Slovensko zakročí proti „hrdinům za klávesnicí“, slíbil Eštok. Policie zahájila stíhání kvůli výhrůžkám

Brífink k bezpečnostní situaci na Slovensku po atentátu na Fica (zdroj: ČT24)

Všichni slovenští policisté jsou po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer) v terénu a střeží obchodní domy, nemocnice, média, úřady i ústavní činitele, oznámil slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Policie podle něj začala stíhat první osoby, které šířily nenávistné příspěvky či výhrůžky. Bezpečnostní složky pracují také s verzí, že atentátník nebyl osamělým vlkem, sdělil dále Eštok. Ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) na brífinku zdůraznil, že je třeba „zachránit demokracii na Slovensku“.

„Slovensko je zraněné, útok na předsedu vlády je útokem na demokracii. Bezpečnostní složky musí dát jasný signál, že ochrání obyvatele,“ prohlásil Eštok na tiskové konferenci. Výkon policie je nyní posílen asi o třicet až čtyřicet procent, uvedl ministr.

Nenávist podle Eštoka nemůže být odpovědí na nenávist a je třeba rychle zasáhnout proti takovýmto projevům, sledovat on-line prostor a monitorovat případné rizikové osoby. „Policie pracuje na plné obrátky,“ vzkázal Slovákům ministr vnitra.

Desítky problémových příspěvků

Na sociálních sítích se podle něj množí obsah, který chválí atentát. Policie dosud zajistila padesát takových vyjádření ze sociálních sítí, které veřejně schvalovaly trestný čin či jeho pachatele, celkem podle ministra policisté prověřují devadesát takových informací.

Eštok to označil za „nemorální a protizákonná vyjádření“, za něž pachatelé budou nést odpovědnost. Odsoudil tak „hrdiny za klávesnicí“, kteří vyhrožují nejen politikům.

Několik lidí už bylo obviněno, šlo i o výhrůžky smrtí, za nimiž stály různorodé věkové či vzdělanostní skupiny, často osoby, které do této chvíle nemají za sebou žádnou kriminální minulost, poznamenal Eštok.

Události ČT: Ficův zdravotní stav se zlepšuje (zdroj: ČT24)

Nemuselo jít o osamělého vlka, připustil ministr

Útočník střílel na Fica po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Za pokus o vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí, soud ho v sobotu poslal do vazby. Podle Kaliňáka útočník, kterým je podle slovenských médií 71letý Juraj C., byl dříve na místě dvou jiných výjezdních zasedání vlády.

Atentátem se bude zabývat vyšetřovací tým. Ten pracuje i s verzí, že útočník nejednal sám, uvedl ministr vnitra. Této verzi podle něj nahrává skutečnost, že dvě hodiny po útoku měl pachatel vymazanou celou historii na Facebooku a „komunikační historii“. Nesmazal ji přitom útočník na Fica a patrně ani jeho manželka.

Spolupachateli ale nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích, zdůraznil ministr. Šlo o nevidomou ženu a jejího partnera se sluchovým handicapem.

Okresní soud v Banské Bystrici v neděli v takzvaném superrychlém řízení poslal na tři měsíce do vězení muže, který schvaloval útok na Fica, sdělil později na Facebooku slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka. Muž skandoval nenávistná hesla před nemocnicí, ve které se premiér zotavuje.

Náměstek z civilní tajné služby SIS Pavol Gašpar také informoval o zadržení pachatele, který plánoval na Slovensku podobný útok, jakým byla střelba v Praze. „Tento atentát inspiroval další pachatele i na území Slovenské republiky, kteří se na podobný čin připravovali na našem území. Toto se nám ve spolupráci s ministerstvem vnitra podařilo eliminovat a pachatele zadržet,“ řekl Gašpar. Zmínil i hrozbu útoků na nemocnice.

Slovenská policie už po středečním atentátu uvedla, že se ohledně tohoto zločinu na sociálních sítích objevily projevy nenávisti a výzvy k eskalaci násilí, které nehodlá tolerovat. „Národní kriminální agentura dnes informovala o tom, že stíhá další tři osoby, které už zadržela. Projevy nenávisti jsou ve společnosti patrné, otázka je, jaké to bude mít hlubší dopady,“ uvedl v neděli zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

„Nálada je rozjitřená, ale není to v rámci Slovenska něco nového, je to dlouhodobější problém, který byl budován minimálně od vraždy novináře Jána Kuciaka, přes ty vleklé krize, jako byla covidová krize, aktuální válka na Ukrajině, velmi rozjitřená předvolební éra jak před parlamentními, tak i prezidentskými volbami. Toto všechno pravděpodobně přispělo k radikalizaci společnosti,“ poznamenal zpravodaj.