Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na Fica. Podle médií přiznal vinu

Události ČT: Vazba pro muže obviněného z pokusu o vraždu Fica (zdroj: ČT24)

Slovenský Specializovaný trestní soud ve městě Pezinok rozhodl o vazbě pro Juraje C., který je obviněný z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer–SD), informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Podle televize TA3 podezřelý při policejním výslechu přiznal vinu. Hrozí mu 25 let vězení až doživotní trest. Fico absolvoval v pátek chirurgický zákrok, podle sobotního oznámení ministryně zdravotnictví zůstává ve stabilizovaném, ale vážném stavu.

Soud své rozhodnutí zdůvodnil obavou, že by obviněný mohl uprchnout nebo pokračovat v trestné činnosti. Ztotožnil se tak s návrhem žalobkyně. „Prakticky ve všech podobných kauzách, kdy obviněným hrozí doživotí, soudy automaticky uvalují vazební stíhání,“ uvedl dříve zpravodaj ČT David Miřejovský.

Obviněný si podle Kudjákové ponechal lhůtu na vyjádření, zda proti rozhodnutí o vazebním stíhání podá stížnost k nejvyššímu soudu. Soudce STS nepřijal písemný slib stíhaného a návrh na dohled probačním úředníkem, kterými by nahradil vazbu obviněného.

Slovenské úřady zavedly u soudu zvláštní bezpečnostní opatření. Areál a jeho vstup hlídalo vícero příslušníků bezpečnostních složek, včetně zvláštních sil se samopaly. K budově soudu se veřejnost ani novináři nedostali.

Útok byl politicky motivovaný, ozývá se z vlády

Specializovaný trestní soud se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy včetně úkladných vražd. Právě z tohoto zločinu byl obviněn i útočník, jímž je podle médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj C. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí.

Podle dřívějšího vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) byl útok na premiéra politicky motivovaný a útočník vyjádřil nesouhlas s politikou vlády.

„Jeho blízcí (Juraje C.) tvrdí, že nebyl příznivcem současné vlády a Roberta Fica a že byl nespokojen s výsledky parlamentních a prezidentských voleb. Pravděpodobně se ke svému činu rozhodl po prezidentských volbách, nicméně jeho blízcí mluvili o tom, že do poslední chvíle netušili, že by právě on měl úmysl spáchat přímý atentát na jednoho z nejvyšších ústavních činitelů, ani prý nevykazoval žádné známky psychické nemoci,“ uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Výhrůžky ministrovi i zákonodárcům

Mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová v sobotu sdělila, že vyšetřovatel elitní jednotky slovenské policie obvinil jednoho člověka kvůli podezření, že vyhrožoval ministrovi vnitra a dvěma poslancům přes sociální síť. Obviněný je stíhaný za trestný čin nebezpečného vyhrožování, za který mu v případě prokázání viny u soudu hrozí vězení na šest měsíců až tři roky. Prokurátor podal u soudu návrh na vazbu.

Ministr vnitra Eštok už v pátek oznámil, že on sám čelil výhrůžkám smrtí a že policie vyšetřuje zhruba čtyřicet případů šíření nenávisti. Policie tyto příspěvky analyzuje. Už ve středu po atentátu uvedla, že se ohledně tohoto zločinu na sociálních sítích objevily projevy nenávisti a výzvy k eskalaci násilí, které nehodlá tolerovat.

Vážná zranění

Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti ve středu několikrát postřelil, je při vědomí, ale nadále ve vážném stavu. Dlouholetý premiérův spojenec a současný ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) uvedl, že až nejbližší dny vyjasní, jak se premiérův stav bude vyvíjet.

Kaliňák po bezprecedentním útoku přebírá ve slovenské vládě vůdčí roli, a především on komunikuje s médii o vývoji kolem Ficova zdravotního stavu i krocích kabinetu. Ve čtvrtek na tiskové konferenci sdělil, že Fico utrpěl čtyři střelná poranění.

Zpravodaj ČT Miřejovský o zdravotním stavu Fica a možné vazbě pro střelce (zdroj: ČT24)

Protivládní protesty šly stranou

Útok, jaký v dějinách samostatného Slovenska nemá obdoby, paralyzoval místní politickou scénu necelý měsíc před volbami do Evropského parlamentu.

Politická situace na Slovensku byla v posledních měsících velmi vypjatá v souvislosti s parlamentními i prezidentskými volbami. Ficova vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vládní vojenskou pomoc Ukrajině a spustila reformy soudnictví či veřejnoprávní vysílací společnosti RTVS, což vyvolalo masivní demonstrace.

Po pokusu o atentát kampaň před eurovolbami ustupuje do pozadí a hlavní opoziční strana Progresívne Slovensko pozastavila protivládní protesty.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce Peter Pellegrini (Hlas) svolali zástupce všech parlamentních stran na schůzku v prezidentském paláci, která je aktuálně naplánovaná na úterý. Cílem setkání je pomoci uklidnit atmosféru ve společnosti.

Zpravodaj ČT Šilhan k vazbě pro obviněného ze střelby na premiéra Fica (zdroj: ČT24)