Ficův stav je vážný, operace ale pomohla, uvedla slovenská ministryně zdravotnictví

Fico je po operaci blíže pozitivní prognóze, oznámil Kaliňák (zdroj: ČT24)

Premiér Robert Fico (Smer) je po středečním atentátu ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, oznámila slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas). Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení. Že se situace vyvíjí pozitivním směrem, potvrdil také ministr obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer). Fico, který je podle Kaliňáka při vědomí, nicméně zůstává na jednotce intenzivní péče a nemůže být z nemocnice v Banské Bystrici přemístěn do jiného zařízení, uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Ficův stav se vyvíjí podle očekávání, nevyskytly se žádné komplikace, sdělila v sobotu banskobystrická nemocnice. Na Facebooku napsala, že situace je stabilní, nadále však vážná. Podle Dolinkové byla při páteční dvouhodinové operaci odstraněna odumřelá tkáň z četných střelných zranění, která Fico utrpěl.

Kaliňák si aktuálně nemyslí, že Fica čeká nějaká další operace. Právě tomu měl podle něj předejít páteční zákrok. To se podařilo, dodal ministr s tím, že zákrok přispěl k pozitivní prognóze vývoje Ficova zdravotního stavu.

Události ČT: Vazba pro muže obviněného z pokusu o vraždu Fica (zdroj: ČT24)

Vicepremiér hovoří o zázraku

V banskobystrické nemocnici se v posledních dnech událo několik zázraků, prohlásil dále Kaliňák podle deníku Sme. Fico je podle něj při vědomí. Vicepremiér zopakoval, že Ficův stav zatím neumožňuje, aby premiéra převezli z banskobystrické nemocnice. „Čtyři až pět dnů po atentátu bývají kritické, jeho stav se může náhle zhoršit,“ upozornil zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Toto zranění je extrémně bolestivé,“ řekl Kaliňák později televizi TA3. Uvedl, že premiérovo cvičení a důraz, jaký devětapadesátiletý politik kladl na vlastní fyzickou kondici, měly v případě reakce na zranění obrovský význam.

„Ale už docházíme do fáze, kdy tělo už vyčerpalo zásoby svých obranných mechanismů, a proto je důležité, aby lékaři měli léčbu správně nastavenu a podařilo se zvládnout komplikace, které jsou však nevyhnutelné. Žádný lékař vám nedá dobrou předpověď, protože toto je pravidlem, a ne výjimkou, že při střelných zraněních přicházejí komplikace,“ řekl ministr.

Kaliňák v sobotu poděkoval také České republice a dalším zemím za nabídku lékařské pomoci pro Fica. Zároveň uvedl, že má „absolutní důvěru“ v tým slovenských lékařů, který postřeleného premiéra v Banské Bystrici operoval.

Kaliňák zároveň uvedl, že vláda bude dále pokračovat podle programu, který ještě stanovil Fico. Příští týden tak čekají kabinet dvě zasedání, jedno klasické a druhé mimořádné k eurofondům.

Vicepremiér nesdělil, zda se jeho vládní strana Smer zúčastní kulatého stolu zástupců parlamentních stran v prezidentském paláci. Svoje stanovisko chce nejprve sdělit prezidentce Zuzaně Čaputové. Řekl však, že Slovensko „potřebuje smír a uklidnění“ a že „musíme od základů naučit demokracii znovu chodit“.

Fico byl do Banské Bystrice letecky transportován ve středu odpoledne poté, co byl postřelen v nedaleké Handlové při výjezdním zasedání vlády. Bezpečnostní složky na místě okamžitě zadržely podezřelého, kterým je podle médií 71letý Juraj C. z města Levice.

Před banskobystrickou nemocnicí se podle slovenských médií sešlo shromáždění na Ficovu podporu. Účastníci také chtěli poděkovat lékařům, kteří se o premiéra starají. Městská policie potvrdila, že shromáždění bylo předem oznámené a odehrálo se v klidu. Přišla asi stovka lidí, napsal list Sme na svém webu a dodal, že nemocnice nadále zůstává přísně střežena. Lidé na shromáždění podle televize TA3 přinesli květiny i věnce.