„Korunní princ“ slovenské vlády Kaliňák by mohl převzít část Ficových pravomocí

Horizont ČT24: Robert Kaliňák se dostává do popředí (zdroj: ČT24)

Robert Kaliňák, spoluzakladatel strany Smer a ministr obrany v úřadující slovenské vládě, v níž je zároveň jedním z místopředsedů, by mohl podle ústavy převzít část pravomocí premiéra Roberta Fica v okamžiku, kdy ten není s to plně vykonávat svou funkci. Fico momentálně bojuje po atentátu v nemocnici o život.

Kaliňák dostal nálepku korunní princ už před lety. V minulosti spoluzakládal současnou vládní stranu Smer a je také trojnásobný ministr vnitra ve třech předchozích vládách Roberta Fica. Coby Ficova pravá ruka dostál své pověsti už na začátku krize, kterou odstartovaly výstřely v Handlové, když seznamoval veřejnost a novináře s vážností premiérova zdravotního stavu.

Byl to opět Kaliňák, který po jednání bezpečnostní rady státu z Úřadu vlády sám vyprovázel dosluhující prezidentku Zuzanu Čaputovou.

To, že se umí chopit iniciativy, dokazuje opakovaně. Například v předvolební kampani, kdy se pustil do ostré potyčky s bývalým premiérem Igorem Matovičem, který se pokoušel hlasitě narušit mítink Smeru. Kaliňák se s ním pustil dokonce do osobní potyčky, kterou ukončil až zákrok zásahové jednotky.

Kaliňák se coby ministr vnitra společně s premiérem Ficem dostali do problémů po dvojnásobné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Bezprecedentní zločin rozbouřil Slovensko a vyvolal rostoucí tlak na odchod vlády. Fico a Kaliňák tehdy nabídli milion eur jako odměnu za informace vedoucí k dopadení pachatele, oba ale přesto čelili sílící kritice kvůli údajným kontaktům na podnikatele spojované s korupcí a zločinem. Kaliňák nakonec v souvislosti s tím na svou funkci rezignoval.

Gesto se ale minulo účinkem a pár dní po Kaliňákově rezignaci podal demisi i premiér. V opozici pak oba dva čelili podezřením z nezákonných manipulací v politickém boji.

Byl to ale opět Robert Kaliňák, který nakonec šel s kůží na trh. Zatímco Fica ochránil poslanecký mandát, jemu nasadili policisté pouta a musel na čas do vyšetřovací vazby. Kauzu ukončilo teprve až vítězství Smeru ve volbách. V novém Ficově vládním týmu ale nebyl Kaliňák vidět tak často jako v tom předchozím. To se zjevně ale změnilo s útokem v Handlové.