Dokážeme upřednostnit, co nás spojuje, řekli Čaputová a Pellegrini. Společnost vyzvali ke smíru

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce Peter Pellegrini se sešli se zástupci církví a náboženských skupin (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini se ve středu sešli v Prezidentském paláci se zástupci církví a náboženských společenství, aby uklidnili společenskou atmosféru po útoku na premiéra Roberta Fica. „I když máme rozdílné politické názory, dokážeme upřednostnit to, co nás spojuje,“ řekla prezidentka. Pellegrini vyjádřil přání, aby Slovensko bylo „opět bezpečnou zemí“. Není také vyloučeno, že postřelení premiéra bude nově vyšetřováno jako teroristický útok, v současnosti jde o pokus o úkladnou vraždu. Slovenské úřady nadále pracují i s možností, že útočník nejednal sám.

„Je na každém ze slovenských občanů, jak rychle se tato rána zahojí a co můžeme udělat pro to, aby naše společnost už takové rány nedostávala,“ řekl Pellegrini k atentátu na Fica. Požádal také církve, aby při kontaktu s veřejností její představitelé mluvili o hodnotách a o tom, aby ve společnosti nastal klid. 

„Církve mají klíčovou roli ve formování hodnot, určování společenského diskurzu a v neposlední řadě také ve zmírňování společenského napětí. Za to jim patří velký respekt a vděk,“ dodala Čaputová na adresu zástupců církví.

Vyšetřování pokračuje

Z vyjádření ministra obrany Roberta Kaliňáka a náměstka ředitele civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara vyplynulo, že úřady nadále pracují i s verzí, že útočník nejednal sám. Kaliňák řekl, že v této souvislosti mají úřady k dispozici informace různého druhu. Podle Gašpara smazání účtu útočníka na Facebooku, které potvrdil i provozovatel této sociální sítě, nesouvisí s dřívějším zásahem do tohoto účtu.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok už v neděli při zdůvodnění toho, že útočník nemusel jednat sám, řekl, že atentátník, který byl zadržen bezprostředně po činu, měl už dvě hodiny po útoku smazanou historii na Facebooku a „komunikační historii“.

Není vyloučeno, že postřelení Fica bude také nově vyšetřováno jako teroristický útok, v současnosti jde o pokus o úkladnou vraždu, řekl po jednání bezpečnostní rady státu slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka. Slovenský trestní zákoník předpokládá, že za teroristický útok například vůči chráněné osobě bude pachateli v případě prokázaní viny uloženo doživotí. Střelci podle nynějšího stavu hrozí za pokus o úkladnou vraždu vězení na pětadvacet let nebo doživotí.

„Rozdíl je, zda útočíte na osobu, nebo útočíte na předsedu vlády. Útok jasně poukazuje na to, že šlo o funkci,“ doplnil Kaliňák na tiskové konferenci ke zmíněným dvěma trestným činům. Podle Kaliňáka, který kvůli hospitalizaci postřeleného Fica převzal roli lídra ve vládě, stát plánuje zvýšit pokuty za šíření nenávistných projevů, které nejsou vyšetřovány jako trestné činy.

Mimořádná opatření budou platit do poloviny června

Slovensko také ponechá mimořádná opatření přijatá po útoku na premiéra zřejmě do poloviny června, tedy do inaugurace nové hlavy státu. Ministerstvo vnitra také oznámilo po zasedání bezpečnostní rady, že nově dostalo osobní ochranu víc vrcholných politiků. Přibývá i případů stíhání kvůli výrokům v on-line prostředí. „V tuto chvíli policie realizuje přesně 48 případů schvalování trestného činu, respektive nenávistných projevů, případně výhrůžek politickým představitelům,“ uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Zvláštní opatření se týkají i parlamentu a některých poslanců. „Shodou okolností se v parlamentu řešil v prvním čtení jeden z nejdiskutovanějších zákonů – změny ve veřejnoprávním médiu. Podle vlády je nutné ho odpolitizovat, opozice za tím vidí mocenské ovládnutí a opět nevyloučila ústavní stížnost,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Fico po útoku prodělal dvě operace. Nemocnice už v neděli informovala, že politik je mimo ohrožení života. Ve středu Kaliňák řekl, že Ficova zranění jsou komplikovaná a jeho stav je vážný. V nejbližších dnech není plánován jeho převoz z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy, kde ministerský předseda žije.