Brusel se obává změn ve slovenské policii. Korupci už nebude vyšetřovat elitní NAKA

Události: Změny ve slovenské policii (zdroj: ČT24)

Evropská komise potvrdila obavy ze změn ve slovenské policii. Žádá záruky, že nenaruší stíhání korupce a podvodů, včetně těch s unijními penězi. Tyto případy už totiž nebude vyšetřovat elitní Národní kriminální agentura (NAKA), klíčové pravomoci i část lidí mají přejít na krajské útvary. Novinky měly platit od června, zpozdily je právě výhrady Bruselu.

Po zrušení speciální prokuratury i chystaných změnách v RTVS se Evropská komise zajímá o další krok slovenské vlády. V pondělí potvrdila, že jde o reformu policie.

„Zejména pokud jde o potenciální rizika týkající se účinnosti probíhajících a budoucích vyšetřování korupce na vysokých místech, podvodů s evropskými fondy a trestných činů proti životnímu prostředí,“ píše Evropská komise ve svém stanovisku.

Komise se bojí o evropské peníze a o to, nakolik bude Slovensko schopné jejich zneužití případně vyšetřovat.

„Odůvodňujeme některé věci, protože tam jsou věci ve vztahu k plánu obnovy, tedy finančním prostředkům, které jsou navázané na některé činnosti. Takže požadují některé věci vysvětlit,“ okomentoval prezident Policejního sboru SR Ľubomír Solák.

Přesun elitních vyšetřovatelů

Změny se týkají hlavně Národní kriminální agentury – ta už nebude moci dotáhnout případy korupce, extremismu nebo organizovaného zločinu. Povinně je má předávat krajským kolegům.

„Tito vyšetřovatelé v podstatě s vyšetřováním této trestné činnosti podle mě doteď nemají zkušenosti, takže Evropská komise se logicky ptá, jak to bude a či budeme zvládat bojovat s touto závažnou trestnou činností,“ říká bývalý ředitel NAKA Lubomír Daňko.

Slovenská vláda slibuje, že spolu s kauzami přesune část elitních vyšetřovatelů právě na kraje. Chce také řešit nedostatek personálu v jiných složkách. „Sbor se jednak trápí s obrovským podstavem, jednak máme příliš řídících pracovníků. Je to nehospodárné, neefektivní. Takže proto ta reforma,“ odůvodnil slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Zpravodaj ČT Jan Šilhan komentuje obavy Bruselu ze slovenských reforem (zdroj: ČT24)

Ještě minulou středu ministr tvrdil, že Komise žádné výhrady ke změnám nemá. Zároveň ale potvrdil jejich zpoždění.

Podle vedení policie by další jednání mezi Slovenskem a Komisí mohlo proběhnout už tento týden. Jak výrazně do chystané policejní přestavby zasáhne, ale zatím není jasné. Slovensku hrozí potenciálně i pozastavení evropských peněz, pokud by výhrady Komise nevyvrátilo.