil.

Ficův zdravotní stav je nadále vážný, ale stabilizovaný, informovala ve čtvrtek nemocnice v Bánské Bystrici, kde byl premiér po atentátu hospitalizován. Už o víkendu zástupce nemocnice oznámil, že politik je mimo ohrožení života.

Střelec podle soudního rozhodnutí o vazebním stíhání svůj čin zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou Ficovy vlády. 71letý muž je stíhán za pokus o úkladnou vraždu, hrozí mu vězení na 25 let nebo doživotní trest.

Obviněný podle soudu při výslechu k návrhu žalobkyně na jeho vazební stíhání řekl, že neměl v úmyslu Fica zavraždit.

„Uvědomuje si, že jednal zcela nepřípustně, neměl ublížit poškozenému. Měl mu raději odevzdat knihu, kterou měl pro něj nachystanou. Upřímně lituje svého jednání, ale opakuje, že střílet umí a mířil tak, aby nepochybně neohrozil život poškozeného. Rovněž dával velký pozor, aby ani náhodou neohrozil žádného člověka v davu ani ochranku,“ napsal soudce ve zdůvodnění rozhodnutí, kterým obviněného v sobotu poslal do vazby.

Útočník popsal, v čem nesouhlasil s Ficovou vládou

Obviněný při policejním výslechu podle soudního dokumentu řekl, že zaútočit na Fica se rozhodl dva dny před schůzí kabinetu v Handlové, o které se dozvěděl z rozhlasu. V den útoku nasedl do vlastního vozidla a sám odjel do zmíněného města. Vzal si legálně drženou pistoli ČZ 75B, kterou vlastní od roku 1992, a dva zásobníky, v každém z nich bylo asi deset nábojů.

Na náměstí v Handlové pak čekal, až členové vlády vyjdou z kulturního domu, kde jednali. Ze zveřejněné verze dokumentu, ve které soud některé informace včetně osobních údajů neuvedl, vyplývá, že útočník se postavil mezi lidi, kteří u mobilních bariér čekali na Fica. Po příchodu politika na něj opakovaně vystřelil, a to v době, kdy premiér podával ruku někomu z davu. Podle soudu útočník střílel do oblasti trupu a břicha oběti. Po útoku jej zpacifikovali příslušníci ochranky.

Střelec při výslechu na policii podle soudu vypověděl, že nesouhlasí s politikou současné vlády, kterou označil za jidášskou vůči Evropské unii. Nesouhlasil například s rozpuštěním elitního útvaru slovenské prokuratury (ÚSP), a hlavně chtěl, aby byla poskytnuta vojenská pomoc Ukrajině, která se už přes dva roky brání otevřené ruské invazi.

Právě nynější Ficův kabinet po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavil dodávky zbraní Kyjevu ze státních zásob a prosadil balík změn v trestním právu včetně zrušení ÚSP, který v minulosti vykonával dozor také nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Smer–sociálna demokracia.