Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zpravodaj ČT Šilhan k vývoji na Slovensku po atentátu na Fica (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.

„Po dnešním konziliu je pacientův stav stabilizovaný. Klinicky se zlepšuje, komunikuje, zánětlivé parametry pomalu klesají,“ napsala nemocnice na Facebooku. Její zástupce v neděli oznámil, že život předsedy slovenské vlády už není ohrožen, avšak jeho rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu.

Ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) odpoledne novinářům řekla, že stav premiéra ještě není dobrý. Podle ní zůstává vážný, navzdory tomu, že je stabilizovaný. „Věříme, že pozitivní prognóza bude pokračovat,“ dodala.

Útočník minulou středu devětapadesátiletého ministerského předsedu několikrát zasáhl ze střelné zbraně. Fico následně podstoupil pětihodinovou operaci. V pátek prodělal další zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění.

„Akutní stav byl vyřešen, je stále na jednotce intenzivní péče, nyní se bude jeho stav dál sledovat. Také vývoj některých komplikací, které mohou nastat, jako třeba infekce, kolísání krevního tlaku,“ popisuje postup lékař Lukáš Zlatohlávek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Fico v roce 2016 prodělal bypass. „Jedná se o takzvaně interně nemocného pacienta, který má nemocné srdce, ucpaly se mu tepny, které zásobují srdeční sval, nicméně jsou přemostěny bypassem. Je to určitě komplikace, protože srdce je méně funkční a může selhávat,“ podotkl Zlatohlávek.

V případě stabilizovaného zdravotního stavu je možné pacienta převézt do jiného zdravotnického zařízení, uvedl dále lékař. V posledních dnech se spekulovalo o přemístění Fica do nemocnice v Bratislavě, kde politik bydlí.

Lékař Zlatohlávek o zdravotním stavu slovenského premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Schůzka parlamentních stran padla

Napětí na Slovensku po střelbě stoupá. Setkání prezidentky Zuzany Čaputové a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas) se zástupci všech parlamentních stran se „vzhledem k medializovaným prohlášením některých lídrů“ v úterý odpoledne neuskuteční, informoval v pondělí mluvčí hlavy státu Martin Střižinec.

Čaputová s Pellegrinim chtěli schůzkou podle vlastních slov po pokusu o vraždu premiéra uklidnit situaci a odmítnout násilí. Vyzvali také všechny strany, aby včas přerušily nebo výrazně utlumily kampaň před blížícími se eurovolbami.

Čaputová je podle mluvčího nadále přesvědčena, že nejdůležitější je nyní uklidnit společenskou situaci. Respektuje, že to vyžaduje nejen čas, ale také trpělivost.

Bývalá slovenská prezidentka Iveta Radičová v pondělí označila atentát na Fica za útok na základy demokracie nejen na Slovensku. Míra agresivity, vulgárnosti a nevychovanosti v politice podle ní překročila všechny červené čáry. Společnost podle ní formuje souboj ve vzájemném urážení. „Je to setí nenávisti a nenávist má jedinou úrodu, ještě větší nenávist. A ještě větší nenávist vede k násilným aktům a činům,“ dodala.

Útočníkovi hrozí doživotí

Atentátníka, kterým je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj C., policisté zadrželi bezprostředně po činu. Na Fica střílel poté, co politik přišel na náměstí v Handlové pozdravit veřejnost po výjezdním zasedání svého kabinetu.

Soud v sobotu poslal obviněného muže do vazby. Za pokus o vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí.

Střelci mohl někdo pomáhat

Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování i s možností, že střelec nejednal zcela sám, vyplývá z nedělního vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) a náměstka civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. „Je také verze toho, že se pachatel pohyboval ve skupině lidí, kteří se vzájemně podporovali,“ sdělil Šutaj Eštok.

Dodal, že už dvě hodiny po útoku měl atentátník smazanou historii na sociální síti Facebook a „komunikační historii“. Nesmazal ji přitom útočník na Fica a patrně ani jeho choť. Ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) uvedl, že útočníkova manželka není tak technicky zdatná, aby byla schopná komunikaci vymazat.