Nemůžeme mít pocit, že jedeme na Titaniku a všechno je v pořádku, říká exprezident Václav Klaus

Hostem svátečního Interview ČT24 byl exprezident Václav Klaus (zdroj: ČT24)

Česko opět stojí na klíčové křižovatce, na které začíná jít o všechno. Na akci, která připomněla výročí vzniku Československa, to v Míčovně na Pražském hradě řekl bývalý prezident Václav Klaus. Hrozbu vidí například v omezeních spojených s koronavirovu pandemií. Podle něj spolu s ní společnost přijala mylné vidění světa. Za chybný vnímá i vývoj Evropské unie. Domnívá se, že přešla od integrace k unifikaci. Řekl to ve svátečním Interview ČT24.

Podle bývalého prezidenta Václava Klause před třiceti lety vypadaly věci nadějně a dvacet let směřovaly kupředu. „A najednou se ta karta obrátila a obrací. A já obviňuji ty, kteří se tváří, že to nevidí,“ řekl. Dodal, že „nemůžeme mít pocit, že jedeme na Titaniku a že je všechno v pořádku. Já myslím, že se blížíme k nějakému velmi nepříjemnému skalisku“.

Uvedl, že v jeho očích je aktuální vývoj světa velkým neštěstím. Odkázal přitom například na zelenou politiku, která podle něj dopadá na ekonomiku. Zmínil také inflaci, migraci, či epidemickou situaci, kterou nazval „covidovým šílenstvím“.

Klaus už v minulosti často upozorňoval na omezování svobody v souvislosti s koronavirovou pandemií. „Netrivializuji epidemii,“ zdůraznil v ČT. Kritiku směřuje ke kabinetu. „V prvních týdnech jsem připustil, že vláda reaguje překvapením, v nepřipravenosti, v šoku. A proto jsem vládě za ty první kroky, které udělala, nenadával,“ zdůvodnil.

Taková překvapená reakce podle něj mohla trvat ale jen několik týdnů či měsíců „Pak měla nastoupit úplně jiná, promyšlenější, cílená politika. A ta nenastala,“ vytýkal. Kritizoval zároveň výrok ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) o „epidemii neočkovaných“. Klaus to považuje za lež. Domnívá se, že se s covidem přijalo mylné vidění světa „které se covid pokouší zlikvidovat jako nemoc“. Důraz měl být podle něj od začátku na léčení nemocných.

„Evropa si podřezává větev“

Ve svém čtvrtečním svátečním projevu v Míčovně Pražského hradu Klaus také řekl, že politika Bruselu sleduje jiné cíle, než jakými jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy. „Bruselská vrchnost jsou progresivisté a globalisté dnešní doby, kteří opravdu sledují jiné cíle, než takové drobnosti jako svoboda, fungování ekonomiky nebo udržování fungujících národních států,“ uvedl Klaus v Interview ČT24 s dodatkem, že tito lidé podporují masovou migraci.

Významní bruselští představitelé také podle něj blokují evropskou prosperitu. „Ten zelený úděl, zelené šílenství, to pomýlené zastavení normálního vývoje energetiky a tvorby energie, v boji s výrobou energie místo se spotřebou, o tom přece mluvíme léta,“ řekl Klaus. Míní, že politici v Bruselu nechtějí v tomto tématu slyšet argumenty.

V době žádosti Česka o vstup do Evropské unie byl přitom Klaus předsedou vlády. Nyní podotýká, že došlo ke změně původní myšlenky. Integraci totiž chápe jako kvalitní vzájemnou spolupráci jednotlivých států. Domnívá se, že právě tato myšlenka byla potlačena. „A já obviňuji Evropskou unii a politiky Evropy z toho, že v jisté chvíli došlo k přesmyčce, zejména Lisabonskou smlouvou, od integrace k unifikaci,“ zdůraznil.

Evropští politici také podle něj ztrácí kontakt se státy, z nichž pochází. „Evropa si podřezává svou větev, na které dlouhou dobu prosperovala,“ řekl.

Vláda pěti stran

Klaus měl výtky i k dění na domácí scéně. Podotkl, že sněmovní volby nenastolily vážná témata. „Šly trivializovaným tématem ‚antibabiš', aniž by se mluvilo o vážných věcech, které na nás doléhají,“ sdělil s odkazem na energetickou krizi a růst cen. Nelíbilo se mu ani vytvoření koalic SPOLU a PirátiSTAN. „To, co se stalo vytvořením předvolebních koalic, je popřením standardního politického souboje,“ tvrdí.

Nedokáže si zároveň představit vládu pěti politických stran, zejména kvůli jejich odlišnosti. Kandidáta na premiéra Patra Fialu (ODS) označil za nevýrazného politika, který podle něj posunul stranu směrem doleva. „Myšlenka, že by tahle pětikoalice vytvářela pravicovou vládu, je snad žert, který myslím, že není možné vážně vyslovit,“ poznamenal.