Česko podle Lipavského zatím nebude evakuovat zastupitelské úřady na Ukrajině

Česko zatím nevydává pokyn k evakuaci personálu zastupitelských úřadů na Ukrajině kvůli hrozící ruské invazi. Po jednání krizového štábu resortu zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti). Apeloval na české občany, aby necestovali do příhraničních oblastí na východě a severu Ukrajiny. Ti, kteří se v zemi nacházejí, by se měli registrovat v systému DROZD. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý ve sněmovně řekl, že kvůli krizi se sejde v úterý 1. února Bezpečnostní rada státu.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Deeskalace situace se podle Lipavského nedaří. V případě ruské agrese je v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) shoda na rychlé a silné odpovědi, uvedl. Zároveň ale Lipavský věří, že se může podařit situaci vyřešit diplomatickým úsilím. V opačném případě je Česko připraveno podpořit případné ekonomické sankce proti Rusku, zopakoval.

Ve středu vláda projedná darování dělostřelecké munice Ukrajině. Podle Lipavského to je potřeba vnímat jako součást mezinárodního úsilí, jak odradit Rusko od možné agrese. V souvislosti se situací se také v úterý 1. února sejde Bezpečnostní rada státu, řekl v úterý ve sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Brífink po jednání krizového štábu MZV k současné situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ministr jede na Ukrajinu

Lipavský také připomněl, že 7. a 8. února navštíví Ukrajinu se slovenským a rakouským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem a Alexanderem Schallenbergem. „Chceme tím vyjádřit naši plnou podporu vůči ukrajinským přátelům,“ řekl. Navštíví společně linii dotyku, jednat budou s tamním protějškem Dmytrem Kulebou. Do Kyjeva poletí z Bratislavy společně českým vojenským speciálem.

Podle Fialy Česko zvyšuje svůj příspěvek do sil rychlé reakce Severoatlantické aliance. Příští týden má Česko navštívit podle premiéra vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil a na březen či duben se chystá návštěva ukrajinského ministra zahraničí Kuleby. Mělo by být podepsáno ujednání o léčení raněného ukrajinského vojenského personálu v Česku.

O stažení rodinných příslušníků pracovníků ambasády či přímo části jejích zaměstnanců už rozhodly například Spojené státy nebo Británie. Podle Lipavského zatím krizový štáb ministerstva nevyhodnotil situaci tak, že by mělo totéž učinit Česko. Každý zastupitelský úřad ale má jako svoji povinnou součást plány na případnou evakuaci, dodal.

NATO podle pondělního prohlášení vysílá další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy v reakci na aktivity Ruska v okolí Ukrajiny. Cílem je „posílit odstrašující přítomnost“ v oblasti Baltského moře. Své vojáky a vybavení už podle bruselské alianční centrály nabídlo několik členských států.

Podle Lipavského se o posílení východního křídla NATO jedná. Ministerstvo obrany bylo vyzváno, aby našlo konkrétní možnosti. Česká diplomacie aktivitu podporuje, dodal ministr. Kromě pomoci východním spojencům Česká republika také nabídla chemické jednotky do pohotovostních sil velmi rychlé reakce NATO. „Tento prvek chyběl a ČR ukázala, že je připravena plnit své závazky i mimo plán domluvených rotací,“ dodala Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. 

Česko by mělo spolupracovat se Slovenskem

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po úterní schůzce se slovenským kolegou Romanem Mikulcem sdělil, že pro případ vyhrocení situace by Česká republika a Slovensko měly postupovat společně a Česko by bylo připraveno pomoci Bratislavě s ochranou slovensko-ukrajinské hranice, která je vnější hranicí schengenského prostoru volného pohybu osob.

Podle Mikulce se Slovensko chystá na různé scénáře vývoje na slovensko-ukrajinské hranici, detaily ministr neuvedl. „Pokud by k něčemu došlo na Ukrajině, tak Slovenská republika jako hraniční země bude přímo dotčena. Chci poděkovat za to, co vyjádřil ministr České republiky, že pokud bychom potřebovali, tak jsou ochotni nám pomoci,“ řekl Mikulec.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď po odpoledním jednání bezpečnostní rady státu upozornil na hrozící příval migrantů z Ukrajiny na Slovensko. „I limitovaný vojenský útok na území Ukrajiny by znamenal desítky tisíc uprchlíků, kteří by šli přes naši hranici,“ řekl novinářům Naď.