Zneužil sváteční projev k šíření nenávisti, kritizuje Fica opozice

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica (Smer–SD) za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.

„Premiér Fico ve svém prvním veřejném vystoupení po atentátu přirovnal liberalismus a progresivismus k rakovině. Takto asi vypadá ten pověstný smír v jeho podání. Dovoluji si ho vyzvat, aby přestal urážet statisíce voličů a voliček na Slovensku, kteří si ve volbách vybrali myšlenky svobody, rovnosti a lepší budoucnosti pro naši vlast,“ napsal v reakci předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Podle šéfa strany Svoboda a Solidarita Branislava Gröhlinga Fico zneužil svátek k šíření nenávisti a k bičování emocí. „Nejhlubším dnem projevu bylo, když liberalismus (tedy svobodu) přirovnal k rakovině. V podstatě tak vyhlásil válku demokracii a svobodné soutěži myšlenek a hodnot,“ uvedl.

Poslanec hnutí Slovensko Gábor Grendel tvrdil, že Ficovi nevyhovuje, aby klíčovým tématem příštích voleb bylo zrušení elitního útvaru prokuratury, snížení trestů za korupci a amnestie pro oligarchy, které podle něj prosadila vládní koalice ve dříve schválených změnách v trestním právu. Koalice proto podle Grendela potřebuje odklonit pozornost jinam.

Fico už v minulosti nešetřil slovními výpady proti politickým soupeřům. Po pokusu o atentát, při kterém útočník opakovaně postřelil Fica, vládní politici vyzývali k usmíření, někteří z nich ale pokračovali v kritice opozice a médií a opakovaně je vyzývali k omluvě.

Projev na Devíně

Na zmíněných oslavách na Devíně se do sektoru blízko řečnického pultu dostali jen vrcholní současní a bývalí politici, jakož i další pozvaní hosté. Veřejnoprávní stanice STVR, která má po změně zákona nového prozatímního ředitele, vysílala oslavy včetně projevů politiků v přímém přenosu.

Nepřinesla ale záběry Fica, když politik přicházel a odcházel k řečnickému pultu, zatímco u jiných politiků tak stanice učinila. Ficův blízký spolupracovník a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer–SD) dříve řekl, že ministerský předseda bude mít po atentátu trvalé následky, které se týkají pohybového ústrojí. Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, původně šlo o pokus o úkladnou vraždu. Střelce na Fica policisté bezprostředně po činu zadrželi a soud ho pak poslal do vazby.