Podle Lipavského je Česko připraveno podpořit sankce proti Rusku. Blížící se olympiádu v Číně nepodporuje

Interview ČT24 - Jan Lipavský (25. 1. 2022) (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý po jednání krizového štábu resortu zahraničí sdělil, že deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu se nedaří. Česko ale zatím nestahuje z Ukrajiny svoje diplomaty, nabádá však občany, aby nejezdili do rizikových oblastí. V Interview ČT24 sdělil, že Česko je připraveno podpořit sankční režimy proti Rusku, prohlásil, že Ukrajina si volí směřování na západ. Ministr také uvedl, že Česko nepodporuje Zimní olympijské hry v Číně.

Podle Lipavského nelze zatím definovat jeden konkrétní okamžik, kdy by se rozběhla evakuace diplomatického sboru. Jde prý o proces, který má stupně a přípravné fáze. Pokud by evakuace nastala, týkala by se zastupitelského úřadů v Kyjevě a generálního konzulátu ve Lvově.

„Nejdřív by odcházeli rodinní příslušníci, jako poslední velvyslanec, podle toho, jak by se situace vyvíjela. Co se týče počtů, tak se bavíme o počtu někde nad stovkou lidí,“ sdělil Lipavský. Dodal ale, že problematika je složitější, protože na Ukrajině je i velké množství dalších Čechů, kteří tam pracují nebo pobývají.

Plán Česka v případě ruské invaze na Ukrajinu podle něj závisí na postupu spojenců, kteří jsou pro Česko bezpečnostním garantem. „Jsme připraveni podpořit sankční režimy, které by byly uplatněny vůči Ruské federaci,“ sdělil s tím, že hrozba tvrdých ekonomických sankcí je hlavním nástrojem, kterým má západní společenství šanci odvrátit agresi Ruska vůči Ukrajině. Podobu sankcí nechtěl specifikovat, protože jednání probíhají a jsou v neveřejném režimu.

Sankce podle něj zastavily ruskou agresi v roce 2014 vůči Ukrajině, jsou pro zemi bolestivé. „Je jednoznačná vůle Severoatlantické aliance, aby Ukrajina měla právo volby, aby si mohla zvolit své směřování. Ukrajina si volí směřování na západ,“ uvedl s tím, že ruská agrese vůči Ukrajině je o narušení územní integrity.

Ministr vítá přístup USA

Plánovaná Lipavského cesta se slovenským a rakouským protějškem na Ukrajinu je podle něj vyjádřením podpory. První vlaštovkou pomoci je také připravovaná zásilka munice. Kdyby ukrajinská strana zažádala o vojenskou pomoc, Lipavský nechce spekulovat o odpovědi, nyní se prý Česko snaží, aby dosáhlo svých závazků v rámci Severoatlantické aliance.

Ministr vítá, že k celé situaci přistoupily odpovědně Spojené státy. „Je to o tom, aby nevznikla atmosféra nějakého Vídeňského kongresu, kdy by si Spojené státy s Ruskem rozdělovaly sféry vlivu nad Evropou. To se opravdu neděje,“ sdělil s tím, že na pondělním jednání ministrů zahraničních věcí EU, kam se připojil i americký protějšek, jednání v uvozovkách připomínalo „euroatlantickou selanku“. To je ale podle něj známka toho, že je situace opravdu vážná a hledá se jednotný postoj.

Komunikace s prezidentem

Lipavský se vyjádřil i ke spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem, uvedl, že „na pracovní úrovni informace směrem ke kanceláři prezidenta putují“. Komunikaci podle něj ale zaštiťuje premiér a probíhá na této úrovni.

Prezident Zeman již dříve sdělil, že s Lipavským jednat nebude, měl k němu a k jeho postojům výhrady. Ministr dále sdělil, že je připraven se bavit s jakýmkoliv politikem a ústavním aktérem o zahraniční politice.

„Česká republika hry nepodporuje“

Debata se stočila i k Zimním olympijským hrám, které začnou za deset dní v komunistické Číně. Prezident Zeman je podporuje, český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík je v Číně také veřejně podpořil a do tamních médií řekl, že je „u nás podporují všichni“, což mu Lipavský vytkl.

Ministr si prý není jistý, zda výraz „všichni“ v rozhovoru zazněl tak, jak ho použil web SeznamZprávy, Tomšíkovi ale jasně sdělil, že se má pohybovat v intencích politiky české vlády. Pro Hospodářské noviny ministr řekl, že Česko bude na zahájení zastupovat maximálně velvyslanec. „Kdo bude zastupovat Českou republiku na zahájení her, je na rozhodnutí zastupitelského úřadu v Pekingu,“ sdělil Lipavský s tím, že panuje pevná a jednoznačná shoda, že žádný z členů vlády nemá zájem se olympiády zúčastnit.

„Já vnímám zásadní porušování lidských práv v Číně v celé řadě oblastí, ať už je to situace v Sin-ťiangu, potlačování základních svobod v Hongkongu, nátlakové akce vůči Tchaj-wanu nebo stav lidských práv a práva na sebeurčení v Tibetu,“ uvedl Lipavský s tím, že diplomatický bojkot nutně neznamená, že se zastupitelský úřad nemůže zúčastnit některých akcí. Nejde podle něj o úlitbu Hradu. „Česká republika ty hry nepodporuje, to si myslím, že zaznělo poměrně jasně od členů vlády,“ řekl Lipavský.