„Epidemie neočkovaných.“ Vojtěch kritizoval odpůrce vakcín, právě oni zaplňují nemocnice

Brífink k epidemické situaci z 26. října (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kritizoval lidi, kteří se vyhýbají očkování proti covidu-19 a zároveň nemoc neprodělali. Epidemii covidu lze podle něj nyní nazvat „epidemií neočkovaných“. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky přibývá nakažených ve středním věku i seniorů, převažují mezi nimi neočkovaní lidé. V příštích dnech bude podle něj průměrně přibývat kolem pěti tisíc nakažených. Vojtěch se domnívá, že kdyby podíl vakcinovaných lidí dosáhl 90 procent populace, bylo by možné zrušit všechna epidemická opatření.

„Jsme v rizikovém scénáři, to je nesporné. Rizika jsou dána i do budoucna nižší proočkovaností zejména ve střední generaci, ale i vyčerpáním ochranného efektu po prvovakcinaci,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Poděkoval lidem, kteří se nechali očkovat, a kritizoval ty, kteří tak neučinili a zároveň nemoc neprodělali. „Stále máme zhruba třicet procent populace, která je takzvaně vnímavá k infekci,“ poukázal. Lidé, kteří očkování plánují, by ho podle Vojtěcha neměli odkládat „ani o den“. Prohlásil, že kdyby bylo naočkováno 90 procent lidí, bylo by možné zrušit veškerá opatření. Alespoň ke zmírnění restrikcí by podle Vojtěcha mohlo dojít, kdyby bylo naočkováno alespoň o deset procent populace více než nyní.

Události: Vojtěch nazval situaci v Česku epidemií neočkovaných, nemocnice registrují více pacientů (zdroj: ČT24)

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je problém s očkováním zvláště v příhraničí. Někteří lidé se mu dokonce velmi aktivně brání. „Napínáme tam veškeré síly, bohužel ne vždy se očkovací týmy setkávají s tím, že jsou přijaty dobře. Spíš naopak, poslední výjezd skončil házením kamenů na očkovací tým,“ řekla. Vojtěch ale odmítl, že by bylo namístě, aby ministerstvo zdravotnictví prosazovalo povinné očkování proti covidu-19. Domnívá se, že by o tom musela rozhodnout Poslanecká sněmovna. „Určitě nemá být ministerstvo zdravotnictví, kdo rozhodne. Musí to být celospolečenský konsenzus,“ uvedl ministr.

Nová vláda by pak podle Vojtěcha měla posoudit další setrvání armády v projektu Chytrá karanténa. Zatím platí, že by její účast měla skončit na konci listopadu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na Twitteru uvedl, že armáda je připravena spolupráci prodloužit.

Dušek: Virus už se nešíří jen mezi mladými

„Virus se nešíří exkluzivně mezi mladou populací, ale roste nálož viru i ve středněvěké populaci do 50 let – tam jsou nárůsty značné. Začíná narůstat i počet nákaz v seniorní populaci. Ve středněvěké populaci se bavíme o významné převaze nákaz mezi neočkovanými,“ zdůraznil Ladislav Dušek.

Šéf zdravotnických statistiků potvrdil ministrova slova, že epidemie se šíří podle rizikového scénáře a šířit se bude dál. „I kdyby se teď stal zázrak a všechno zamrzlo, tak virus má brzdnou dráhu v šíření čtrnáct dní,“ poukázal Dušek. Domnívá se, že nakažených začne ubývat nejpozději na konci roku, v té době by ale mohlo v nemocnicích ležet již přes dva tisíce covidových pacientů. Nyní jich je 1055.

Účinnost očkování: ochrana před nákazou covidem
Zdroj: ÚZIS

Podobně jako Vojtěch i Dušek dal najevo, že považuje epidemii za epidemii neočkovaných. „Kdybychom byli hypoteticky stoprocentně naočkováni, viděli bychom ve všech ukazatelích maximálně třetinová čísla. V nemocnicích by byly nesmírně malé počty pacientů a do budoucna by nehrozilo zahlcení lůžkové péče,“ míní.

Z aktuálních dat podle něj vyplývá, že proti nákaze chrání vakcína ze 76 procent a proti těžkému průběhu ze 77 procent. Zatímco u dříve naočkovaných seniorů ochrana proti nákaze slábne (nyní činí 63 procent), proti těžkému průběhu je stále chrání z 84 procent.

„To jsou reálná česká data, nejsou odvislá od intenzity testování. Denně nemocnice hlásí všechny těžké průběhy v reálném čase,“ dodal Dušek. Na jednotkách intenzivní péče jsou podle něj nyní z 80 procent lidé pod 70 let a „nejsou žádnou výjimkou lidé pod 50 let“.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková varovala, že pacient, který se dostane s covidem-19 na jednotku intenzivní péče, má jen poloviční šanci na přežití. Zdůraznila, že neexistuje lék na covid-19, léčba je pouze symptomatická. Za nejúčinnější označila prevenci.

Věk pacientů na JIP s ohledem na očkování
Zdroj: ÚZIS

Rizikový scénář před týdnem předpokládal začátkem tohoto týdne 4000 nově pozitivně testovaných lidí. To se stalo, v pondělí jich bylo 4262. Ovšem čtyřtisícovou hranici nakažených za den překročilo Česko již v pátek, kdy byl přírůstek nejvyšší z týdne. „Jak to roste do pátku, je anomálie, která ukazuje na růst virové nálože v populaci. Díky logistice testování je většinou nejvyšší hodnota v úterý a potom to do konce týdne dojíždí,“ poukázal statistik.

V dalším týdnu očekává Dušek průměrný denní přírůstek kolem pěti tisíc infikovaných. V některých dnech by se mohl dostat až k sedmi tisícům. Týdenní incidence v celorepublikovém měřítku se dostane nad 300 případů na sto tisíc obyvatel.

Hygienici vyberou okresy pro testování dětí vždy v neděli

Vláda částečně v minulém týdnu, částečně v pondělí schválila změny v opatřeních ministerstva zdravotnictví. Již od pondělí přibyla i povinnost zakrývat si dýchací cesty i v práci. Od listopadu se změní některé podmínky, které se týkají škol.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připomněla, že se budou děti v některých okresech testovat. „Byl konsenzus na limitu 300 nakažených na sto tisíc obyvatel. Vždy v neděli vyhodnotíme týdenní data, navrhneme okresy, kde by testování probíhalo,“ uvedla. Zatím se testování žáků týká osmi nejhůře zasažených okresů, proběhne 1. a 8. listopadu. „Nebudeme testovat v celé republice, protože máme velmi významné rozdíly, co se týče incidence,“ dodala hlavní hygienička.

Její lidé vyhodnotí vliv opatření po dvou týdnech. „Potom bychom rozhodovali o dalších opatřeních,“ uzavřela.

Hygienické stanice se také chystají na kontroly dodržování opatření. Podle Svrčinové nyní hygienici s policisty udělají 1200 až 1500 kontrol za týden. Za hygieniky na ně vyráží necelá tisícovka pracovníků. Na 4. a 6. listopad ale plánují hygienici větší kontrolní akce. Skupiny sestavené vždy z hygienika a policisty budou zjišťovat, jak lidé opatření dodržují, v každém kraji.

Ministři na svých posledních zasedáních zvažovali i možnost upravit zákony tak, aby zaměstnanci nemohli na pracoviště bez prokázání bezinfekčnosti. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom ale teprve bude vláda jednat s tripartitou.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se kvůli návrhu sejdou ve středu. Ostře proti je Hospodářská komora, podle ní by takové opatření paralyzovalo zemi. Proti takovému pravidlu se vyslovily i Agrární a Potravinářská komora. Podle nich by mohly být ohroženy dodávky potravin.