TÉMA

Ľubomír Solák

Brusel se obává změn ve slovenské policii. Korupci už nebude vyšetřovat elitní NAKA

Evropská komise potvrdila obavy ze změn ve slovenské policii. Žádá záruky, že nenaruší stíhání korupce a podvodů, včetně těch s unijními penězi. Tyto případy už totiž nebude vyšetřovat elitní Národní kriminální agentura (NAKA), klíčové pravomoci i část lidí mají přejít na krajské útvary. Novinky měly platit od června, zpozdily je právě výhrady Bruselu.
4. 6. 2024|

Slovensko zakročí proti „hrdinům za klávesnicí“, slíbil Eštok. Policie zahájila stíhání kvůli výhrůžkám

Všichni slovenští policisté jsou po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer) v terénu a střeží obchodní domy, nemocnice, média, úřady i ústavní činitele, oznámil slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Policie podle něj začala stíhat první osoby, které šířily nenávistné příspěvky či výhrůžky. Bezpečnostní složky pracují také s verzí, že atentátník nebyl osamělým vlkem, sdělil dále Eštok. Ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) na brífinku zdůraznil, že je třeba „zachránit demokracii na Slovensku“.
19. 5. 2024Aktualizováno19. 5. 2024, 20:06|

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, prohlásil ministr vnitra

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl politicky motivovaný, řekl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Útočníkovi podle něj vadila vládní politika, o které čerpal informace z médií. Muže, který je podezřelý ze středečního útoku na premiéra, vyšetřovatelé ve čtvrtek obvinili z pokusu o úkladnou vraždu, informoval server televize Markíza. Podle televize má jít o Juraje C., hrozí mu až doživotní vězení. Slovenská policie po útoku na Fica registruje výhrůžky dalším politikům.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 17:10|